IDEM NA PLAŽU I NOSIM, NOOOSIM, NOOOSIMMM…

Mnogi će ovo ljeto provesti na moru, a oni koi neće mogu ovo pravilo primjeniti i na svakodnevni život.

 

Dakle, kad se kreće na plažu majka mora spakirati sve što bi eventualno tamo trebalo zatrebati (od igle do lokomotive) naročito ako su djeca manja ili ako ih ima nekoliko.

Nikad se ne zna što će netko tražiti i koliko će suza biti zbog toga jer baš toga nema u tom trenutku.

 

Moj prijedlog je da prekinete s tim običajem ODMAH, SAD, u startu.

 

Što to znači?

 

To znači da tražite od djeteta da samo spakira svoj ruksak sa stvarima koje će mu eventualno trebati za tih par sati. Neka uzme ono s čime se misli poigrati. Ako nešto zaboravi, zaboravio je sam ali može sutra ponijeti sa sobom.

 

Kod idućeg pakiranja pitajte dijete što je koristilo a što nije, što mu je nedostajalo. Neka izvadi ono što ne koristi i ponese samo nužno. Eventualno dopuni s onim što mu treba.

 

Pri tome ne mislim samo na igračke, nego tako može spakirati i hranu i piće.

Na taj način, svaki put na plaži kad dijete traži od vas da je žedno, kažite da ima u ruksaku, da je gladno, kažite da ima. Izuzetak su namirnice iz hladnjaka koje držite u torbi za hlađenje.

 

Na taj način od malih nogu učite dijete da se samo organizira, da predvidi što mu treba, da analizira što je bilo suvišno, da planira kako mu neće biti dosadno i slično.

 

Nemojte misliti da je dijete premalo za to. Pa nije to sad neka situacija u kojoj će umrijeti jer ovisi o nečemu važnom. To su male slatke situacije kroz koje dijete može puno naučiti.

 

Izbjegavajte scenarij u kojem mama sve pakira i služi svakoga na plaži. Time samo stvarate kod djeteta ovisnost o sebi. Bespotrebno se trošite.

 

Na ovaj način imate temu za razgovor prije odlaska na plažu (što je sve nužno ponijeti). Ako tamo nešto usfali, imate temu za razgovor na plaži (kako to da nije mislio da će mu to trebati i dobro bi bilo da ponese idući put).

Bome, imate i odličnu temu za razgovr nakon plaže jer ako je dijete sve ponijelo i dobro se organiziralo, zaslužuje da ga hvalite i da se ponosite njime. Saznali ste da vam dijete ima odlične organizacijeske sposobnosti, ma divota koji razlog za ponos i hvaljenje.

Toga nikad dosta!

Ako pak nema tih sposobnosti, sve se može naučiti vježbajući na malim i nebitnim situacijama.

Za vrijeme trajanja jednog godišnjeg odmora možete dijete naučiti divnoj navici samoorganiziranja.

Naravno da će vam se u početku činiti naporno, no dijete uči vrlo brzo naročito u konkretnim životnim situacijama.

Dajte mu vremena koliko njemu treba.

Iskoristite priliku i ovaj godišnji olakšajte sebi na duže staze, a djetetu dajete dobre temelje za budućnost.

I svakako uživajte u društvu svojeg mališana, promatrajući kako raste, kako uči, kako postaje organiziran, koje talente ima i na čemu morate još poraditi.

Usmjeravajte ga, volite, hvalite i budite tu kao podrška!

 

PRIJAVA