Odgovor roditelju na mail

Nedavno je bila nagradna igra kojom su dvije roditeljice osvojile besplatno savjetovanje mailom. Ovo je odgovor jednoj majci. Možda još nekome posluži pa ću objaviti javno.

DIJETE SE SRAMI. ŠTO ČINITI?

Ako želimo umanjiti osjećaj srama, dobro je djetetu češće govoriti i isticati kada primijetimo ili kada uradi nešto lijepo, to što je uradilo. Pohvaliti i reći da smo ponosni zbog toga. Sam osjećaj srama nas potiskuje i povlačimo se u sebe, no ako nam netko strpljivo razbija iluziju o tome i uzme vremena za nas bez da viče na nas bez objašnjenja, onda s vremenom stječemo povjerenje u tu osobu i otvaramo se a sram blijedi i nestaje.

Kao roditelj trebali bismo što više poticati dijete u onome što je dobro, hvaliti svaki pokušaj gdje se trudi biti bolja, primjećivati i naglašavati njene dobre osobine i osvještavati joj. Tako biste osvijestili vrijednosti koje ima. Ako samo kritiziramo i ističemo što još ne zna ili u čemu nije dobra, javlja se sram, pa i krivnja a kasnije i nisko samopouzdanje i nikakvo samopoštovanje.

JE LI MOGUĆE RAZMAZITI DIJETE?

Previše razmaziti dijete je nemoguće. To je kao da kažete da vas ljubav vašeg života previše voli. To je nemoguće. Nikada ne možemo previše voljeti. No, ono što možemo je ne imati granice u odgoju i popuštati kada ne treba i time zbuniti dijete. Ono taman pomisli da je granica tu, a mi je opet pomaknemo. Pa opet dijete pomisli da je granica tamo, a mi je pomaknemo.

Poanta je da djeca vole granice jer im to daje sigurnost, a sigurnost im je potvrda da ih volimo.

Dat ću primjer kada vi kao odrasla osoba shvaćate granice u životu…

To što ne smijete divljati na cesti i što su uvedena prometna pravila kako drugi ne bi divljali po cesti, to je za sigurnost svih nas, zar ne? Što to nama govori? Da smo sigurni i da netko brine o nama. Kada toga ne bi bilo, postojala bi određena vrsta nesigurnosti i većina ne bi nikada sjela za volan.

Razumijete li na ovako banalnom primjeru koliko nam sigurnost služi u životu i korisna nam je?

Tako je i postavljanje granica u odgoju djeci svojevrsna sigurnost i bolje se osjećaju, više nam vjeruju.

No, na njima je da testiraju naše granice i pomiču ih da vidimo kada ćemo mi reći dosta, to je zbog tebe. Volim te i želim da ti dati sigurnost te ih zato postavljam.

Želim vam reći da se uskladite sa sobom, odredite ispod koje zadnje crte nećete više dopuštati djetetu i tu stanete i jasno date do znanja. Neće vas dijete manje voljeti. Dapače, baš će vas više voljeti, osjećati se sigurnije, više vam vjerovati i biti “bolje” dijete.

ŠTO KONKRETNO MOŽETE UČINITI?

– dogovoriti se sa sobom koje su krajnje granice

– prihvatiti da su granice za sigurnost djeteta

– početi postavljati granice uz objašnjenje djetetu zašto je ta granica tu

– slobodno razmazite dijete

– volite je svom snagom

– pohvaljujte uspjehe djeteta

– ističite pozitivne osobine

– budite ponosni na sve u čemu je dobro i istaknite dobro

– ne brinite da će previše ljubavi razmaziti dijete

 

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA