KAKO FUNKCIONIRAJU VRIJEDNOSTI U OBITELJI

Svaka obitelj njeguje neke svoje vrijednosti. Ima obitelji koje imaju slične vrijednosti pa se u nekim događajima osjećaju bliske, a ima i onih kojima su vrijednosti potpuno različite pa tako te obitelji osjećaju da nemaju ništa zajedničko.

 

Što su u stvari vrijednosti?

 

Vrijednosti su nešto što je nama važno, nešto što je temeljni dio nas jer nas motivira i pokreće iznutra. Ne moramo ih biti svjesni da bismo ih slijedili. Većina ljudi ni nije svjesna svojih osobnih vrijednosti no djeluje u skladu s njima. Kada im se osvijeste, postaje im jasnije zbog čega se tako ponašaju. Takve stvari radim na individualnim susretima. Spoznajom svojih vrijednosti upoznajete sebe i svoje djelovanje. Upoznajete i onaj dio sebe koji se buni kada nije usklađen sa svojim vrijednostima, ali i onaj dio sebe koji je potpuno u redu sa sobom kada su vrijednosti usklađene.

 

Svaka osoba ima svoje vrijednosti u koje vjeruje, obitelj ima svoje zajedničke vrijednosti u koje vjeruje, svaka institucija ima svoje. Na osnovu njih prosuđujemo druge i okolinu. Sve je u redu ako su vrijednosti slične ili ih mi znamo kako uskladiti. Problem nastaje kada mi i netko nama blizak ima različite vrijednosti i svatko djeluje u skladu sa svojima. Objasnit ću na primjeru.

 

Ako otac ima svoju vrijednost – individualizam i jaki je individualac, čvrsto se bori za to da sve radi sam i postiže sam, vjeruje u sebe, nije timski igrač jer se bolje osjeća kada je sam i tako više vjeruje sebi i svijetu te je siguran u ono što radi.

 

Majka njeguje i djeluje svoju vrijednost – druželjubivost, voli se družiti, društveni je tip, rado surađuje i timski je igrač. Usklađena je u potpunosti s onime što vjeruje. Rado surađuje i odrađuje poslove u zajedništvu. Organizira zajednička druženja. Često dolazi u sukob s ocem jer po njegovom mišljenju pretjeruje s društvom, no ona u tome ne vidi nikakav problem.

 

Svatko od njih vjeruje u svoju vrijednost i zalaže se u skladu s njom.

 

Idemo li dalje u obitelj i još više zakomplicirati.

Možda u obitelji žive s njima baka i djed koji imaju neke svoje zajedničke vrijednosti poput – utjecaja. Vole nametati svoje mišljenje, vole biti dominantni i utjecati na druge, osjećaju se ugodno ako je sve po njihovom i kako oni kažu. U suprotnom, te osobe im nisu baš naj naj. Kažu da nešto s njima nije u redu. S njihove perspektive takvi nisu baš „normalni“. I sada…

Dobiju zeta koji je teški individualac, ne voli biti pod ničijim utjecajem i nikog slušati. Imaju kćer koja je potpuna suprotnost i oni to vide, no ljubav je pobijedila pa su se pomirili.

Suživot ispod istog krova donosi česta uznemirenja jer se ne mogu uskladiti. Nije im jasno zašto, no zet im samo nikako ne paše, a ni oni njemu.

 

Dalje, idemo na djecu.

Ako obitelj ima djecu koja njeguju najčešće kombinaciju vrijednosti svih s kojima žive i možemo reći da su puno otvorenija i lakše prihvaćaju jer preuzimaju učeći od odraslih s kojima žive, no kasnije u pubertetu počinju njegovati i neke svoje vrijednosti te je i to jedan od uzroka sukoba s nekim od članova obitelji ili s više njih.

 

Recimo da dijete ima vrijednost – toleranciju, tada se može bez problema nositi sa svakim članom svoje obitelji, i sa individualcem i druželjubivošću i s utjecajem.

No, problem bi bio kada bi dijete imalo recimo vrijednost – slobodu. Tada bi teško dozvolio baki i djedu da vrše utjecaj na njega. Oni bi mu govorili da je poput tate. Dijete uviđa da je tata sličan njemu, no ne u potpunosti, a kada ti stalno netko govori da si poput nekog onda baš iz inata ne želiš biti takav i uzmeš slobodu da budeš drugačiji. Ionako je tvoja vrijednost sloboda. Sve unutar tebe je usklađeno, no izvana se većina buni protiv toga. Nitko ne razumije zašto je tome tako, ali tako je zbog različitih vrijednosti unutar jedne obitelji.

 

Svaki akter naše priče nije loš, nije negativac ili nešto drugo. On samo vjeruje u ono što mu je važno, to ga pokreće i motivira i osjeća se usklađen sa sobom kada tako djeluje.

 

Što je najbolje rješenje za ovakvu ili slične obitelji?

 

Da se usklade na nivou vrijednosti jer i to je moguće. Najprije je potrebno shvatiti i upoznati ili uz pomoć nekog naučiti kako se prepoznaju svoje vrijednosti, a nakon toga uskladiti vrijednosti svih aktera koji žive zajedno. Ako postoji netko tko odskače i nemoguće ga je uskladiti, tada ga se prihvaća i razumije jer znamo i shvaćamo njegovu vrijednost. Samim time razvijamo dodatnu svoju novu vrijednost zvanu tolerancija i tako rastemo na svojem putu.

 

Vrijednosti se mijenjaju kako mi sazrijevamo. Naročito ako i sami radimo na sebi, tada ih proširujemo i vrlo se lako usklađujemo s drugima. Naročito ako imamo znanja na tom području, tada nam je još lakše razumjeti jer u tuđim riječima, djelima i ponašanju primjećujemo koje su njihove vrijednosti pa nam je sve jasnije.

 

Što više smo educirani, što više znamo o životu i ljudima, lakše nam je razumjeti ih i prihvatiti. Investirajte u edukaciju jer je bitna za vas i vaš život. Olakšava suživot.

Ovo je predavanje u sklopu seminara Roditelj za 5, a možete i osobno doći pa ću s vama vrlo rado odraditi ovaj po meni vrlo važan aspekt života.

 

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA