EFIKASNE ODGOJNE METODE

Roditelji su se preko noći našli u situaciji da uz roditeljsku dužnost trebaju biti i odgajatelji i učitelji po čitav dan. Zatvoreni u četiri zida, bez mogućnosti igre u parku ili prirodi, čitava situacija postaje još i teža.

Zato sam za vas pripremila mnoštvo odgojnih metoda koje možete koristiti u radu s djecom kako se ne bi sve svelo samo na prijetnje, viku i kazne koje su se pokazale kao najmanje efikasne i potpuno loše na duže staze.

Roditelji školaraca su se trenutno našli pred situacijom da učenici moraju po čitave dane provoditi pred ekranima te katkada to roditelje još i više ljuti. Ako pak su u pitanju djeca predškolske dobi, oni još uvijek nisu toliko ovisni o ekranima i možete kombinirati i druge igre.

No, ako imate običaj da u vašem domu svi ekrani budu po čitav dan uključeni, vjerujem da će i vaše dijete steći tu istu naviku. Ako dijete vidi da se i vi bavite nečim drugim, onda će i ono tako. Djeca više uče promatrajući nas nego slušajući ono što im govorimo.

Osim toga, djeca uče kroz iskustvo, kroz ono što prožive, kroz pogreške. Najbolje učenje je na vlastitim greškama. Uskraćujete li ih djetetu, lišavate ga najbolje učenja. Ima pravo pogriješiti u prvih nekoliko pokušaja da bi od trećeg ili sedmog uspio. Prihvatite da djetetu treba vrijeme i da ne može od prve shvatiti baš kao i neki odrasli. Dapače, znanstveno je dokazano da nam treba prosječno 6 demonstracija sve dok ne naučimo. Nekome više, nekome manje. To je prosjek. Znači, kada objašnjavate djetetu zadatke, imajte strpljenja i vremena objasniti i demonstrirati 6 puta i dati jednako toliko vremena da dijete shvati i nauči. Nemojte odmah u startu biti razočarani. Dajte vremena i sebi i djetetu. Time učite dijete strpljenju.

Najbolji utjecaj na odgoj djece ima disciplina. To je usmjeravanje i podučavanje djeteta u cilja odgoja odgovornog djeteta. Kod discipline je bitnije da postavite zajednička obiteljska pravila i da ih se svi dosljedno pridržavate, kako roditelji tako i djeca. U startu dogovorite poticaje za izvršavanje i posljedice za neizvršavanje i toga se držite. Kada u startu definiramo sve što dijete treba znati, praksa je pokazala da je djetetu lakše slijediti dogovor i da ga rjeđe krši ili to radi iz opravdanih razloga. Za razliku od toga kada roditelji dijete kažnjavaju stihijski donoseći kazne koje čak katkada nisu ni primjerene te time povrjeđuju osobnost djeteta.

U svakom slučaju, disciplina se pokazala bolja u odgoju djeteta od primjene kazni i zato preporučujem da izbjegavate kazne već radije dogovorite unaprijed posljedice i poticaje za određeno ponašanje. Ni vama se ne bi svidjelo da vas svakodnevno kažnjavaju kada ne skuhate dovoljno slano ili kada napravite preslano ili pak učinite neku grešku. Greške su učenje.

Vrlo važna odgojna metoda je postupak izgrađivanja odnosa s djetetom. Odnos se gradi i potrebno mu je vrijeme, energija i ljubav da bi se izgradilo povjerenje. Za odnos je važno uvesti principe uvažavanja i poštovanja. Iako je roditelj viši od djeteta, to ne znači da ima prava omalovažavati dijete. To što je roditelj stariji i iskusniji, ne daje mu za pravo da vrijeđa dijete ili se čudi što dijete nešto ne zna jer ono tek uči i spoznaje. Katkada pokazujemo više poštovanja nepoznatim ljudima u dućanu ili na ulici nego li ga pokazujemo vlastitom djetetu što je pretužno. Sada kada provodimo više vremena s djecom, prilika je da izvježbamo pružanje poštovanja svojem djetetu.

Koristite emocionalni rječnik u razgovoru s djetetom. Da vas je povrijedilo to što je dijete napravilo to i to, da se bojite da će biti ono, da vam je teško zbog toga što vam je dijete reklo nešto, da ste tužni zbog nečeg…i slično. Neki roditelji nemaju običaj razgovarati s djetetom koristeći emocije već prešute taj dio. Dijete osjeća da nešto s vama nije u redu i brine, a kada vas pita i vi ne želite reći, ono misli da je to zbog njega. Iako možda uopće nije. Zato je važno da otvoreno razgovarate o emocijama kako bi dijete uvidjelo da prikrivanje emocija nije dobro te vam i samo počelo govoriti o tome kako se osjeća. U obiteljima gdje se to ne radi, ne ide se u dubinu odnosa već su odnosi površni.

Stvorite neku svoju obiteljsku rutinu. Istraživanja su pokazala da djeci to odgovara jer im pruža sigurnost i osjećaj da točno znaju što ih svaki dan čeka. Zato je dobro da uhvatite neki svoj dnevni ritam što prije bez obzira na situaciju, zbog djece.

Jedna od najefikasnijih odgojnih metoda aje pričanje priča. Djeca svih dobi ih obožavaju i vole. Zato je odlično iskoristiti priče koje već znate ili izmisliti neke prigodne kako bi dijete shvatilo nešto. Budite kreativni i izmišljajte ili pak potražite ideje na internetu jer ih ima puno pa vas možda to potakne da se i sami upustite u to.

Trenutno smo u situaciji koja nikome nije laka, a naročito roditeljima s djecom. Stoga sam na Facebooku otvorila grupu podrške roditeljima u kojima svaki drugi dan imate besplatna predavanja na neku od tema s područja roditeljstva.

Na OVOM LINKU se možete pridružiti.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA