LJUBAV PREMA SEBI ILI EGOIZAM

Mnogi nas pokušaju naučiti da je potrebno voljeti sebe. U dubini duše i nama je to jasno, no u praksi je tanka linija između ljubavi prema sebi i egoizma. U startu smo u dilemi je li to baš tako.

Još nas muče i uvjerenja koja su nam drugi nametnuli govoreći nam da ne smijemo biti sebični, da se moramo davati drugima i da izbjegavamo biti egoistični.

I što sad činiti?

Najradije taj dio puštamo neka se odradi sam od sebe.

Prije ili poslije će nam to u životu doći na red.

Tanka je linija između egoizma i ljubavi prema sebi, ali kada je jednom shvatite i naučite, nema šanse da ih brkate.

Za „zlatno pravilo“ ste čuli?

Ne čini drugima ono što ne bi volio da oni tebi čine.

Ponašaj se prema drugima onako kako bi volio da se oni prema tebi ponašaju.

Ili novija varijanta – što ti želim, nek mi bude, što mi želiš, nek ti bude.

Držimo li se ovih pravila, uvijek ćemo paziti što radimo drugima, što govorimo o drugima pa čak i kakve misli upućujemo drugima.

Uzmite ovo pravilo pod prvo životno pravilo i naučite ga slijediti.

Zatim, još jedno važno pravilo – u svakom trenutku čini ono što ti u taj čas pričinjava najveće zadovoljstvo.

Ako ste u dilemi, ako ste nesigurni u sebe ili teško donosite odluke, pokušajte se držati ovog pravila. Ono što ti je gušt, to učini. Tako ćeš pokrenuti lavinu dobrih emocija. Kreni od onog što ti je lakše raditi pa prema onome što ti se manje sviđa.

I da ništa ne slijedite, i da u ništa ne vjerujete, samo ova pravila su dovoljna da se dobro osjećate i da drugima ne činite loše.

Početak su ljubavi prema sebi, ali i prema drugima.

Ako ste u svakom trenutku dobre volje i ne štetite drugima već im pomažete, tada em volite sebe, em niste sebični, em ste ispunjeni i pozitivno zračite na druge. Svi oko vas su zadovoljni, vole biti u vašem društvu jer dobro zračite. Dešavaju vam se lijepi događaji i susrećete slične ljude. Život vam je lijep. I nije to sad pitanje sreće nego vas i vašeg poticaja da svojim stavom, dobrim osjećajem i željom da ne naškodite drugima, potaknete lavinu pozitive.

Znači, neće se samo od sebe pokrenuti. Morate sami pokazati inicijativu krenuvši od sebe.

Jeste li u tom trenutku sebični ili volite sebe?

Još nešto…

Kada ste dobre volje i ispunjeni aktivnostima koje volite i okruženi ljudima koji razmišljaju slično, tada se u svakom trenutku osjećate da trebate i druge poticati na dobro i činiti im da se dobro osjećaju. Pomažete drugima bez ikakvog očekivanja da vam se vrati. Gdje je tu sebičnost?

Imate što dati. Niste isprazni i depresivni već sretni i ispunjeni. Tek kad smo sami zadovoljni sobom, možemo davati drugima. Ne možemo davati drugima ništa lijepo ni dobro ako ni sami to nemamo. Zato je i važno da krenete od sebe, pronađete ono što vas ispunjava, počnete slijediti zlatno pravilo te se okružite osobama koje vas ispunjavaju. Tako se počinje, a gdje vam je kraj…sami ćete otkriti.

PRIJAVA