KAKO MOTIVIRATI DIJETE

Što god da objavim na svojoj stranici vezano uz ovu temu, iskoči pitanje KAKO motivirati dijete za nešto, za učenje, za pospremanje, za neku aktivnost, sport ili slično.

Po tome shvaćam kako ima roditelja kojima je teško pronaći način na koji bi motivirali svoje dijete.

 

Krenimo ispočetka.

Što znači motivacija?

Motivacija je unutarnji proces koji nas pokreće na nešto. Dolazi od riječi movere što znači kretati se. A to nas opet upućuje na to da nećete motivirati dijete na akciju izvana nego je vaš zadatak da ga potaknete iznutra kako biste po njegovim postupcima izvana primijetili da je motivirano.

 

Vjerojatno primjećujete da dijete nema interes za nešto, ne želi raditi nešto i zaključujete da nije motivirano.

Krenimo od vas i vaše osobne motivacije. Kada na svojem primjeru shvatite za što ste sve motivirani, a za što niste, bit će vam jasnije i s djetetom.

 

Što sve volite raditi i ne radite iz dužnosti nego radite jer vam se radi? Pokušajte nabrojiti što je to sve u čemu uživate i ne treba vas uopće nitko tjerati na to?

Pretpostavljam da su sve to aktivnosti u kojima se poprilično uspješni i osjećate se dobro radeći ih. Pretpostavljam da radeći te aktivnosti imate visoki nivo samopoštovanja. Pretpostavljam da vam drugi govore da vam to dobro ide.

Znači, imate i unutarnju i vanjsku motivaciju za te aktivnosti. Iznutra vas „tjera“ dobar osjećaj tijekom i nakon tih aktivnosti, a izvana vas „tjeraju“ priznanja drugih.

 

Napravimo li poveznicu između vas i djeteta, vaš je zadatak pronaći aktivnosti koje dijete voli raditi i u kojima uživa, te ga pohvaliti (vanjska nagrada) no i ukazati mu na to kako se osjeća nakon svojih malih uspjeha (unutarnja nagrada). Primjer, ako dijete uspješno složi lego kocke, tada je zadovoljno postignutim no nije svjesno svojeg zadovoljstva. Ono to čini, pokazuje ponosno drugima, no potreban mu je roditelj koji će mu osvijestiti unutarnju radost, zadovoljstvo i ponos.

Osvještavanjem takvog stanja, potičete dijete da i u drugim aktivnostima postiže takvo stanje.

 

No, ima različite djece. Neke više potiče unutarnje zadovoljstvo, poput dobrog osjećaja, ponosa, radosti…

Neku djecu više potiče vanjsko zadovoljstvo poput pohvala, nagrade, isticanja nečeg, govorenje drugima o tome i slično.

Ima i djece koji su kombinacija. U nekim aktivnostima imaju vanjsku a u nekima unutarnju motivaciju.

 

Vaš zadatak kao roditelja je prepoznati kakvo je vaše dijete i koji je tip.

Tada ćete se znati usmjeriti.

Ne možete dijete koje ima jaku unutarnju motivaciju, motivirati nagradama jer ga to ne zanima. No, možete nekim vašim zajedničkim obiteljskim druženjima u kojima dijete izrazito uživa i osjeća se još i bolje.

 

Prije nego li se počnete baviti time KAKO motivirati svoje dijete, pokušajte saznati koji je tip vaše dijete. Pokušajte prepoznati po reakcijama i pitanjima koja vam postavlja.

Vanjsko motivirano dijete će vas pitati: Što ću dobiti? a unutarnje neće pitati takvo što već će spominjati osjećaje i unutarnje zadovoljstvo. Ako pak se radi o mlađoj dobi djeteta, pokušajte prepoznati po ponašanju i postupcima djeteta.

 

Tek tada kada to saznate, možete organizirati naljepnice ili nešto slično. Često roditeljima preporučujem naljepnice ili smajliće zbog toga što će već tu prepoznati koji je tip dijete i znat će se postaviti. S druge strane, naljepnice služe i roditeljima koji u svojoj gužvi zaborave koliko puta je dijete bilo uspješno, a koliko puta nije.

 

Nacrtajte tablicu za 7 dana u tjednu. Postavite tjedni zadatak koji želite da dijete odradi. One dane kada odrađuje zadatak, stavite za taj dan smajlić ili zalijepite naljepnicu. Ako ne odradi, tada tuško ili nema naljepnice.

Pošto je za stvaranje navike potrebno minimalno 66 dana, potrudite se da vaše dijete uspije barem 2 tjedna odraditi tjedno 4 puta zadatke, a 3 puta ne. To je već uspjeh. Od 7 dana, 4 puta odradi. Kasnije smanjujte omjer s 5 na 2. Pet puta odradi, a 2 ne odradi. Pa na 6:1 sve dok ne dođe do 7:0. U 2 mjeseca ovakvog načina razvijanja navike, svako dijete bi trebalo uspjeti u nekom zadatku.

 

Problem je što roditelj postavi prekratki period, a za stvaranje navike su potrebna 2 mjeseca. Nakon toga će vam dijete samostalno raditi. No, do tada vi ste motivator i pokretač u nekoj aktivnosti. Baš kao što bi i vama dobro došao neki motivator koji bi vas 2 mjeseca poticao na samostalni uspjeh u nečemu, mršavljenju, promjeni prehrane, vježbanju ili sl.

 

Ako uz sve ovo povežete unutarnju i vanjsku motivaciju, nagradite dijete nakon svakog tjedna i na kraju 2 mjeseca obećajte neku nagradu. Po meni je najbolje da to bude vaše društvo i druženje s vama umjesto bilo koje vrste shopinga. No, ako je dijete više vanjski motivirano, nećete izbjeći shoping. Tu ćete već prepoznati koji je tip vaše dijete. Razumijete?

 

Nadam se da će vam biti korisno. Naljepnice će i vama pomoći da pratite a ne pamtite uspjehe. Ako niste dosljedni, dijete će prijeći u zlouporabu i crtati ili lijepiti da je učinilo, iako nije. Za svaki slučaj dogovorite u početku i kazne ili ukidanje nekih bonusa. U slučaju da se dogodi da dijete ne uspije ili vas vara, da budete spremni.

 

I još jedna stvar. Nije vam u interesu da ovo ne uspije. Zbog vas i djeteta je bolje da uspije. Zato se potrudite biti ekstra dobar motivator koji će poticati dijete na uspjeh. Nemojte prekriženih ruku čekati neuspjeh. Upoznajte svoje dijete kroz takve načine jer će vam to kasnije biti korisno, i vama i djetetu da znate kod većih stvari kako pokrenuti i potaknuti dijete. Uzmite vremena i upoznajte svoje dijete. Naučite ga na malim koracima kako se živi život.

 

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA