NA POČETKU ŠKOLSKE GODINE SE PLANIRA KRAJ

Obično se i učenici i roditelji u svibnju sjete na ocjene koje će dijete imati na kraju i onda nastane panika.

Da biste izbjegli paniku te da dijete naučite organizaciji učenja i planiranju uspjeha, podučite ga tome sada na početku nastavne godine.

Mnogim roditeljima su još uvijek bitne ocjene umjesto vještine učenja i organizacije koje će djetetu trebati čitav život. U odrasloj dobi te nitko ne pita koliko si imao iz matematike, likovnog ili povijesti, ali tebi puno znači ako znaš organizirati vlastito vrijeme ili pak svoj posao.

Roditelji obično podrazumijevaju da će se dijete samostalno znati organizirati i da je prirodno da zna sebi kvalitetno isplanirati dan. No, praksa pokazuje da dijete to ne zna i većina djece ne zna odakle bi krenula. I zato, provjerite sa svojim djetetom kako mu ide organizacija i planiranje.

Evo kako!

  1. Nabavite planer ili nabavite djetetu za radni stol listove s danima u tjednu ili

tjednima. Sjednite s djetetom i isplanirajte dan i tjedan. Upišite vrijeme od kad do kad ima koje obaveze i obavezno svaki dan u isto vrijeme isplanirajte vrijeme učenja.

  • Podučite dijete što je rutina te da je važno da uči svaki dan u isto vrijeme te će

već kroz nekoliko tjedana razviti naviku učenja pa ga tako neće trebati svakodnevno iznova i iznova motivirati. S vremenom mozak radi za dijete jer što je navika ukorijenjena to je djetetu lakše. No, da bi do toga došlo, potrebno je tri mjeseca svakodnevno učiti, bez iznimke.

  • Dogovorite s djetetom da svaki dan uči ono što je taj dan ili dan ranije imalo u

školi. Objasnite što je kampanjsko učenje a što redovito učenje. Poanta učenja nije da dijete uči dan prije ispita hrpu sadržaja već da uzme dovoljno vremena i uči redovito te učenje svede na svakodnevno ponavljanje već naučenih sadržaja. Da bi to dijete shvatilo, potrebno je s njim proći to kroz nekoliko tjedana i mjeseci odnosno sve dok ono samostalno ne počne tako prakticirati učenje.

To što vi kao roditelji tjerate dijete da to radi a ne djeluje u praksi, to samo znači da vaše dijete doista ne zna KAKO i da vapi za pomoć i vašu podršku.

Tek mali postotak djece se rodi s prirođenim organizacijskim vještinama. Ostali to moraju naučiti. Dok imamo i neke kojima je to slaba strana te im treba čak više vremena i vaša pomoć. Nisu svi za sve.

  • Kada stvarate djetetu rutinu i učite ga organizaciji, tada i vikend treba biti

podređen tome odnosno, vikendom treba dijete naučiti kako da nadoknađuje ono što kroz tjedan ne stigne. Sve dok nije stvorena navika, dijete treba svakodnevno raditi na tome. I u tome i vi i dijete trebate biti dosljedni.

Mnoga djeca uče samo ono što imaju po rasporedu sati, ne shvaćajući da će im u nekim danima biti previše i neće sve stići a neke dane neće imati ništa. Tome ih treba podučiti da shvate da si prebacuju predmete one dane kada imaju manje za učiti. Nema slobodnih dana kada se radi. Može se eventualno skratiti vrijeme učenja za pola sata ali važno je da shvate da svaki dan trebaju imati obavezu ponavljanja sadržaja za kroz tjedan a ne nužno za dan koji slijedi.

  • Za mozak je važno da se sadržaji ponavljaju više puta zato je bitno da dijete

izbjegava učiti neposredno prije ispita te da se djetetovo učenje svede na to da svakodnevno ponavlja one stare sadržaje a uči nove. I tako iz dana u dan. Što češće ponavlja to će više sadržaja biti spremljeno u dugoročnu memoriju i duže će ostati u sjećanju. Osim toga, lakše je ponavljati svaki dan malo nego u jednom danu naučiti 10-ak sadržaja odjednom i ne ih stići ponoviti.

Nemojte čekati da se zaredaju lošije ocjene. Krenite već danas kako biste u završnici slavili svoje uspjehe. Osim toga, sve navike koje dijete sada stekne i vještine koje ga podučite, koristit će mu i u idućoj školskoj godini. Tako da počnite što ranije.

Želite li još detaljnije naučiti o organizaciji ili o motivaciji djeteta, kao i tehnike učenja, možete nabaviti snimku edukcije Nauči kako učiti s pisanim materijalima te uz sve to raditi s djetetom na razvijanju vještina organizacije i učenja?

Klikom na link su detalji a i prijavnica ako ih želite kupiti

Ako pak želite steći roditeljske kompetencije i testirati sebe kao roditelja, trenutno traju upisi u Školu za roditelje. Provjerite što sve sadržava na linku

Odgajate li vikom, idući tjedan je edukacija Odgoj bez vike

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA