KAKO TO DA ČAK I DIJETE ZNA GDJE SMO SLABI?

Dogodi li vam se često da lako planete, da vas iživciraju, da je malo dosta da vas bace iz takta?

Imate dojam da čak i vaše dijete zna gdje je vaša slaba točka a da ne kažem o partneru? I uvijek vas uhvate na isti štos, a vi si ne možete pomoći.

Teoretski sve znamo, ali u praksi padamo na testovima jer smo slabi na neke ljude ili pak oni znaju našu slabost i redovito je koriste.

Kako prepoznati svoje slabe strane i u svakom trenutku znati i imati kontrolu nad njima? Kako ih uopće osvijestiti? Što je uopće to što drugima daje moć nada vama?

Tema koja vas okreće u potpunosti vama i uči vas da bolje upoznate sami sebe kako vam se sve ovo više ne bi događalo, a ako pak se i dogodi da svjesno pristajete na nešto.

Katkada smo preumorni a dijete bi se igralo. Pošto nemamo dovoljno energije, naravno da ćemo se izvlačiti i moliti da nas pusti, no onda ćemo osjećati grižnju savjesti i na kraju povikati na dijete i okriviti ga da je ono krivo.

Gdje je bio početak čitave priče? – Na našem umoru i iscrpljenosti.

Ili situacija u kojoj umorni i gladni dođemo s posla i namislili smo da ćemo se odmoriti i opustiti jer konačno stižemo doma a kad ono doma nas dočeka partner s poslovima i obavezama koje treba hitno obaviti. Naši planovi padaju u vodu i da se obranimo i zaštitimo, napadamo partnera govoreći da on nama uvijek radi ovo ili ono, a poanta je da nam nitko ništa ne radi, nego jednostavno se ne znamo izboriti za sebe.

Gdje je bio početak čitave priče? – Na našem umoru i gladi.

Dobro je naučiti prepoznati svoje okidače i na vrijeme iskomunicirati ono što nam je boljka. Prije nego li planemo i odreagiramo a da nam na kraju ne bude žao jer nismo tako trebali, dobro je naučiti neke od tehnika smirenja kako se ne bi dešavala grižnja savjesti ili isprike nakon naše burne reakcije.

Kada na vrijeme prepoznamo okidač i još k tome ovladamo tehnikama smirivanja, tada će naša reakcija na određeni događaj teći u potpuno drugom smjeru.

Zato se i kaže da nije do drugih ljudi niti do situacija nego do naše reakcije na njih. Ako naučimo drugačije reagirati, onda će i posljedice biti drugačije.

Tome je i namijenjena ova edukacija – da vas nauči kako drugačije, a na vama je izbor kako ćete.

Nevjerojatno je da čak i naše vlastito dijete zna gdje smo slabi i kako nam dići živac, a mi tu istu situaciju prepoznamo tek kada ona završi, ili čak ni tada.

Kako je moguće da dijete zna našu slabost?

Zato što uči iz vašeg ponašanja.

Ako živite ubrzanim tempom života onda uglavnom niste svjesni svojih reakcija i one postanu nesvjesni dio vama. No, ne i djetetu i ljudima oko vas. Zato što ih oni prate, primjećuju i ponavljanjem ih utvrđuju.

Zato se i dogodi da dijete svako toliko testira tu vašu slabost da vidi hoćete le reagirati drugačije ili jednako. Ako ne reagirate drugačije onda shvaća da je korak ispred vas. I to će iskoristiti svaki put kada će mu trebati.

Jednako tako će napraviti i partner ili kolege na poslu. Nabit će vam osjećaj krivnje i grižnje savjesti jer znaju da ćete tako pristati. Iako se u početku ljutite, na kraju se ipak osjećate loše i popustite. Radi se o nesvjesnom obrascu koji kada jednom prepoznate, možete raditi na njemu i ovladati njime.

Iznenadit ćete ljude oko sebe vašom drugačijom reakcijom kada je naučite. Vjerujem da poznajete ljude oko sebe čijim ste načinom reagiranja na neke situacije osupnuti. Rade to mirnim načinom i brže riješe situaciju. Možda je vrijeme da i vi naučite tako.

Ili pak možete i dalje ovako kako znate. Izbor je uvijek na vama!

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA