FIZIČKO KAŽNJAVANJE DJECE

Nema dijela Hrvatske u koji sam došla a da na predavanju ne saznam da je fizičko kažnjavanje djece još uvijek prisutno u odgoju roditelja, u većoj ili manjoj mjeri. Nekima čak i kao jedina metoda odgoja.

Iako sam uvjerena da je to jedan od najlošijih načina odgoja djece, roditelji koji to čine žive u uvjerenju da su oni dobro ispali i da će i njihova djeca ispasti dobra.

 

No, moje pitanje takvim roditeljima je komuniciraju li oni danas sa svojim roditeljima, mogu li im pogledati u oči i zamjeraju li im batine?

Svi da.

 

Nije stvar u tome da netko neće ispasti dobro, što god da to nekome znači, nego je poanta u tome da se cijeli život ne osjećamo dobro u društvu osoba koje su nam to radile. Trebaju nam godine i godine da potisnemo ta iskustva ili da naučimo oprostiti jer nisu bolje znali. Većina tih ljudi više ne želi ni komunicirati sa svojim roditeljima. Ostali imaju hladan odnos pitajući se kako su mogli odrastati bez zagrljaja, ljubavi i nježnosti. Naročito kada ti isti zlostavljani dobiju svoju djecu i shvate kako je puno ljepše odgajati iz ljubavi.

 

Što se u stvari dešava fizičkim zlostavljanjem djece?

Niti se vi kao roditelji ne osjećate dobro tijekom niti nakon takvog kažnjavanja. Neprestano se opravdavate i nastavljate objašnjavati djetetu zašto je dobilo batine kako biste u sebi našli dobar razlog da se ne osjećate loše. Ako je tome tako, što se ne potrudite saznati za neke nove, efikasnije i bolje metode odgoja?

 

S druge strane, dijete se osjeća grozno. Ubijete u njemu svako samopoštovanje. Grozno mu je tijekom fizičkog kažnjavanja, mrzi sebe, vas, svijet i sve one koji ga ne zaštićuju jer osnovna potreba djeteta je sigurnost i zaštita. S druge strane kada vi nakon kažnjavanja nastavljate objašnjavati zašto je dobilo batine, ako je u djetetu ostalo i malo dobrog mišljenja o sebi, to onda dokrajčite uvjeravajući ga da je zavrijedilo batine.

 

Kako da takvo dijete vjeruje u sebe? Kako da leti kroz život? Kako da vjeruje drugima da će ga zaštititi? Kako da zna da će uspjeti u životu?

Najlakše je potisnuti sve to u zaborav da nekako nastaviš dalje.

Trebaju godine i godine rada na sebi kako bi zacijelile rane.

 

Žalosno je to da roditelj ne shvaća da fizičkim kažnjavanjem uopće ne postiže cilj. Samo u djetetu raste strah. Svaka osoba ima potrebu za ljubavlju a ne strahom. Koliko ste u stanju djetetu pokazati ljubav nakon takvih postupaka? Možda samo zbog iskupljivanja, kako biste se vi bolje osjećali. No, kako da vam dijete vjeruje nakon svega?

 

Dijete živi u neprestanom strahu, bojeći se za sebe i svoju sigurnost, bez ikakve vjere u to da ga ima tko zaštititi jedva čekajući da prođu godine kada će moći otići odatle. Bijeg mu je jedino rješenje.

 

Osim toga, koju još poruku šaljete djetetu?

Da je to jedini način rješavanja problema te da sve svoje probleme može riješiti batinama. Kako je to jedini način za koji dijete zna, naravno da će se tako ponašati u bilo kojoj zajednici, od vrtića, škole, društva. I društvo dobiva još jednog nasilnika za kojeg se svi pitaju što mu je. Samo mu treba ljubavi koju nikada nije dobio. To mu je.

 

U današnje doba nije problem educirati se besplatno ili potražiti pomoć oko djece ili savjeta kako odgajati te se potruditi odgajati s ljubavlju a ne iz straha.

Rađaju se generacije djece koja su vrlo intelektualno jaka i poprilično napredne svijesti te će vam djeca već s par godina reći da će nazvati Hrabri telefon ako ih fizički zlostavljate. Znaju oni svoja prava. Znaju od malih nogu što se smije a što ne. Srećom, jer mi odrasli imamo dužnost djeci pružiti ljubav, sigurnost i zaštitu. Batine nisu dio te priče.

 

Dragi roditelji, znam da batinama pribjegavate zato što ne znate bolje, no postoje drugi načini i bolje metode, te vas molim da se pokušate promijeniti, da se educirate i već prvom primjenom bilo koje druge metode ćete se i sami bolje osjećati a dijete će vam biti zahvalno. Molim vas, zbog sebe i djece – educirajte se o ostalim načinima, puno efikasnijim i prihvatljivijim za zajednički suživot.

Javite mi se. I sama držim edukacije diljem Hrvatske. Za vas ću odraditi besplatno, samo vas molim da pokažete želju za promjenom.

 

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA