BUDI NAJBOLJI MOGUĆI ČOVJEK KOJI ŽIVI

Dešava li vam se da često vičete?

Ili vas uhvati nervoza, onako ničim izazvana?

Uhvatite sebe kako galamite na dijete ili partnera bez razloga?

Mnogi od nas zapadnu u neko stanje u kojem ne razumiju sami sebe. Imamo programe koji su uglavnom nesvjesni i djelujemo prema njima.

Kao što žene imaju jednom mjesečno fazu PMS-a pa ga neke prepoznaju i povežu da su takve zbog hormona, a neke nisu svjesne, ali su zato svjesni svi oko njih. Tako i svaki čovjek ima neke nesvjesne obrasce ponašanja i djelovanja kojih uglavnom on sam nije svjestan, ali su ih svjesni oni oko njega.

Kada jednom osvijestimo te programe, tada ih polako počinjemo otpuštati i mijenjati te nisu više toliko jaki. Bolje je i nama i onima oko nas.

Jedan od tih programa je naše stanje. Jeste li svjesni svojeg svakodnevnog stanja?

  STANJE ČOVJEKA

Imate li dane kada ste naspavani, odmoreni, dobre volje, sve vam ide od ruke, srećete pozitivne ljude, u prometu nema gužve i kao da je sve namješteno na savršeno? Možda su takvi dani rijetki, ali ih ima.

U takvim danima nam ništa ne pada teško. Ako nas dijete nešto traži da napravimo, mi to odradimo. Ako nam se iznenada pojave neke nepredvidive okolnosti, i to odradimo s lakoćom. Nemamo otpore u sebi i sve nekako ide glatko.

Kaže se da smo u dobrom osobnom stanju.

Ima i dana u kojima nam ništa ne ide od ruke. Kao da smo ustali na lijevu nogu. Čega god da se uhvatimo, nikako ne uspijevamo odraditi. Nervoza nas hvata i uglavnom galamimo na one oko nas. U takvim danima se kao domino poruši sve nekako POGREŠNO. Čak se u početku i trudimo ali prema kraju dana više ne možemo izdržati.

  Koje je rješenje?

Prvo i najvažnije je da shvatite da vaš dan i vaše okolnosti najviše ovise o vašem unutarnjem stanju i da ste vi odgovorni za svoje stanje. To znači da dan organizirate tako da održavate dobro stanje što duže i što boljim. Čak i ako krene po zlu, imate opciju da primijetite da vam se stanje kvari te da trebate poduzeti neku akciju za spas.

Kada krene po zlu imate nekoliko opcija.

Zaustavite sve i otiđite u šetnju, napravite odmak od onog što vas uznemirava, prespavajte pola sata, meditirajte, slušajte opuštajuću glazbu, otiđite trčati ili bilo što drastično kako biste zaustavili rušenje domino pločica. Poanta je zadržati stanje što boljim čineći neke aktivnosti koje vas čine boljom osobom.

Vi sebe poznajte bolje nego li vas ja poznajem.

Napravite popis aktivnosti koje vam prijaju i nakon kojih se osjećate odlično. To su aktivnosti koje će spašavati vas u lošem stanju. One su kao pojas za spašavanje kada se utapate.

Dakle, proces je da prepoznate kada vam se stanje tijekom dana pogoršava i promjena aktivnosti u ono što volite kako biste zadržali stanje. Nakon toga nastavljate s aktivnostima dana.

Najgore što možete učiniti je da kada vam krene po zlu, ne činite ništa i samo puštate da ide sve gore i gore. Tada vas tek noćni san resetira. No, garantiram vam da imate utjecaj na to ako na vrijeme prepoznate ključni trenutak i poduzmete nešto što baš vama koristi. Spasit ćete sebi dan i slaviti svoju malu pobjedu na kraju dana.

Uspijete li to nekoliko puta, prepoznat ćete svoj program djelovanja i pretvoriti ga u svoj korisni program jer ćete djelovati a ne sve pustiti.

  ZNANJE

Druga ključna i važna stvar u životu svakog čovjeka je znanje odnosno edukacija.

Nesvjesno živite samo zato što se ne educirate. Sve divne upute o kvalitetnijem životu su već izumljene. Topla voda postoji. No, vi puštate i ne educirate se misleći da će se vaš život vama sam posložiti a ja vam garantiram da neće.

Što više se educiramo kako do kvalitetnijeg života, što više činimo i djelujemo u skladu s tim uputama, to ćemo imati bolji i ispunjeniji život.

Kao kada kupite neki komplicirani uređaj i dobijete s njime upute. Proučite upute i koristite ga pravilno. Možete i spontano stiskati svakojake gumbiće i isprobavati, no pošto ste dobili upute, zar nije lakše proučiti ih i djelovati u skladu s njima? Brže, bezbolnije i sigurnije i za uređaj i za vas, zar ne?

Tako postoje i upute za sve u životu. Pitanje je samo koliko se educiramo o tome i koliko ih slijedimo ili pak biramo djelovati spontano a očekujemo da ćemo svaki put napiknuti pravu stvar. To je metoda pokušaja i pogrešaka. Nekada nam uspije, a nekada ne. 50 – 50

Što mislite kakav bi postotak bio kada bismo se raspitali zašto živimo, koja je svrha našeg postojanja, kako poboljšati kvalitetu života, kako djelovati pravilno, kako popraviti svoje stanje i još štošta što je otkriveno? Bi li kvaliteta vašeg života bila bolja ili lošija? Naročito kada biste slijedili upute.

Stoga, kao ljudsko biće možemo puno učiniti za svoj život.

Možemo preuzeti odgovornost za svoje stanje i pobrinuti se za njega. U svakom trenutku shvatiti da imamo najveći utjecaj da ga mijenjamo na bolje.

I drugo, educirati se o ulozi koju obavljamo – saznati svrhu svojeg postojanja, živjeti u skladu s njom, te se educirati u skladu s ulogama koje obavljamo. Ako smo roditelj, educirajmo se na polju roditeljstva. Ako smo partner, tada na tom polju. Ako smo prijatelj, budimo najbolji prijatelj.

Ili „samo“ budimo najbolji mogući čovjek koji živi. Ionako takvi izumiru pa zašto ne bismo mi bili specijalni primjerak.

Gdje ima volje, pronađu se i načini. Znanje postoji i danas ga besplatno možete naći na netu, ako imate volje i želje da povećate kvalitetu svojeg života. Ako još uzmete i neku literaturu, bit će vam još i bolje. Da ne kažem koliko će vam biti lakše ako odete na predavanje, seminare…

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA