EDUCIRANJE OLAKŠAVA ODGOJ

U školstvu se nešto novo sprema. Teku edukacije za „Školu za život“.  U školi radim oko 20 godina i ovo je još jedan od pokušaja u nizu da se uvede reforma. Pozdravljam svaku promjenu na tom području jer svijet ide naprijed a školstvo stoji. Već je i vrijeme.

Ono što me više brine su određene edukacije koje su ponuđene nama učiteljima.

Educiranje učitelja ne staje završetkom fakulteta. Svatko od nas se neprestano educira na raznorazne načine kako bi uhvatio ritam promjena koji nam svijet nameće. Ionako nam u škole ulaze neki novi klinci te hoćeš-nećeš moraš učiti sve što je novo jer će te pregaziti.

Svaka moja kolegica ili kolega investiraju u cjeloživotno učenje ne zato što moraju nego zato što nam je to dio posla. Imamo iskustva da nam svaka edukacija donekle olakša rad u učionici kao i odnose s djecom i roditeljima.

Ja još i privatno sebi plaćam dosta kvalitetnijih edukacija koje mi pomažu da radim kao savjetnica i edukatorica. Sve što meni olakšava u mojem radu i sama pretvorim u edukaciju za roditelje, učitelje i odgajatelje kako bih i njima olakšala rad s djecom.

Jeste li bili na mojem predavanju Odgoj bez vike? Veći dio tog predavanja je baziran na NLP-u, neurolingvističkom programiranju koje mi je uvelike olakšalo rad u razredu.

Sjećate se podjele na vizualce, auditivce i kinestetičare? Mnogi ste mi pisali kako vam je ovo puno pomoglo u odnosu s djecom.

Novo predavanje „Razumijevanjem do lakšeg odgoja“ uči vas komunikaciji. Naime, jedan dio NLP-a se bavi komunikacijom te sam vam pripremila kremu ili vrhnje, sve najbolje o komunikaciji na jednom mjestu. Ne samo da će vam to uvelike olakšati odnos roditelj-dijete već i ostale komunikacijske odnose koje imate s ljudima oko sebe.

Kada sam na NLP-u naučila o metaprogramima odnosno o nesvjesnim procesima koji kontroliraju našim ponašanjem uvidjela sam kako mi je osvještavanjem tih procesa još i lakše razumjeti neke obrasce ponašanja učenika u razredu, moje vlastite djece, sebe, supružnika i razumijem ljude oko sebe.

Na primjer, jedan od obrazaca je da postoje ljudi koji gotovo uvijek kasne na susrete i oni koji su uvijek točni ili dođu točno na vrijeme. Ja imam učenike u školi koji uvijek kasne. Imam i prijateljice koje inzistiraju da na kavu dolazimo točno u dogovoreno vrijeme. Kada shvatiš da je to nesvjesni proces u meni koji kontrolira moje ponašanje, tada radiš na tome da ga osvijestiš ili da drugima prezentiraš taj dio sebe upozorivši ih na postoji mogućnost da ću zakasniti i je li to u redu. To je bolja varijanta nego li zakasniti i onda se ispričavati i izmišljati raznorazne razloge zbog koji mi se to dogodilo.

Ima još jedan obrazac kojeg NLP naziva OD ili PREMA a bitan je za djecu no i za odrasle. Djeca koja su PREMA su više motivirana nagradama i možete ih lakše motivirati tako što im obećate nešto ako naprave zadaću ili zadatak. No, ako je dijete OD onda ni u ludilu nemojte ovako motivirati dijete jer će vam reći „Baš me briga!“. Oni su više motivirani potencijalnim gubitkom. Što će im se dogoditi ako ne naprave, koje posljedice će imati ili platiti. I sada ako imate dvoje djece a svatko od njih ima svoj nesvjesni obrazac ponašanja, tada ne možete inspirirati oboje na jednak način jer neće funkcionirati.

To su samo neki dijelovi predavanja „Razumijevanjem do lakšeg odgoja“ kojima imam u planu olakšati vam komunikaciju s djecom ali i ljudima oko vas.

Predavanje će u Rijeci biti 1. veljače a u Čakovcu 3.veljače od 15 do 18 sati u hotelu Castellum. Prijave su u tijeku na mail info@anitavadas.com ili mob 098/564-290.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA