AKO RODITELJ UVAŽAVA I POŠTUJE DIJETE,ODNOS JE ODLIČAN ČAK I U PUBERTETU

Prvi učitelji djeteta su roditelji. Unutar obitelji dijete uči osnove za život. I tako sve dok ne krene u vrtić i školu te se u životu djeteta pojave novi učitelji. Još i tada dijete će većinu novih znanja provjeriti s roditeljima i još uvijek sve do puberteta vjerovati roditeljima i njihovom utjecaju.

U pubertetu za roditelje krene sve po zlu jer ono divno dijete koje je do jučer bilo lako odgojivo postane teško odgojivo i ne vjeruje im više baš sve a s vremenom sve manje.

Ono što dijete u stvari počne raditi je prosuđivanje onog što je čuo, testiranje i provjeravanje. Ako je roditelj govorio jedno a djelovao drugačije, najvjerojatnije je da će dijete većinu toga provjeravati na drugim mjestima. Ako pak su roditelji uglavnom dosljedni, ono neće imati potrebu toliko testirati druge i vjera u roditelje će ostati. Zato i nemaju svi roditelji probleme u pubertetu s djecom jer je do njih, njihove dosljednosti, otvorene komunikacije, iskrenosti, predstavljanja sebe autentičnima.

Još su dvije vrijednosti bitne, naročito tijekom puberteta – uvažavanje i poštovanje. Roditelj koji poštuje svoje dijete, bez obzira na dob i znanja koja dijete ima, dobit će od svojeg djeteta to isto poštovanje kroz djela i riječi zato što je to isto dijete to učilo na primjeru od vlastitih roditelja i djetetu je to sasvim normalno ponašanje.

Jednako je i s uvažavanjem.

U praksi to izgleda tako da će roditelj s poštovanjem i uvažavanjem poslušati svoje dijete i korigirati također koristeći iste ove vrijednosti i vlastiti primjer. Neće umanjivati ili ismijavati dijete, vrijeđati i govoriti mu da ne vrijedi ili nije ništa koristi ili pak nametati silu prijetnjama i kaznama. Takav roditelj odgaja dijete usađujući mu odgovornost i pokazujući vlastitim primjerom.

Pogledajte oko sebe obitelji svojih rođaka, obitelji, prijatelja ili susjeda, pronađite one koji se ne žale na dijete u pubertetu već kao da nisu ni prošli kroz taj period, a njihova djeca i dalje pristojna i kulturna. Jeste li se ikada pitali u čemu je štos?

Mislite da je to slučajno? Ili je to zbog puno truda koji su roditelji uložili u vlastita djela, iskrenost, autentičnost, odgoj s poštovanjem i uvažavanjem i samo im se vraća sve ono što su dali i investirali svakodnevno u dijete?

To možete i vi!

jedino što vam treba biti jasno da najprije sebe trebate mijenjati i početi prakticirati vlastitu autentičnost, iskrenost i početi poštivati i uvažavati svoje dijete i u skladu s time ga učiti odgovornosti u životu. „Samo to!“

Izgleda jednostavno sve dok sami sebe ne stavite u poziciju da sve to počnete raditi i tako se ponašati s djetetom. Tada shvatite da imate dosta posla na sebi ali ono što ubrzo shvatite da će plodovi vašeg rada biti vrlo brzo vidljivi u ponašanju djeteta.

Želite li još bolje shvatiti o čemu se tu radi i naučiti prepoznati vaše obiteljske vrijednosti te ih uskladiti s vašim postupcima odgoja djeteta, predlažem dvodnevnu edukaciju ODGOJ U SKLADU OBITELJSKIH VRIJEDNOSTI …na ovom linku imate više https://anitavadas.com/predavanja/odgoj-u-skladu-obiteljskih-vrijednosti/

Ne postoji savršena obitelj niti savršen odgoj ali možete naučiti djelovati ispravno za sebe i dijete, živeći vrijednosti i svojim svjesnim djelima pokazujući djeci što je to što očekujte od njih. Sve ostalo su samo blijede riječi i pokušaji da ih riječima uvjerite kakvi oni trebaju biti. Njihovo ponašanje prema vama pokazat će jeste li na pravom putu ili ste se udaljili. Ne dopustite da do toga dođe! Poduzmite nešto na vrijeme!

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA