KAKO PODUČITI DIJETE ODGOVORNOSTI

Kada dijete ima odgovore na to zašto nešto mora onda mu nije teško biti odgovorno. Sve dok mu nije jasno zašto nešto mora učiniti ili zašto nešto mora tako biti, sve do tada neće to samostalno činiti.

Ako mu vi tako kažete, do neke određene dobi će tako činiti, no ne zato što ima odgovore nego zato što vas voli i želi to učiniti za vas.

Jednog dana, čim vam se prvi put usprotivi i shvati da vam se može usprotiviti, prestat će činiti ono što mora i tražit će odgovore zašto nešto mora.

Roditelji koji od malih nogu odgajaju djecu strpljivo im dajući odgovore i objašnjavajući zašto je to dobro za dijete i da to što čini, čini zbog sebe a ne zbog roditelja, takvi roditelji su sebi olakšali kasnije roditeljstvo.

Oni koji naređuju od malih nogu će morati početi davati odgovore s prvim fazama puberteta, u početku djelomično a kasnije sve više. Ako se usprotive i neće davati odgovore već će i dalje naređivati, naići će na otpor djeteta.

Postoji i ona druga krajnost u ponašanju roditelja prema djetetu a to su roditelji koji sve odrađuju umjesto djeteta. Jednom će morati pustiti djetetu, no tada neće dijete znati kako samo. Počet će im zamjerati.

Dakle, želite li odgojiti odgovorno dijete počnite djetetu objašnjavati zašto nešto čini, povežite koje to veze ima s njim, učinite sve da dijete shvati zbog čega je to dobro za njega.

Što u stvari znači odgovornost?

Odgovornost je savjesno i valjano obavljanje dužnosti odnosno preuzimanje obaveze u obavljanju posla.

Kada ti je jasno zašto je za tebe dobro da neki posao obaviš kako spada tada ti nije problem obaviti ga. Stoga je važno ne samo dati naredbu za neki posao nego i objašnjenje i razloge zbog kojih je dobro da ti obavljanje posla uspije.

Kada bismo svi tako odgajali djecu onda bismo imali odgovornu naciju. Sve dok nam netko naređuje a mi moramo, iskoristit ćemo prvu priliku da prevarimo i ne učinimo.

Odgovorno dijete kojem je jasno zašto je nešto dobro za njega ima u svojim rukama moć da odluči hoće li nešto napraviti ili neće i za to samo snositi posljedice.

Neodgovorno dijete će druge okrivljavati bez obzira na sve. I to samo zato što ne vidi zašto je nešto moralo učiniti.

Što kao roditelji možete učiniti da odgojite odgovorno dijete?

– Kada želite da dijete nešto čini, najprije sjednite s njim u miru i objasnite zašto to mora učiniti, zbog čega je to dobro za njega, kako da to učini, po čemu će znati da je dobro učinio, razriješite sve nedoumice i dileme oko tog činjenja.

– Pitajte dijete je li mu jasno ili ima još neka pitanja.

– Neka vam ponovi zašto misli da je dobro da čini to što čini i vidi li to kao svoju dužnost i obavezu ili možda još uvijek misli da to ono ne mora činiti i da bi to trebao netko drugi.

– Jasno recite djetetu što od njega očekujete i u kojem periodu.

– Dogovorite se da mu eventualno priskočite u pomoć ako će imati poteškoća. Recite da ste tu za njega ako će trebati pomoć a ako će moći samo da će vas to veseliti.

Ako od malih nogu prakticirate ovakvo nešto onda će vaše dijete imati naviku odrađivati aktivnosti i naviku preuzimanja odgovornosti.

No, ako ovo mislite uvesti od danas a do sada ste uvijek imali neku vanjsku motivaciju za obavljanje aktivnosti te je dijete bilo nagrađeno, tada ćete slično morati nastaviti još neko vrijeme sve dok dijete ne shvati poantu.

Djeci koja su motivirana nagradama za obavljanje dužnosti, uvedite neku motivirajuću nagradu za obavljanje tjednih, mjesečnih, školskih ili kućanskih obaveza. Dogovorite se za nagrade i kazne koje ćete imati na kraju tjedna ili mjeseca, polugodišta ili školske godine.

Moj je savjet da to budu neke nematerijalne nagrade u vidu zajedničkih druženja, izlazaka, susreta, prespavati kod prijatelja ili slično.

Nemojte se uvlačiti u kupovanje igračaka ili nečeg sličnog jer se nećete moći nikako izvući.

Mi jesmo društvo koje se nagrađuje od malih nogu – igračkama, ocjenama, plaćom i slično. No, odgajate li od malih nogu da su najbolje nagrade druženje, radost i veselje tada će tako i biti. Ovisi o vašoj prezentaciji nagrade.

Dakle, želite li da jednog dana vaše dijete izraste u odgovornu osobu, tada poduzmite nešto već danas. Sve što god je primjereno dobi djeteta, neke dječje dužnosti i obaveze, možete naučiti dijete da ih odgovorno radi.

No, da biste dijete to naučili potrebno je znati kako i uzeti si vremena nekoliko mjeseci do godinu dana pa i duže da to zaživi.

Da je lako, nije. Da je korisno – o da, jeste!

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA