I MOJE ‘RADNO MJESTO’ JE BITNO

Još malo i počinje nova školska godina. Pripreme su počele.
Dućani nude raznorazne stvarčice za školu.
Nabavljaju se udžbenici, torbe, pernice, bilježnice, pisaljke raznih vrsta…

No, jeste li pripremili radno mjesto svojem učeniku?
Da bi učenik bio učenik, mora imati svoje radno mjesto.
Nije nevažno gdje će učiti, u što će gledati prilikom učenja, koliko će mjesta imati i s kim će to mjesto dijeliti.

Vi imate svoje radno mjesto, a dijete treba svoje.
Ne zanemarite tu važnu stvar prije početka nastave.
Posvetite joj dovoljno vremena tako da dijete shvati koliko je to mjesto bitno u vašem domu. Tako će se i sam truditi održavati ga urednim.

To je mjesto gdje će dijete stjecati nova znanja, nove spoznaje, vježbati, učiti, mjesto gdje će zajedno s vama usavršavati ono što mu ne ide.

Na što treba obratiti pozornost?
Dobro je da radni stol nije negdje na prolazu, već negdje u kutu.
Još je bolje da nema prozor nasuprot stolice tako da dijete virka van kroz prozor. Bolje da je prozor negdje sa strane. Uvijek možete stol okrenuti tako da svjetlo pada na stol ali da dijete ne može imati direktni pogled van. To poprilično odvlači pažnju.

Umjesto da dijete gleda kroz prozor, bolje da je na zidu neki pano na kojem će biti raspored sati, raspored treninga, podsjetnik za rođendane ili važne bilješke o zadacima koje dijete još mora učiniti za zadaću.

Još jedna važna stavka je da televizor ili računalo nisu pri ruci odnosno, mišljenja sam da televizor u dječjoj sobi nije nužan, naročito ako imate već nekoliko u ostalim prostorijama.
Bez računala djeca ne mogu jer se radi o novijoj generaciji djece, no poželjno je da ima svoje mjesto na radnom stolu ali tako da ostane još više nego dovoljno mjesta djetetu za knjige, bilježnice, pernicu i ostale potrepštine.

Jedna zgodna, a pokazalo se i djeci vrlo zanimljiva stvarčica je natpis ‘Ne smetaj!’. Dijete ga može samostalno izraditi i ima ga pravo okačiti na vrata sobe u vrijeme učenja tako da ostali ukućani znaju da dijete radi nešto poprilično važno. Naročito je zanimljivo mlađoj djeci jer se na taj način pridaje važnost poslu koju oni obavljaju, postaju jednako važan član obitelji, naročito ako se ostali trude i poštuju natpis (ne upadaju u sobu nego pokucaju i pitaju smetaju li ili mogu li ga prekinuti na trenutak).

Dobro je da dijete ima raznorazne markere različitih boja (za označavanje tijekom učenja), zatim samoljepljivi blokić, tzv. post-it papirići (koji će pomoći da napiše neke važnije bilješke), čašu s olovkama, bojicama, flomasterima, škarama i ljepilom.
Nezaobilazan je blok ili bilježnica za pisanje bilješki tijekom učenja. Bilježnica u kojoj se upisuje sve što je vezano uz učenje. U koju se crta ili se vade bilješke.

Ukoliko je dijete mlađe dobi, potrebno mu je pokazati nekoliko puta kako može naučiti neki školski predmet. Ukoliko je veće, a primjećujete da ne zna kako učiti, potrebno ga je što hitnije podučiti kako će učiti. Postoje mnogi načini, ali ako ih dijete ne zna, ne može dati svoj maksimum.

Pored radnog stola mora biti koš za smeće tako da dijete ne mora ustajati i odlaziti iz sobe tijekom učenja, zbog šiljenja ili bacanja papirića.

I sad kad ste pribavili gotovo sve, ne smijemo zanemariti osvjetljenje. Najbolje je dobro dnevno svjetlo, ako soba ima veće prozore. No, svaki radni stol mora imati i dobru svjetiljku, po mogućnosti ne neonsku jer brže umara oči i dijete neće moći biti dovoljno koncentrirano.

Važno je i da uvedete neka pravila prije početka učenja. Jedno od važnih je da TV mora biti ugašen, da mobitel mora biti u drugoj prostoriji, da nema upadica u sobu i slično. Njih se moraju svi pridržavati.

Ako posvetite dovoljno vremena i pažnje uređenju radnog mjesta svojeg djeteta, sigurna sam da će dijete od malih nogu stjecati divnu naviku rada za svojim radnim mjestom.
Ukoliko želite učenika s radnim navikama, osigurajte mu mjesto gdje će ih s godinama vježbati i stjecati.

PRIJAVA