OBITELJSKA PRAVILA

U nekim obiteljima se nešto smije a u drugima se ne smije. Ima roditelja koji svojoj djeci dopuštaju da jedu više slatkiša a ima i onih koji uopće ne dopuštaju slatkiše. Neke obitelji dozvoljavaju da se dijete obraća drugima s „ti“ a neke uče dijete da se treba obraćati s „vi“.

Svaka obitelj ima svoja pravila.

Kako se takva raznolikost odražava na dijete i koliko treba biti strog u donošenju obiteljskih pravila?

Ne znam jeste li kao roditelj uopće svjesni svojih obiteljskih pravila?

Naime, kod većine obitelji se radi o nepisanim pravilima koja se poštuju i slijede ali ih većina nije ni svjesna da ih ima.

Ako tražite od djeteta da ne povređuje druge, da uradi domaću zadaću odmah nakon škole, da završi obaveze prije spavanja ili da ne koristi ružne riječi, ne vrijeđa, ne moljaka ili cmizdri…sve su to obiteljska pravila koja postoje i primjenjuju se ali ih niste svjesni.

Ovim tekstom vam želim osvijestiti koliko pravila dijete već ima i svakodnevno mu namećemo nova a spadaju u obiteljska pravila koja dijete uči od vas. Svega što niste svjesni ne znači da ih nemate nego niste nikada sjeli i zapisali ih te ih osvijestili.

Možda kada biste jednom kao obitelj sjeli i zapisali sve, shvatili biste da toga ima i više nego li mislite.

Većinu pravila u kojima ste dosljedni i samo dijete slijedi bez pogovora. Pravila koja donosite u hodu i samo su povremeno prisutna u vašem životu, dijete malkice teže slijedi jer niste dosljedni ili pak je rjeđe prisutno.

Upravo takva pravila nam zadaju najviše muke.

Sve dok se roditelj svakodnevno pridržava svojih pravila, slijedi ih i sam i primjenjuje, tada dijete kopira i usklađuje se s roditeljem te radi isto što i vi.

Kako dijete odrasta dobro je povremeno revidirati pravila. Protresite svako pravilo i provjerite funkcionira li ili ga je dijete nadraslo pa je vrijeme za novo pravilo (npr. pomiče se vrijeme spavanja, boravak kod nekog, spavanje kod prijatelja i sl.).

U suprotnom, ako to ne odradite dogodit će se to da će dijete buniti i biti u otporu prema vama a vi ustrajni i nećete imati baš najmirniji period u životu. Imate ćete dojam da morate popustiti djetetu i da ste kao roditelj podbacili jer ste popustili.

No, ako sami promijenite pravilo jer je ipak dijete veće i odgovornije, tada ćete se osjećati kao pobjednik jer ste korak ispred djeteta, mudriji a s druge strane će dijete osjećati blagonaklonost tog vašeg čina i još će ustrajnije slijediti pravilo.

Pošto ste vi poštovali dijete tako će dijete poštovati i vas. Djeca uče zrcalnim neuronima i vaš primjer i djela govore više od riječi.

Svaki put kad ste kao roditelj korak ispred djeteta, a to možete neprestanom edukacijom na polju roditeljstva, tada će dijete biti zadovoljno a vi uvijek u miru da radite ispravnu i dobru stvar.

Škola za roditelje – Roditelj za 5, koncipirana je tako da naučite koja pravila kao obitelj imate i za koje vrijednosti se kao obitelj zalažete te vam osvještava na čemu imate prostora poraditi. Razmislite malkice o tome da upišete školu i naučite kako biti nekoliko koraka ispred djeteta te kako sebi olakšati put roditeljstva.

Kliknite za više o temama u školi i datumima održavanja.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA