(NA)UČI KAKO UČITI

Imate li dijete koje nije dovoljno motivirano za učenje? Tjerate ga da uči a ono sjedi satima za knjigom i na kraju ne zna onako kako bi po vašem mišljenju trebalo znati?

Možda se vi kao roditelj trudite podučiti dijete kako da nauči neke sadržaje a ono kao da ne shvaća pa se pitate radite li vi krivo ili nešto s djetetom nije u redu?

Postoje različite tehnike učenja i sve su odlične ali ne i za svako dijete. Ako je dijete vizualni tip onda neće moći učiti kroz tehnike za auditivce ili kinestete ili će mu ići teže, te će djetetu trebati više vremena. Osim toga bit će nemotivirano. Katkada čak roditelji misle da dijete ima poteškoće učenja a zapravo mu tehnike učenja ne odgovaraju.

Ili ako je dijete kinesteta, neće moći učiti tehnikama za vizualce.

Sve to ne znači da dijete ima problem već da ne govorite istim jezikom. Kao da je jedan Francuz a drugi Kinez te se jednostavno ne razumiju što ne znači da je s njima nešto pogrešno. Razumijete?

Ako roditelj „pogodi“ djetetu tehniku učenja, uštedio je sebi vrijeme a dijete je motivirano učiti s lakoćom i u kraće vrijeme. Tko ne bi tako volio učiti?

Osim toga postoje različite vrste motivacija. Ako je dijete iznutra motivirano, roditelj mu može obećati brda i doline ali ono neće htjeti učiti sve dok u sebi ne pronađi dobar razlog za učenje. Takva djeca žele raditi samo ono što ih zanima te bi odabir pogrešne škole ili zanimanja mogao za njih biti kobni a za roditelje naporan. Čitavo školovanje ćete ga morati vući i siliti da uči ono što ne želi i za što nema interesa. Zato je dobro izabrati djetetu vrstu školovanja za koje pokazuje interes.

Dijete svoje interese ispoljava najviše između 10. i 14. godine te je tada potrebno zapisivati sve moguće interese koje ima kako biste prije odabira srednje škole mogli prepoznati što bi to moglo biti. O tome podučavam kroz moju Školu za roditelje.

Nerijetko očekujemo od djeteta da sjedne i uči kao da se rodilo s vještinama učenja i organizacijom vezanom za učenje. Jeste li svoje dijete podučili o vještinama učenja i organizaciji učenja – kada je najbolje učiti, kako treba organizirati vrijeme, mjesto učenja, što s koncentracijom i pauzama u učenju ali i tehnikama koje su najbolje za vaše dijete.

Osim toga, za dijete je neophodno prepoznati koji je tip kako biste mogli potražiti ili naučiti tehnike učenja koje odgovaraju baš njemu i time biste uvelike olakšali posao sebi a ono bi bilo motiviranije u učenju.

Edukacija je namijenjena učenicima osnovne škole. Preporuka je da slušate s djetetom te zajedno naučite sve što je potrebno znati za učenje kako bi i vama i djetetu bilo jasno o čemu sve treba razmišljati prije učenja, tijekom učenja ali i organizaciji nakon učenja jer bez ponavljanja naučenog znanje neće prijeći iz kratkoročnog u dugoročno. Zato se nerijetko dogodi da dijete „doma sve zna“ a u školi je zaboravilo ili se zbunilo.

Bez ovih znanja roditelji izgube puno vremena, živaca, volje i motivacije u radu s djetetom dok dijete počinje sumnjati u sebe i gubiti samopoštovanje misleći da s njim nešto nije u redu.

U utrci penjanja na drvo između majmuna i ribe, pobijedio bi majmun, zar ne? Ali izgubio bi u plivanju gdje bi ga riba nadmašila. Je li s njima nešto pogrešno ako se nađu u krivoj utrci ili je važnije otkriti što je njihova svrha postojanja, njihova strast i koji su njihovi potencijali. Razumijete o čemu se tu radi?

Što ako je vaše dijete samo na pogrešnom mjestu ili se od njega traži nešto za što nema potencijal ali kada otkrijete potencijale može procvasti?

Vrijeme je da naučite više o tome te olakšate i sebi i djetetu. Veselim vam se!

Prijavite se preko prijavnice i napišite naziv edukacije kako bi vam došli podaci za plaćanje. Nakon izvršene uplate stiže vam snimka koja ostaje u vašem trajnom vlasništvu.

PRIJAVA