KAKO ĆETE ZNATI JESTE LI ODRADILI DOBAR POSAO KAO RODITELJ?

Kako god teško bilo tijekom njihova odrastanja, molim vas da se potrudite dati sve od sebe. Radi se o samo nekoliko godina, točnije oko 12 do 15 godina kako biste već dobili povratnu informaciju jeste li dobro odradili posao sa svojim djetetom.

 

Već tijekom puberteta ti sve bude jasno kao roditelju – jesi li odradio svoju roditeljsku dužnost kako treba, jesi li volio dovoljno, jesi li stvorio dobre temelje ili se sve ruši.

 

Kako ćete znati jeste li odradili dobar posao?

 

U odgoju djece riječi imaju utjecaj samo 7% od ukupnih aktivnosti, sve ostalo otpada na neverbalni dio i ton glasa. Što znači da vas djeca većim dijelom gledaju kako se ponašate i kopiraju vaše postupke, nego li slušaju ono čemu ih podučavate.

Ni ne pokušavajte govoriti jedno a ponašati se drugačije. Radije se pobrinite biti vjerodostojni roditelj. Prihvatite da niste savršeni, no barem djetetu ne glumite savršenstvo. Premda je mlađe od vas sve razumije i bolje no što slutite.

 

Djeca točno osjete kada im lažete, kada im prikrivate istinu, kada forsirate njih a ne i sebe. Oni vas vole i poštuju kada su manji te vam to neće reći, no s počecima puberteta postaju hrabriji i neće se libiti govoriti ono što prije nisu. Ako niste bili vjerodostojni, doznat ćete njihovo mišljenje o vama u pubertetu. Počet će vam govoriti kakvi ste odnosno kakvima vas oni vide.

 

Poštujete li svoje dijete?

 

Kada mu se obraćate, kada tražite nešto od njega ili kada jednostavno razgovarate, je li vam važno njegovo mišljenje ili kažete svoje i nije vas briga. Pokažite primjerom kako se poštuje osoba. Naučite li ga to, svakodnevno poštujete svoje dijete, što mislite kakav će stav imati prema vama kada ga počnu prati hormoni? Vjerojatno s poštovanjem. Iako si neće moći pomoći zbog hormona, i katkada će povisiti ton, no ipak će ostati poštovanje. Osim ako tome niste podučili dijete. Ako ste mu se uvijek obraćali s visoka, naredbama i traženjima, očekivanjima i lažnim obećanjima. Tada se dogodi da vam dijete počne lagati. I vi se čudom čudite kako tako dobro dijete odjednom počne lagati. Otkud mu to? Kako se usudi i slično?

Imao je odličnog učitelja.

 

Djeca nas divno osvještavaju principom ogledala. U dječjem ponašanjima se ogledaju naša ponašanja. Možda ih nismo svjesni, no zato se oni potrude da nam ih osvijeste. Još do puberteta izdrže nekako, no tada pokažu nas kroz njih.

 

Ima i one pristojne, drage i dobre djece za koju uopće ni ne znaš da prolaze razdoblje puberteta. Kako to? Iako ih peru hormoni, roditelji su uvijek imali razumijevajući odnos prema njima, te se tako i oni ponašaju prema drugima, ali i prema sebi. Znaju glasno reći da ih nešto muči no na vrlo pristojan način tako da ne uznemiravaju druge a niti sebe.

Ta djeca su sve to naučila kroz godine promatrajući svoje roditelje i kroz odnos poštovanja, puno ljubavi i nježnosti, dosljednosti u odgoju i zdrave granice u skladu s dobi. Nije da su sama od sebe takva. Nisu. U njih je investirano i sada samo daju ono što su dobili. Dobiješ li u djetinjstvu zdrave i dobre temelje, imat ćeš što dati kako odrastaš.  I suprotno, ako si tijekom djetinjstva odrastao u strahu i strahopoštovanju, to ćeš dati i tako se ponašati, čak i prema roditeljima.

 

Što želite za svoje dijete?

Kakvo dijete želite u budućnosti?

Razmislite dobro.

Kada biste sada imali mogućnost pogledati svoje dijete za 10 godina, kakvo biste dijete željeli, u što da odraste, kakvo da bude?

 

Ono što danas radite je ta budućnost vašeg djeteta.

Potrudite se maksimalno, jer 15 godina brzo prođe. Uvijek kažemo da djeca prebrzo odrastaju. No, ono što ćete dobiti nakon tih 15-ak godina, trajat će gotovo cijeli život.

Ako kući napravimo dobre i čvrste temelje, onda smo odradili odličan posao.

Pobrinite se da temelji koje gradite kada je u pitanju vaše dijete, budu onakvi kakvi si želite za 15 ili 20 godina. Dajte sve od sebe danas i uživajte u plodovima svoga rada u bliskoj budućnosti.

 

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA