PITANJE ODGOVORNOSTI DJETETA

kolumnist-anita-vadas_807697

Pitanje roditelja

Što kad moje dijete „ne donosi“ domaće zadaće kući? Svaki put donese pogrešnu ili mi govori da je nema. Ako želim da ima zadaću moram uvijek provjeravati s nekim drugim roditeljem iz razreda. Dokle tako? Što mi je za činiti?

Savjetnica savjetuje

Svaki učenik je drugačiji.

Neki su od malih nogu odgovorni jer imaju odgovorne roditelje i naučili su promatranjem.

Neki se tek polaskom u školu susreću s pojmom odgovornosti te im ja potrebno malo roditeljske pomoći i podrške u tome.

Tijekom prvog razreda potrebno je dijete naučiti nekoliko trikova oko organizacije samog sebe prilikom spremanja za školu, ali i pamćenja što i kako sa zadaćom.

Možete imati neki zajednički dogovor označavanja zadaće (simbolom jabučice ili srčeka ili inicijalima DZ kod zadataka koje mora obaviti za zadaću).

Dogovorite neki jednostavni znakić za dijete tako da ne potroši puno vremena za označavanje.

Nakon toga je važno dati malo poticaja.

Znači, ako narednih mjesec dana svaki put označi točnu zadaću i ne zaboravi, ići ćete zajedno u kino pogledati omiljeni film, ili ćete zajedno na rolanje ili u parkić. Uglavnom, pronađite nešto što si dijete već duže priželjkuje, ali pokušajte da i sebe budete uključiti u to jer ipak je to vaš zajednički projekt.

Tijekom mjeseca povremeno provjeravajte u e-imeniku oznake učiteljice za domaću zadaću ili se čujte s nekim od roditelja da provjerite drži li dijete riječ.

Kad uspijete odraditi zadaću mjesec dana u komadu, pustite dijete narednih mjesec dana bez kontroliranja.

Nakon toga se ponovno vratite i provjerite drži li se dijete dogovora. Ako „drži“ svoju riječ, mirni ste. Ako ne, ponovite mjesec dana s kontoliranjem.

Nekom će djetetu trebati samo tjedan dana, a nekom čak i nekoliko mjeseci.

No, to je VAŠE dijete i isplati se investirati i nekoliko mjeseci u njega jer će u budućnosti funkcionirati kao odgovorna osoba ako ga tome naučite.

Želim vam svu sreću. A ako mislite da ne možete sami, uvijek možete pozvati mene da vam pomognem u tome.

PRIJAVA