5 KORAKA DO BOLJEG OSJEĆAJA

Baš me rastužuje kada mi se jave žene, majke koje se ne osjećaju dobro.

Najčešće se emotivno loše osjećate i ne znate kako izaći iz toga. Svjesne ste da se to odražava na vaš život – partnera, odgoj djece i suradnju s drugima.

Ono čega niste svjesne je kako si pomoći.

Najviše vas tolerira to stanje čekajući da prođe. Neke misle da će proći jer je prošlo. No, nije se ništa riješilo i vratit će se, vjerujte.

Potrebno je poduzeti neke korake da se ne vrati i da se vi bolje osjećate.

 

Što možete?

 

  1. korak: Primjećivanje da se ne osjećate dobro

 

Važno je osvijestiti da se u svakom trenutku u svojoj koži moramo osjećati dobro – vanjskim i unutarnjim stanjem. Morale bismo biti zadovoljne izgledom, ali i unutrašnjošću. Ako nešto nije kako treba, osjećaj će se produbljivati.

Nešto je lakša varijanta ako niste zadovoljne izgledom jer na to imate bolji utjecaj nego na unutrašnji osjećaj. Možete otići vježbati, trčati ili se početi baviti fizičkom aktivnošću. Podići ćete dobar osjećaj, probuditi hormon sreće i već će vam biti bolje.

Na izgled izvana možete utjecati i tako da se svaki dan dotjerate i sredite kao da idete na modnu pistu. Tako da se svakim pogledom u ogledalo osjećate bolje, ljepše, samopouzdanije. Sitnica, ali ženi puno znači.

Osim toga možete sebi priuštiti mala, sitna zadovoljstva – promjena frizure, sređivanje noktiju, kupite neku krpicu…sve to trenutno utječe na raspoloženje. Nije da ćete time trajno riješiti problem, ali za privremen dobar osjećaj – dovoljno!

Kada je u pitanju unutarnji osjećaj, tu preporučujem neku pomoć sa strane. Sami niste dovoljno objektivni u tom trenutku i dobro je porazgovarati s nekim u koga imate povjerenja. Tu se odmah dotičemo i sljedećeg koraka.

 

  1. korak: Oblikujte riječima svoje stanje

 

Pokušajte s nekim u koga imate povjerenja porazgovarati o svojim osjećanjima. Važno je da definirate što vam je, da izgovorite kako se osjećate. Pri tome poslušajte sve što govorite te time pokušajte osvijestiti dijagnozu.

Nadam se da imate nekog tko zna slušati a ne nekog tko zna dijeliti savjete. U ovakvom stanju vam treba slušač. Dobro je da taj netko ponovi što ste rekli da sebi osvijestite stanje.

Ako nemate slušača a volite pisati, pokušajte napisati i voditi dnevnik stanja. To radite nekoliko dana te nakon toga pročitajte sve što ste napisali. Možda se pojave odgovori.

 

  1. korak: Akcija

 

Poduzmite nešto u vezi stanja koje ste detektirali. Potražite pomoć – na internetu, u knjigama ili u osobi. Bavim se coachingom i pokazao se kao odličan proces za stanja koja ne možete definirati. Sam proces osvještava i pomaže, a coach vam može biti odlična podrška ili motivator da realizirate promjenu. A po potrebi i gonič da se izvučete iz toga.

 

  1. korak: Njegovanje želje za promjenom

 

Većina žena zna odustati nakon prethodnog koraka. Malkice im je bolje i smatraju da je to to. No, pokazalo se da ste tek zagrebli površinu i sad tek treba ustrajati na promjeni. To vam je kao kada započnete generalku kuće, pospremite jednu sobu i to je to. Ostatak ćete već jednom. Generalka znači da trebate sve dotjerati.

Kada jednom započnete, nemojte stati, ne odustajte od sebe, ne dižite ruke od sebe. Vi ste sebi najvažniji. Tek kada zasjajite, moći ćete sjati i drugima. Tek tada ćete i sebi a i drugima biti korisni. Stoga, njegujte želju za promjenom onog što nije dobro.

 

  1. korak: Njegovanje dobrog osjećaja unutar sebe

 

Kako ćete znati napredujete li ili ne?

Po tome kako se osjećate. Ustajete li radosni, smijete se češće, raduju vas sitnice, dobro zračite, dani su vam divni, ne žalite se na druge, ništa vam nije teško, sebi se više sviđate, drugi vam govore da ste drugačiji, divniji, bolji…

Sve su to putokazi da ste se počeli izvlačiti iz gabule. Samo nastavite!

Jednom davno i sama sam bila u sličnoj situaciji.

Jednom davno i mene je netko potaknuo da krenem.

Do dana današnjeg nisam stala u tome i svaki se dan sve bolje osjećam.

U početku su oscilacije u osjećaju bile veće, no sve se više smanjuju. Na vrijeme prepoznam svoje loše stanje i krenem u akciju te rješavam u tom trenutku.

Znam da nije lako, ali je moguće.

Rado ću vam pomoći.

Coaching je divan proces kojim možete brzo pomoći sebi i biti zadovoljnija žena i osoba. I danas kada se bolje osjećam imam svog coacha koji mi pomaže u osvještavanju stanja kojih nisam ni svjesna. Ne želim sebe dovesti više u situaciju da se ne osjećam dobro. Naročito sada kada znam koliko život može biti lijep kada otkriješ sreću unutar sebe.

Stoga je moja preporuka da počnete i krenete još danas!

Izvor fotografija: Pinterest

 

 

 

 

 

PRIJAVA