NAUČI ODGAJATI S LJUBAVLJU

Kada biste nekog roditelja pitali voli li svoje dijete, vjerujem da bi svatko rekao da ga voli bez obzira na način kako postupa s njime. Ima roditelja koji u ime ljubavi i discipline fizički kažnjavaju dijete jer ga žele izvesti na pravi put. I u njihovim očima to izgleda kao ljubav i briga za dijete jer ga žele odgojiti u dobrog čovjeka. Hoće li to dijete odrasti u dobrog čovjeka ili u ogorčenu osobu koja će im zamjerati, to će vrijeme pokazati.

Postoje roditelji koji nikada nisu zagrlili svoje dijete jer ni oni nisu naučili da je to način pokazivanja ljubavi. Razgovaraju s djetetom i daju mu smjernice ali se ne vole grliti. Kada bismo njih pitali vole li dijete, naravno da bi rekli da vole, ali prema istraživanjima nedostatak fizičkog dodira će na neki način utjecati na dijete i obilježiti ga u njegovom ponašanju kroz život.

Ima roditelja koji svojem djetetu pružaju doista sve ali u svojim glavama imaju osjećaj da to nije dovoljno. I oni smatraju da vole svoje dijete ali da ima prostora da učine još i još. Kako će se to odraziti na dijete? Vjerojatno će život pokazati kroz vrijeme.

Čak i ako ste najbolji mogući roditelj, vaše dijete će imati određenu dozu frustracija iz djetinjstva s kojom će krenuti u  život. Zato svatko od nas ima posla preko glave u radu na sebi kako bi postigao balans.

Što je to što djetetu treba da bi se ono osjećalo voljenim?

Zaista se nekada možemo potruditi oko svojeg djeteta i dati mu sve što iz naše perspektive mislimo da ono treba, ali se nađemo da nam dijete predbacuje da nismo još i ovo ili ono. Nismo ga vodili negdje, da smo mu jednom nešto obećali i nismo realizirali, da mu se potrgala igračka i nas krivi za to ili slične situacije koje su možda nastale sasvim slučajno. Određena doza frustracija u djetinjstvu nastane nehotice.

Zato je važno da naučimo koje potrebe a koje želje ima dijete i što je važno da dobije u određenoj dobi i razvojnom periodu kako bi se osjećao voljenim. Znate iz iskustva da si i u partnerskom odnosu trudite ali vam partner zna reći da ga ne volite dovoljno.

Postoji pet jezika ljubavi koje iskazujemo drugima i kroz koje pokazujemo drugima da ih volimo. Ako djetetu ili partneru pokazujemo ljubav svojim jezikom ljubavi a taj nije i njihov, ma koliko se mi trudili, to do njih neće ni doprijeti a potrošit ćemo vrijeme i energiju ili kako ja kažem, trošimo život. Čudit ćemo se kako je to moguće no stvarnost je pokazala da je tome tako.

Jednako kao kada ne pričamo istim mozgovnim jezikom djeteta pa nas ono ne razumije iako već satima objašnjavamo neki sadržaj iz matematike ali ono ne shvaća i ne shvaća.

Roditelji mogu puno manje energije ulagati u odnose ako nauče jezik te osobe i usklade se s njime. Jednako tako ako upoznate druge s onime što je vama važno, također će vama biti bolje i ljepše uz njih.

Iako je roditeljstvo zahtjevan posao i nikada ne znamo hoće li dati željene rezultate kada dijete odraste, sve se može naučiti i predvidjeti jer imamo puno istraživanja na tom području koja nas uče kako trebamo a kako nikako ne.

Pozivam vas da se educirate i pomognete sebi i djetetu ali i olakšate nešto što vam trenutno ne ide. Kada disciplinirate i odgajate s ljubavlju vaše dijete raste u sigurnim rukama i osjeća se zaštićenim. To je odlična podloga da se i ponaša bolje i ljepše. Zato je za vas odlično da naučite KAKO to raditi.

Želim vam puno sreće, a ako zapne –tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA