ORGANIZACIJA DANA TIJEKOM PRAZNIKA

Praznici su tu. I to oni duuuugi. Što da djeca rade cijelo vrijeme, kako ih odviknuti od neprestanog gledanja u ekrane i aktivirati što više da roditelji budu zadovoljni?

Ovo je pitanje koje je često na repertoaru mojih savjetovanja pa sam stoga odlučila napisati koju riječ i o toj temi.

Dakle ovako…

Današnja generacija djece ima dosta obaveza izvan doma. Čak više nego u domu. Kada traje nastava oni su u školi, nakon nastave pišu zadaće i uče, navečer odlaze na strane jezike ili na neku aktivnost. U međuvremenu uglavnom odmaraju. Vrlo rijetka djeca imaju neke obaveze i odgovornost prema kućanskim poslovima u domu. Ima roditelja koji ih uključuju no ima onih koji ih prezaštićuju i čine to umjesto njih.

Na praznicima nema nastave i nema izvanškolskih aktivnosti a samim time ni pisanja zadaća ni učenja, te im preostaje ono malo aktivnosti koje su obavljali kao dužnost, osim ako nisu pa im ne ostane niti to.

E sad, većina roditelja živi u uvjerenju da će dijete samo uvidjeti kako ne radi ništa i kako tako ne može živjeti te očekuju da će se dijete uhvatiti posla samo od sebe. Dok se to ne desi, razočarani su.

U vrlo malom postotku djece će se to dogoditi samo od sebe. No, da sam na vašem mjestu, ne bih čekala da se to dogodi nego bih potencirala takvo događanje.

Kako?

Jeste li ikada naučili dijete da aktivno organizira svoje slobodno vrijeme? Jeste li podučili kako se to radi? Jeste li pokazali kako vi to radite?

Ako jeste, vjerojatno vas dijete kopira i radi što i vi jer zna kako. Ako pak niste, krajnje je vrijeme da to učinite.

Dakle, ne očekujte i ne podrazumijevajte jer se ništa od toga neće dogoditi samo od sebe.

Krenimo ispočetka…

Pošto je osjećaj praznika dobro zadržati, to znači da nećete djetetu pretrpati dane nego ćete aktivnosti rasporediti kroz tjedan u zajedničkom dogovoru.

Sjednite i dogovorite raspored zbivanja tijekom dana i tjedna. Raspitajte se u skladu s interesima djeteta ima li tijekom ljeta kakvih aktivnosti u mjestu u koje bi se dijete moglo uključiti. Možda neki sportski klubovi organiziraju nešto pa uključite dijete u to. Makar i nekoliko puta tjedno, no to je obaveza koja stoji u rasporedu. Upišite je u te dane sa satnicom i trajanjem.

Ako dijete voli čitati, obavezno potencirajte odlaske u knjižnicu i vrijeme za čitanje tijekom dana. Također upišite u raspored djeteta. Sve to možete na nekom papiru sami nacrtati, dane u tjednu i sate kada se događa s vremenom od kada do kada se zbiva. Ako je u nekom predmetu dijete bilo slabije, može kroz ljeto učiti taj predmet, ponavljati gradivo ili istraživati na netu ono što će tek učiti. Dobro je dati im pristup internetu (ako to vole) u onome što im je mrsko učiti. To im je svojevrsna motivacija.

Razmislite koje aktivnosti u kućanstvu su primjerene dobi djeteta te se dogovorite da će dijete to od sada raditi s time da vi kao roditelj najprije trebate nekoliko puta pokazati kako očekujete da će dijete to odraditi. Tek kada ste zadovoljni urađenim, naučili ste dijete kako se to radi i možete mu u potpunosti prepustiti aktivnost.

Tada možete uvesti još neku tjednu obavezu koju bi dijete moglo raditi. Čak i ako vam se čini da je dijete premalo, prilagodite aktivnost djetetu. Djeca vole osjećaj važnosti i više se trude kada je izazov veći.

Popis aktivnosti i dužnosti u domu koje ja predlažem a vi sami odredite što je primjereno za vaše dijete:

Generalka sobe po danima, pospremanje ladica, igračaka i stvari koje se ne koriste i učenje odvajanja od njih, sistematizacija knjiga, čišćenje ormarića za knjige, pospremanje i čišćenje cipela svih ukućana, pranje tepiha, peglanje jednostavnijih komada, pranje prozora, usisavanje, brisanje prašine, pospremanje ormarića sa slatkišima i sa svojim omiljenostima za jelo, brisanje poda, sortiranje odjeće za pranje, pražnjenje perilice, spremanje svoje odjeće u ormaru, odnošenje smeća, asistiranje u kuhinji oko guljenja i čišćenja povrća, pripremanje jednostavnijih obroka, šivanje gumba ili manjih rupica, hranjenje kućnih ljubimaca i briga oko njih, šetnja ljubimca, svakodnevno namještanje kreveta, zalijevanje biljaka, raspremanje i pospremanje stola, svakodnevno pranje umivaonika…

Možda se i vi sami sjetite još nečeg ili pak već vaše dijete radi nešto što nije na popisu a može. Djeca su vrlo ponosna kada im prilagodimo aktivnosti njihovoj dobi i rade to bez muke.

S druge strane, ako se neke od aktivnosti rasporede po danima i nađu na popisu organizacije vremena djeteta, roditelj će sebi osvijestiti da njegovo dijete ipak nešto radi kroz tjedan. Nećete mu stalno predbacivati da ništa ne radi naročito ako savjesno odrađuje svaki dan ono što ste se dogovorili za taj dan. Svaki dan stavite po jednu ili dvije aktivnosti koje dijete može raditi. Neke radite zajedno dok ih dijete ne nauči i nakon toga mu ih prepustite.

Kada odradi aktivnost neka stavi kvačicu za obavljeno i svaki dan može dopisati ako je napravio još nešto izvanredno i neplanirano. Vi ćete na kraju tjedna vidjeti da vaše dijete IPAK nešto radi kroz tjedan i ima obaveze koje su vam možda promakle, a možda samo niste dali priliku djetetu da ih odradi bojeći se da ono to ne može.

Što više odgovornosti dajete djetetu i uključujete ga u domaćinske poslove, to ćete manje vi morati, ostat će vam više vremena za zajednička druženja.

Predlažem da se na papiru nađe i organizacija vremena boravka ispred ekrana, čisto da si dijete a i vi osvijestite koliko vremena dnevno (ne) boravi ispred raznih ekrana. Ako je to 2 sata gledanja TV navečer, a sat-dva igranje na računalu, da možete usporediti koliko je dnevno boravilo vani a koliko unutra. Izbalansirajte dan na zadovoljstvo djeteta i vas.

Neka bude svega, pa čak i igre s prijateljima da dijete osvijesti da je i to važno te je na popisu.

Ako se dogodi, a dogodit će se da neku aktivnost dijete nije stiglo odraditi taj dan, potrebno ju je odraditi idući dan ili do kraja tjedna.

Na kraju tjedna radite rezime tjedna, pohvalite uspjeh i prebacite u novi tjedan neuspjehe. Nije poanta da kaznite dijete nego da odradi dogovoreno.

Za novi tjedan pripremite novu listu, i tako iz tjedna u tjedan.

Vjerujte mi da ćete kroz jedno duuugo toplo ljeto podučiti dijete kako se provodi organizirano vrijeme i kako se sve stiže uz odličnu organizaciju. Pri tome su svi zadovoljni jer nije da „moje dijete ne radi ništa“ nego „ja znam da moje dijete svaki dan obavlja dogovoreno“.

Uzmite vremena i podučite ga nečemu što će mu koristiti cijeli život. Isplati se!

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA