I UČITI TREBA NAUČITI

Zna li vaše dijete učiti?

Jeste li mu pokazali kako će naučiti?

Je li ga itko tome podučio?

 

Roditelji uglavnom tjeraju djecu da uče, da sjede za knjigom, da čitaju, bubaju napamet. Roditelji su tu da nameću djeci kojom ocjenom trebaju „proći“ u školi.

Roditelji su ti koji smatraju da njihova djeca zaslužuju najbolje.

Nije to loše.

 

No, ima jedna važna stavka.

Kako da dijete postigne što bolji rezultat, kako da savlada gradivo što kvalitetnije i lakše ako ne zna kako, ako mu nitko nikada nije pokazao kako i ako radi onako kako najbolje zna i umije, ali vi i dalje niste zadovoljni time.

 

U današnje doba internet nudi raznorazne mogućnosti i znanja pa neka djeca sama nauče učiti. Takva djeca najčešće nauče i sve ostalo sama. Svestrana su i znatiželjna i nije im teško pobrinuti se za sebe i olakšati sebi put kojim idu.

 

Ima i djece koja su manje spretnija pa pronalaze neke svoje načine i metode učenja. Relativno su uspješna u njihovoj primjeni pa su i rezultati zadovoljavajući.

 

No, ima djece koja ne znaju kako. Čitaju tekstove i nikako da zapamte. Kažu da su učila ali ne nauče. Način na koji to rade nije odgovarajući pa je i uspjeh nešto slabiji.

 

Dakle, nije da su djeca glupa nego ne znaju kako. Kad im se pokaže, kad ih se poduči i kad vide kako se to radi, njihovi rezultati postaju znatno bolji.

 

Zato se i dogodi da neka djeca dožive procvat u srednjoj školi, kada izaberu životno zanimanje, postanu više motivirani za posao i tada nauče kako učiti.

 

U osnovnoj školi i u gimnazijskim programima je znanje preopćenito, školski predmeti su šaroliki, svaki predmet je potrebno učiti na nešto drugačiji način, ovisno o tipu koji spadamo i tako naši rezultati nisu nešto čime smo zadovoljni.

 

Svaka osoba je i drugačiji tip. Netko više uči vizualnim putem, netko auditivnim a ima i kinesteta, no većina je ipak mješovita.

Stilovi učenja su različiti. I dok je netko u nemogućnosti odslušati upute preko telefona kako stići na neko mjesto, netko drugi će to bez problema odslušati i odraditi. Ovaj prvi će morati crtati prema zadanim uputama i tako riješiti problem.

 

Uglavnom, sve je lako kada znaš kako.

Stoga, ne zanemarujte činjenicu da vaše dijete treba naučiti kako da svlada neko gradivo, kako da u što kraćem vremenskom periodu bude što produktivniji a da rezultatima budu svi zadovoljni.

 

Internet nudi znanja o tome kako naučiti neko gradivo. Može se bez problema educirati, naročito sada prije početka školske godine.

No, ima djece koja nisu u mogućnosti naučiti učiti preko interneta te im treba osobna poduka. Tada možete vi kao roditelj educirati sebe pa njih podučiti. Ili jednostavno pozvati nekog tko će dijete naučiti učiti.

 

Ima još jedna sitnica.

Ponekad se dogodi da dijete ima nekih „tehničkih smetnji“ poput disleksije, disgrafije ili diskalkulije. Takva djeca imaju malo drugačiji način učenja. No, ako nitko nije detektirao taj njihov problem, oni jadni imaju niže ocjene a sve zbog „tehničkih poteškoća“. Takva djeca hitno trebaju pomoć prije nego zamrze školu i učenje.

Šteta da im takve stvari stanu na put uspjehu.

 

Znači, nisu bitni samo rezultati nego i načini kako do što boljih rezultata.

PRIJAVA