NIŠTA JA NE MORAM, KAŽE PUBERTETLIJA!

Došlo doba u kojem morate prihvatiti da vaše vlastito dijete, vaš poslušnik i dobrica više ne sluša, postaje svojeglav i počinje vam se suprotstavljati.

Da, trebalo je i do toga doći.

Nije lako prihvatiti da vaše dijete postaje „svoj čovjek“, ali je nužno da se i to dogodi na putu zvanom odrastanje.

O da!!!

Naročito to teško „pada“ roditelju kod svojeg prvorođenog. Kasnije već znate što vas čeka.

Koji su početni simptomi?

Dijete odbija sve više boraviti s vama, odbija zajedničke izlaske, zajednička putovanja, odbija provoditi večeri s vama i sve više se okreće svojim vršnjacima i prijateljima. Mooožda se čak i sve više zatvara u sebe. Vrlo je individualno.

Nije nužno taj otpor izražen kod svakog djeteta, neki ga nemaju toliko izraženog. Naročito postoje razlike između ženske i muške djece, ali uglavnom je to to.

Čisto da se pripremite i ne paničarite.

Sve je to dio odrastanja.

Usprkos svemu postoje načini kako da pridobijete dijete da se barem još malo podružite, ali ne više kao kad je bio mali „ovisnik“ o vama i stalno hodao za vama pozivajući vas svaki minut.

Ova faza počinje negdje okvirno u pretpubertetu.

Želite li barem malo više provoditi vrijeme sa svojim potomkom, pokušajte naći neke načine. A postoje, uvijek postoje ako ima volje 😉

Povedite na more s djetetom i njegovog najdražeg prijatelja ili prijateljicu.

Izvedite se na dejt na najdraži zajednički film u kino.

Otiđite zajedno na rolanje, bicikliranje, trčanje ili bazen.

Masaža, sauna, bazen ili pak samo maženje znaju imati prolaznost kod kinesteta.

Neka obiteljska društvena igra koja vam je najdraža može ostati kao „igra vaše obitelji“ pa je barem povremeno iščupajte iz prašnjavog kutka.

Idealno je ako ste prije puberteta stvorili ritualno druženje, svaki tjedan ili nekoliko puta na mjesec. Praksa je pokazala da takvi rituali opstaju čak i za vrijeme puberteta.

Pa ako ste prije puberteta prakticirali izvesti se jednom tjedno na vruću čokoladu, ili pak u kino, u šoping, šetnju ili nešto slično, tada će za vrijeme puberteta dijete tražiti te rituale i dalje jer su navika.

No, ako želite s time početi tek u doba puberteta, onda zaboravite jer dijete sada uživa sa svojim prijateljima i nekako se više okreće stvaranju navika s njima a ne s vama. Ovo krenite raditi već od 1.razreda OŠ a možete i koju godinu ranije.

Za mušku djecu je važno da od puberteta nadalje muška figura preuzme odgoj i usmjeravanje. Do tada su bili više vezani za majku a od tada bi tata trebao organizirati neka njihova druženja ili vrijeme samo za njih dvojicu, pa čak i ako imate više muške djece, sa svakim bi trebao imati svoje vrijeme plus zajedničko vrijeme. Ovo se da lijepo organizirati kroz mjesec i ulazi u rituale ako se redovito izvršava.

Što će vaše dijete pamtiti iz djetinjstva?

Ono što su bili rituali, što se češće zbivalo i tamo gdje smo ih poštivali i uvažavali, a to je nekako lakše raditi jedan na jedan.

Ako tate nemaju ideje u početku ih neka mame poguraju i daju ideje da dečki odu na biljar, kuglanje, utakmicu, kino, rolanje ili pak u garaži nešto popravljaju ili servisiraju.

Što god da rade neka to planiraju nekoliko dana i vesele se tome. Tako će dijete sa zadovoljstvom učiti od muške figure.

Majkama ne trebam davati savjete za druženja s kćerkama jer vjerujem da će vaša kreativnost biti nenadmašiva, od pečenja kolača do šopinga. Bitno da to radite u kontinuitetu.

Iskoristite rijetke prilike sa svojom djecom, cijenite ih i svakako poštujte i uvažavajte svoju djecu. Tako ćete razviti bolji odnos i njihova sjećanja na djetinjstvo će biti čarobna a vi u njihovim očima puno veći, bili oni u pubertetu ili ne.

Tješite se da je pubertet samo jedna od faza u odrastanju i da će proći i „vratit“ će vam se vaše dijete ali u izdanju odraslijeg čovjeka 😉

Ako pak svejedno imate nesuglasice i lošu komunikaciju, potražite pomoć jer sve se da riješiti, naročito kada pomoć potražite na vrijeme.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA