NAJPRIJE ŽENA, A TEK ONDA MAJKA

Većina žena živi za to da se za života ispolji kao majka. Nekako je to i u našem društvu ustaljena tradicija. Ako nemaš dijete onda te gledaju kao žrtvu. Kad se udaš, nekako društvo od tebe očekuje da imaš dijete. Kao da brak ne bi mogao biti brak ako nema djece u njemu. No, moć tradicijskih uvjerenja je jaka, a utjecaj drugih na naše mišljenje još i jači.

Tako većina žena ulaskom u brak očekuje kao sljedeći korak da imaju dijete. Jednom kada žena postane majka, kao da je ispunila svoju funkciju postojanja. Nauči o sebi da ljubav može ekspandirati na još nekog osim na supruga. Ako imaju još djece, tada se još ljubavi ekspandira. Sama ta spoznaja da možeš voljeti još i još je vrlo neobična životna spoznaja.

Ljubav i jeste snažna emocija i osjećaj koji se dijeljenjem ekspandira i nikada ti je ne uzmanjka.

Osim mooožda…

Dogodi se da s prihvaćanjem uloge majke, žena zaboravi biti žena. Zaboravi biti žena svome suprugu. Svu svoju energiju posvećuje djetetu i nekako, mic po mic zapostavlja supružnika. Ako žena ne zavodi svojeg supruga, on će početi gledati druge žene. Muškarci imaju tu potrebu da ih se zavodi. Kada bi to radila žena, onda ne bi bilo muškarčeve želje da potrebe zadovoljava drugdje.

Ako žena udovoljava muškarcu, on joj je u stanju skidati zvijezde s neba. No, kako ona to prestane raditi i muškarac se prestane truditi oko žene.

U fokus ulaze djeca i majka je usredotočena na dijete s jedne strane, tata s druge strane i tako se odjednom nađe dijete između njih dvoje. Oboje se više trude oko djeteta a sve manje jedan oko drugog. Sav fokus je na djetetu. Navečer, mrtvi umorni padaju u krevet, sretni ako dijete nije između njih. Ako jest, tada je i tijekom noći fokus na djetetu.

Tako prođe godina-dvije, ako dođe drugo dijete, fokus je na drugom djetetu a i na prvom te još i dalje njih dvoje nemaju u fokusu brak, vezu, odnos, razgovore, maženja…

Sve bračne dužnosti se pretvaraju u dužnosti i tako nakon četiri, pet godina kada su djeca malo veća i ne trebaju više toliko roditelje, odjednom supružnici shvate da su stranci koji se više ne poznaju. Prošlo je dovoljno godina da se odnos koji niste njegovali zahladi i da shvatite da živite jedno pored drugog a ne više jedan s drugim.

Ako u međuvremenu niste imali zajedničke aktivnosti nego svatko od supružnika neke svoje aktivnosti i društvo, tada se dogodi da nemate više ni o čemu razgovarati.

Kako je do toga došlo?

Postepeno…vrlo postepeno i niste ni bili svjesni kako se udaljavate.

Što možete učiniti?

Možete njegovati vaš odnos, opet postepeno.

Organizirati zajedničke izlaske kad god je to moguće. Pa čak ako je to samo jednom mjesečno, to znači 12 susreta na godinu što je ipak nešto. Pokušajte spavati u istom krevetu i dijete čim prije prebaciti u svoj krevetić, ići zajedno na spavanje, dogovarati zajedničke aktivnosti i slično.

Žena bi se trebala potruditi i dalje zavoditi supruga. Katkada vam ne treba puno. Dovoljno je da doma budete sređene. Neke žene kupuju za po doma stvari „za po doma“. To su najčešće neke potpuno neprivlačne trenirke, preširoke i prevelike majice i slična potpuno neprivlačna odjeća. Čak i kada vam netko nenadano dođe u posjet, osjećate ne neugodno. Stoga vam savjetujem da svu takvu odjeću polako izbacite iz ormara. U čemu je problem da se za po doma obučete privlačno tako da se i sami osjećate dobro i ugodno, a ujedno lijepom?

Živimo u dobu gdje takva odjeća više nije nedostupna a niti preskupa.

Samim time ćete stvarati osjećaj privlačnosti, kako sebi tako i suprugu. Ako vam i netko dođe u nenadani posjet, neće vam biti neugodno. Na duže staze stvarate dobar osjećaj.

Zatim pitanje frizure. Toliko žena zapusti svoju kosu nakon poroda. Hodaju okolo s masnom kosom. I stalno se ispričavaju kad nekog sretnu.

Čemu to sebi radite?

Ustanite 15 minuta ranije i operite kosu i napravite sebi frizuru. Ako stavite na usta još i neki ruž ili samo našminkate oči, osjećat ćete se drugačije i ljepše cijeeeli dan. Svaki put kada ćete prolaziti pokraj ogledala, sviđat ćete se sebi.

Vama samoj je ljepši osjećaj, bolje se osjećate u svojoj koži i nema neugodnosti a i veća je vjerojatnost da ćete se svidjeti suprugu.

Žena bi trebala shvatiti da je prije svega žena a tek onda majka. Važno je da zadrži obje uloge a nikako da zapostavi ulogu žene pored majke.

Drage moje žene, godine prebrzo lete. Brzo će proći pet, šest, deset godina. I kada se okrenete više ne poznajete svojeg supruga samo zato što ste zapustili odnos.

Nemojte si to raditi!

Kada jednom djeca odu od vas, ostat ćete vi i suprug. Zar vam treba život sa strancem?

Tako je malo potrebno učiniti kako biste gradili odnos s osobom u koju ste se zaljubili, koja vam se svidjela u toj mjeri da imate dijete s njim.

Tako je malo treba, a to malo treba krenuti od vas, drage moje žene, majke, kraljice i zavodnice.

Ako vam se sve ovo što sam napisala ne sviđa, pronađite neke svoje načine i ideje da održite odnos sa supružnikom. Sve je dozvoljeno jer ga vi najbolje poznajete.

Učinite na vrijeme sve da odnos održavate. Ne zapuštajte odnos zbog djeteta jer je dijete došlo k vama da budete zajedno a to je moguće jedino ako investirate u odnos. Neće se dogoditi samo od sebe.

Potrebne ste vi kao glavna glumica u cijelom filmu. Od vas sve počinje.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA