NE MOŽEŠ BITI DOBAR DJECI AKO NISI NAJPRIJE SEBI DOBAR!

Sve dok ne naučite biti korektni prema sebi dešavat će se da ćete biti dobri prema drugima a prema sebi poput maćehe. To znači da ćete drugima činiti usluge i trošiti vrijeme na njih a za sebe nemate vremena učiniti ništa jer vam ne preostane. Jednako tako svima oko sebe ćete dati novac jer morate ili osjećate odgovornost ali za vas ga neće ostati. Barem ne onoliko koliko ste mislili da bi bilo dobro.

Mnogi se dokazuju drugima da vrijede samo zato što nisu svjesni svoje prave vrijednosti i nisu poradili na svojoj samosvijesti.

Postoje 3 pojma koja možete često čuti a ne znam shvaćate li razliku – samosvijest, samopoštovanje i samopouzdanje.

Samosvijest je svijest o sebi i o tome koliko znam o sebi, koliko smo svjesni sebe. Veći dio nas je nesvjesni a tek 10-ak posto smo svjesni. Radom na sebi osvještavamo nesvjesni dio i postajemo svjesni sebe i svojih potencijala. Sve dok nismo svjesni sebe djelujemo na nesvjesnom nivou te se dogodi da čak i mnoge poslove obavljamo bez prisutnosti, ali i da odvozimo vožnju od točke A do točke B bez da smo svjesni kako smo do tamo došli.

Osoba koja nije svjesna sebe i svojih prednosti ali i nedostataka, petljat će se u sve i neće moći živjeti autentičan život jer u stvari još nije ni osvijestila svoj život.

U takvom slučaju se dogodi da nam nama bliski ljudi govore o nama neke činjenice kojih mi sami nismo svjesni, npr. da često kasnimo, da imamo neke obrasce straha od drugih ljudi, okolnosti, otpore u nekim situacijama…

Obično svatko od nas pronađe divne obrasce kojima štitimo svoje nesvjesne obrasce.

Primjer!

Ako nismo svjesni da imamo strah od nepoznatih mjesta, vjerojatno ćemo pružati otpor od iznenadnih situacija da nas netko odvede na mjesto na kojem još nikada nismo bili. Kada i ako se nađemo u toj situaciji, vjerojatno ćemo kriviti tu osobu koja nam je to priredila i tvrdit ćemo joj da je do nje a ne do nas.

Uvijek je do nas! No u više od 90% situacija ćemo to poricati zato što nismo svjesni sebe i nemamo dovoljno razvijenu samosvijest.

Kako je razvijamo?

Radom na sebi i osvještavanjem nesvjesnog.

Kako to utječe na naše dijete?

Dijete će kopirati roditelja i samo postati takvo. Stvorit će otpore iako nikada nije probalo novo iskustvo. Kao da pticu koja može letjeti uvjerite da je ona stvorena za hodanje a ne za let. I ona će hodati, naročito ako to već čine i njeni roditelji. Nije svjesna svih svojih potencijala i nikad ih neće ni biti svjesna.

Sjećate se ružnog pačeta? Srećom ono je osvijestilo da je labud.

Kada osoba osvijesti svoju samosvijest i izgradi je, tada za tu osobu kažemo da poštuje sebe. Samosvijest je dio samopoštovanja. Kada jednom znate što sve možete a što sve ne možete tada ćete prema sebi postupati s poštovanjem i odbijat ćete aktivnosti za koje znate da ne možete ili prihvaćati aktivnosti koje znate da možete. Nećete se dičiti nečime što vam ne ide i s lakoćom ćete izreći što znate ali nećete ni drugima nasjedati na lažne priče o sebi jer ste svjesni sebe i poštujete svoje mogućnosti.

I na kraju kada ste svjesni nekih područja u kojima vam ide tada ste pouzdani u sebe ali i drugi u vas. Tako na tim područjima njegujete samopouzdanje u to koliko vam nešto ide. Znači samopouzdanje je vezano uz naše jače strane i pouzdanost u tim segmentima života, bilo da su to aktivnosti ili pak osobine poput odgovornosti.

Ako osoba nema ništa od ovog izgrađeno, kako da odgaja dijete koje je će poštovati sebe ili pak biti samopouzdano?!

Ako ste primijetili da je vaše dijete nesigurno ili pak nije svjesno svojih potencijala, tada je važno da kao roditelj najprije sebi pomognete osvijetliti svoje potencijale i vrijednosti kako biste takvi svjesni mogli pomoći djetetu. Ne možete to odraditi nitko drugi osim vas jer se dijete uvijek vraća svojem prvotnom autoritetu i ugleda se u njega te uči od roditelja, svjesno i nesvjesno.

Zbog svega navedenog je izuzetno važan rad na sebi i svjesni život svakog od nas. Što živimo svjesnije to ćemo biti bolji sebi i još bolji uzor vlastitoj djeci. Ovako ćemo im pričati jedno a nesvjesno djelovati na drugačiji način i čuditi se što se oni ponašaju kako se ponašaju.  

Mnogi od nas dobiju djecu koja nam osvještavaju sebe i pomažu da izgradimo samosvijest ako već odbijamo raditi na sebi. Tu bismo im trebali biti zahvalni, ali se najčešće događa baš suprotno te mi roditelji dolaze da „popravim“ ponašanje djeteta.

Kao što ne odemo jednom u teretanu i dobijemo pločice na trbuhu, kao što se ne možemo najesti jednom za čitav život ili kao što ne možemo u jednom danu oprati sve suđe života i gotovo, tako ne možemo ni otići na jednu jedinu radionicu rada ne sebi i misliti da je to dovoljno da se promijenimo i budemo svjesni sebe.

Rad na sebi je svakodnevni i cjeloživotni rad kojim ćemo iz tjedna u tjedan osvještavati sebe i svoje postupke te postati bolji prema sebi a onda i prema okolini.

Ako ne znate kako početi ili pak želite kontinuirani rad na sebi, preporučujem program za žene koji je osmišljen da vam polako osvještava nesvjesne obrasce i transformira iz žrtve u kraljicu, budeći sebe. Samim time ćete biti odličan model svojem djetetu a i s guštom uživati u partnerskom odnosu.

Pozivam vas da proučite moje programe za žene koji su namijenjeni svakoj ženi da upozna sebe, zavoli se više, nauči postaviti granice i još mnogočemu.

Na ovom linku je osnovni program za žene koji je baza svega

Ne možete očekivati da ćete drugima biti dobri ako prema sebi to niste. Naučite zbog čega je tome tako!

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA