ODGODA EDUKACIJA DO DALJNJEG

Zbog čitave situacije u Hrvatskoj, do daljnjeg sam prinuđena zaustaviti svoje najavljene edukacije. Kada se sve smiri, objavit ću nove datume.

Do tada možete čitati moje članke na eMedjimurje, varazdinski.hr i med.over.net.hr., možete slušati moja videa na YouTube kanalu Anita Vadas, možete čitati i educirati se preko objava na Facebook stranici TRENutak za roditeljski KUTak, a otvorila sam i grupu na Facebooku gdje ću raditi edukacije online za one koji su zainteresirani. Slobodno se priključite na ovom linku

https://www.facebook.com/groups/773250499864510/?multi_permalinks=773313039858256&notif_id=1584260067467150&notif_t=feedback_reaction_generic

Voljela bih vas ukratko informirati o postupcima prema djeci. Za njih je ovo ekstremno nova situacija. Neka djeca, sa svojih nekoliko godina tek po prvi put u životu doživljavaju ovakvo što te je vrlo važno da shvatite da im je nova situacija okidač i da bi se mogao dogoditi iskorak iz rutine te je važno da popričate s njima, objasnite im prema njihovom shvaćanju što se zbiva, odgovorite im na sva pitanja koja znate i približite im situaciju što više možete kako se ne bi dogodilo da oni sami zaključuju a nemaju dovoljno informacija.

Dijete možda ni ne zna što je zarazna bolest, što to znači općenito, niti za postupke ponašanja oko toga. Ako su imali vodene kozice, usporedite im s nečim njima poznatim. Naš mozak voli sličnosti jer tada to nije potpuno nova situacija.

Neka se vaš razgovor s njima uvijek vodi već proživljenim situacijama ako ih je bilo, a ako nije tada im nastojite približiti situaciju bez panike. Što smirenije. Njihov glasić u glavi će ionako svašta nadodati u glavi pa je dobro da ste vi smireni.

Maleni čuju što se zbiva oko njih i nasumce povezuju informacije, iako nisu potpune niti provjerene, ali u njima se može pojaviti strah. Kolegica mi je rekla da se njena kćer boji spavati sama otkako su u vrtiću doznali za Coronu.

Moguće je da se dogodi i vašem djetetu zbog straha neka takva ili slična situacija, tada se više družite i razgovarajte, smirujte dijete, recite da se rješava i ublažite koliko možete.

Potrudite se stvoriti novu rutinu jer je dijete sada izašlo iz svoje sigurnosti te je potrebno nekoliko dana da se uspostavi nova rutina. Poradite na tome da doista bude rutina a ne nešto nepredvidivo, bez reda i organizacije. Bit će vam lakše s djetetom ako ćete uhvatiti što prije rutinu.

Ako vam mogu još nekako pomoći, javite se. Individualna savjetovanja i dalje radim, telefonom, video vezom ili osobno. Rado ću vam pomoći.

Želim nam svima puno sreće i da čitava situacija bude što manje stresna i vama i djeci. Neka nam svima ovo bude korisno iskustvo i učenje bez većih posljedica po zdravlje.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.