DOMAĆE ZADAĆE KROZ BLAGDANE – DA ILI NE

U odgoju ništa nije samo crno niti samo bijelo pa tako ni ova tema. Kako radim u školi kao učiteljica, iz prakse vidim da neke kolegice prakticiraju zadaće kroz praznike a neke ne. Ne osuđujem ni jedne ni druge. Isprobala sam i jedno i drugo i dobila uvid što se događa tako da ovo pišem iz vlastitog iskustva.

Djeca koja imaju razvijenu naviku učenja, što u praksi znači da svaki dan imaju vrijeme učenja i redovito uče, radit će u to vrijeme i za vrijeme praznika nešto. Možda neće pisati domaće zadaće ali će izrađivati neke igre, kreirati i stvarati, odrađivati zaostatke ili pak čitati lektiru ili knjige po vlastitom izboru.

Djeca koja nemaju razvijenu naviku učenja jedva će dočekati praznike da rade još i manje i da ne moraju ni gledati u knjige ili bilo što što ih podsjeća na učenje. Ovo može biti i posljedica toga da vaše dijete jednostavno nije tip intelektualca već je više manualno dijete koje će se više baviti rukama ili boraviti vani, igrati igre na svježem zraku i popravljati, graditi ili raditi nešto slično tome.

Znači, može biti stvar navike ali i tipa osobnosti djeteta.

Ako kao roditelj dobro poznajete dijete onda ćete moći prepoznati o čemu se tu radi. Ako pouzdano znate da vaše dijete nema naviku učenja, onda sam ja prva za to da dijete i kroz praznike ima svoje vrijeme učenja i u to vrijeme nadoknađuje propuštene zadaće, sadržaje koje nije dovoljno svladalo, poradi na tome da ispravi loše ocjene, nadoknadi nepročitanu lektiru ili sve ono što već piše u bilješkama imenika.

Ako je vaše dijete redovito sve obavljalo i nema nikakvih zaostataka ali ima razvijenu naviku učenja, vjerojatno će samo sjedati za stol i pronaći za sebe neki posao vezan uz školu. Kod takve djece može biti problem to da se ne znaju opuštati pa nije loše da ih se uključi u neke hobije ili pak izvanškolske aktivnosti ili sportove. Za njih je dobro i da se vi kao roditelji bavite njima kako biste ih navikli na opuštanje. Radi se nerijetko o odgovornoj i savjesnoj djeci.

Dok s druge strane imamo djecu s nerazvijenim navikama učenja. Da bi dijete razvilo naviku učenja, potrebno je poraditi na tome 3 do 6 mjeseci i to tako da ga se poduči organizaciji dana i učenja, da pronađete njegovu motivaciju i da ga se poduči tehnikama učenja. Bez tih znanja će dijete teško znati što treba raditi a što ne.

Redovito učenje je vještina koju treba njegovati. Puno je lakše kada je jednom pretvorite u naviku ili rutinu.

To vam je kao s vježbanjem. Ako redovito vježbate i imate naviku odlazaka na treninge, vjerojatno vaše misli neće biti u otporu čak i za vrijeme blagdana već ćete i tada pronaći motivaciju da odete. Nećete se pitati moram li ili ne moram već ćete ići i to odraditi. Ako navika nije razvijena, vjerojatno nećete otići i osjećat ćete krivnju.

U učenju je jednako tako. Ako znate da dijete nema naviku, ono treba i mora nastavljati učiti i za vrijeme praznika. Ako pak vaše dijete tor adi samo od sebe onda mu pomognite da se nauči opuštati jer se njemu neće teško vratiti na učenje.

U slučaju da dijete nema naviku učenja i učitelji prakticiraju ne davanje zadaća kroz praznike a i vi to podržavate, vjerojatno će djetetu trebati prvih mjesec dana da se opet pokrene i počne učiti. Znači, za dva tjedna praznika i neučenja, djetetu će trebati mjesec dana da se pokrene. Govorimo o djetetu koje nema naviku. Dijete koje ima naviku, počet će bez problema već prvog dana.

Kao što vidite, vrlo je individualno pa vas molim da ne nasjedate na reklame i trikove da je loše za dijete da ima zadaću kroz praznike jer ovisno za koje dijete je loše. I ako sam do kraja iskrena, koliko to loše uopće može biti u vrijeme u kojem su djeca robovi ekrana i jedva ih odvlačimo od njih?

Procijenite kao roditelj što je najbolje za vaše dijete i djelujte tako. Čak i ako odlučite da je bolje da ne radi ništa, naučite se suočiti s posljedicama kada nastava počne i prihvatite da ćete trebati neko vrijeme tjerati dijete da ono uči ako nema tu naviku.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

P.S. Želim vam mirnu i uspješnu 2023. godinu te da vaši obiteljski odnosi budu skladni i što iskreniji.

PRIJAVA