KOJA KNJIGA O RODITELJSTVU ĆE VAM NAJVIŠE POMOĆI?

Živimo u vremenu instant rješenja i vjerujem da vas je naslov privukao jer ako postoji jedna knjiga koja daje rješenje za sve, spašeni ste kao roditelji. Ako još ta knjiga nije debela te se brzo i lako čita, stječeš dojam da sve možeš ovladati.

Posljednjih nekoliko godina ima puno izdavačkih kuća koje su se potrudile i obogatile naše tržište knjigama o roditeljstvu. Gotovo da nema teme na području roditeljstva o kojoj nije napisana knjiga, članak, tekst ili izvršeno istraživanje.

Je li to dobro ili loše? Jesmo li zbog toga bolji i kompetentniji roditelji? Jesu li nam djeca bolje odgojena? Osjećamo li se mi kao roditelji uspješniji?

Kako se ponašaju roditelji koji su pročitali silne knjige i znaju puno svega a ne stignu sve to primijeniti na djecu? Znaju da znaju no to ih ne čini boljima sve dok ne primijene sve što znaju.

Biti redovitim polaznikom na svim edukacijama o roditeljstvu ili pak čitajući knjige ne znači da si uspješniji roditelj. Najvažnije od svega je primijeniti naučeno.

Koliko od svega što znate primjenjujete na svoje dijete? Taj dio je najvažniji, a za to ne trebate pročitati sve knjige o roditeljstvu već one koje vam trebaju da dobijete odgovore vezane uz probleme koje u odnosu s djetetom imate.

Postoji li jedna jedina knjiga koja bi vam mogla pomoći u tome?

Iskreno, ne!

No, ako se mene pita, ne treba vam niti jedna jedina knjiga kao niti nikakva edukacija ako ste roditelj koji je povezan sa sobom i intuitivan te ste kroz samorazvoj svjesni bivanja u trenutku. Iz tog trenutka ćete u svakom času života donijeti odluku iz srca koja je ispravna za vas i vaše dijete.

Pri tome nećete odgajati iz straha već iz ljubavi.

Roditelj koji je povezan sa sobom neće činiti ništa da narušava odnos s djetetom već će ga intuicija voditi da se povezujete, da ste prisutni u životu djeteta, da razumijete razvojne faze kroz koje dijete prolazi te da učinite sve da ostanete povezani s djetetom u trenucima kada se to čini nemoguće.

Može li vam jedna knjiga u tome pomoći?

Može vas inspirirati da znate svoj put ali baš da će vam jedna knjiga biti spas za sve, teško.  Jednako tako vam ni stotine knjiga neće pomoći da se promijenite ili da znanje primijenite ako vi niste povezani prije svega sa sobom i svojom intuicijom a onda i s djetetom.

Dijete se ne odgaja po formuli. To dobro znate jer ako imate dvoje ili više djece, znate da nešto što ste primijenili na jednom djetetu, kod drugog ne funkcionira i da u odgoju neke općenite zakonitosti ne vrijede.

Znam mnoge roditelje koji se redovito educiraju ali se udaljavaju od djeteta. 

Znam i one koji se educiraju i primjenjuju sve u praksi te im odnos s djetetom lijepo raste.

Znam i one koji se uopće ne educiraju ali imaju krasan odnos s djecom.

Znam i one koji smatraju da im edukacija ne treba i da oni sve znaju a u praksi rade ogromne greške i ne slažu se najbolje s djecom.

Dakle, nema pravila.

Kako ćete znati koja je  knjiga najbolja za vas?

Kada naiđete na problem, potražite onu koja će vam pomoći da krenete dalje, da vas motivira da ne odustanete od djeteta. E ta je najbolja za vas, u tom trenutku. Kada nadiđete problem, ta ista knjiga vam više neće trebati i neće imati smisla. Do neke nove zaglavljenosti kada ćete potražiti neku drugu knjigu ili čak možda edukaciju.

Kada ja radim svoje edukcije, obuhvatim nekoliko knjiga jer znam da svaka ima odgovore na nešto od svega a nijedna nema baš za sve. I to je u redu jer je odgoj stvar našeg osobnog životnog rasta.

Najprije smo mi učitelji djeci a onda oni uče nas. Međusobno raste kroz odnos. Ako to dozvolimo. Zato, nastavljajte tragati i tražiti, inspirirati se i motivirati da budete bolji roditelji ali nikada ne zaboravite da ćete biti najbolji roditelji ako slušate svoj unutarnji tihi glas intuicije jer je vaše dijete izabralo baš vas za roditelja a ne neku tamo osobu punu znanja o roditeljstvu.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA