Nema efikasne univerzalne recepture za odgoj

Znam da biste svi vi koji mi se javljate htjeli neko instant rješenje, da vam u jednoj rečenici ponudim čaroliju kojom biste svoje dijete preko noći pretvorili u željeno dijete.

 

Zaboravljate da vaše dijete nije preko noći postalo ovakvo.

Zaboravljate da je vaše dijete posljedica vašeg odgoja.

Zaboravljate da je ono postalo ovakvo, postepeno učeći od vas.

 

Stoga, ZABORAVITE da će maleni preko noći postati netko sve dok vi u svojim postupcima ne promijenite barem nešto.

 

To vam je kao u šahu. Kada se jedna figura pomakne, tada tjera i druge da promijene pozicije.

 

Odgoj vam je identičan. Ne treba očekivati da će se figura sama promijeniti. Najprije moramo zauzeti poziciju kojom ćemo je ugroziti ili natjerati na promjenu. Tek tada ta figura ima potrebu mijenjati poziciju. Hitnoća promjene ovisi o količini ugroženosti.

 

Radim individualno jer sam uvidjela da je tako brže i lakše utjecati na promjenu – najprije roditelja a zatim i djeteta, u željenom smjeru.

 

Neki univerzalni recepti koje dobivate, ne moraju nužno djelovati za vas i vašu obitelj. No, ako znam situaciju u vašoj obitelji, kako je nastao problem, u kojem smjeru želite krenuti i što vam je cilj, tada sve znamo i možemo u tom smjeru.

 

Na vaše općenito pitanje, ja dajem općeniti odgovor. Vi s tim općenitim baš nešto konkretno i ne možete učiniti. Barem ne da pokrenete neku promjenu.

 

Praksa je ovo pokazala i samo prenosim ono što primjećujem.

 

No, ako vi svejedno želite općenit odgovor, proguglajte i sigurna sam da ćete naći hrpu divnih savjeta namijenjenih svima, pa možda i vama.

 

PRIJAVA