PRAVILO STARIJEG DJETETA

Ako imate više djece sigurno ste čuli za onaj momenat u životu djeteta kada starije dijete postane ljubomorno na mlađe?

Mnogi stručnjaci upozoravaju na taj dio djetetovog života i savjetuju roditeljima da se  ponašaju drugačije kako da do toga ne bi ni došlo.

No, što ako starije dijete stalno treba drugačiji tretman od mlađeg? Što ako se tu ne radi samo o kratkom periodu već o čitavom dječjem životu?

Bez obzira na razliku u godinama starijeg i mlađeg djeteta, vrlo je važno znati da je starije dijete došlo prvo na svijet i da je čitav svoj mali dječji život samo i sve se vrti oko njega i svi su oko njega.

I možda iz perspektive odraslih taj dječji život izgleda kratki život ali iz dječje perspektive on je djetetu „čitav“ život.

To znači da su svi ukućani priskakali djetetu u pomoć, njemu i samo njemu.

Znači i da je dijete bilo u centru zbivanja. Dijete je od prvog dana doživjelo to da je ono najvažnije na svijetu svakome od njih. To maleno biće ne zna za drugo nego samo za to i taj stav drugih prema njemu.

S druge strane, kada se rodi drugo dijete ono od početka bude drugo, pored prvog. Od samog rođenja je svjesno da se ne vrti sve oko njega nego da je tu još netko. Ukućani ne brinu samo o njemu nego i o prvom djetetu. Dijete tako stvara drugačiji osjećaj i to je osjećaj drugog djeteta za razliku od prvorođenog koji je čitav svoj mali život centar svijeta svima oko sebe.

Shvaćate razliku?

Baš zbog tog osjećaja i navike, kada se rodi drugo dijete, prvom djetetu nije ništa jasno. Kako sad ono koje im je najvažnije biće na svijetu, odjednom nema više značaja ni važnosti i svi se okreću drugorođenom. Kako je to moguće? Tko je sad to? Zašto uzima i krade mamu i tatu? Zašto krade pažnju svih ukućana koju je ono do sada imalo? Zašto više svi ne skaču i ne dolaze kada prvorođeni zaplače, dapače čak ga i ignoriraju. Što to sad znači? Da me ne vole više? Sada više vole ovo drugo dijete?

Zbog spoznaje da više nije jedino dijete, ono počinje davati sve od sebe da se ipak sve vrti oko njega i počinje privlačiti pažnju. Nije važno je li pažnja pozitivna ili negativna sve dok je pažnja na njemu. Znači, cilj prvorođenog postaje privući pažnju svih i da sve vrati na ono vrijeme kad se sve vrtjelo oko njega.

I tako počinje tući mlađe dijete jer onda odjednom svi skoče i tu su oko njega. Zatim se bacati, vikati, skakati tamo gdje ne smije i raditi sve na što vidi da roditelji i ostali prebace pažnju na njega. I to je ta faza ljubomore. Nekad je faza a nekad potraje i razvuče se i dalje. Ovisno o tome kako se roditelji postave u tom trenutku.

Dobro je da svaki roditelj zna što je najbolje u takvim situacijama napraviti i prvorođeno neće imati ni ovu fazu a niti će raditi probleme.

Svaki roditelj treba znati da je prvorođeno dijete zahtjeva poseban tretman od sve druge djece koja se poslije rode. Oni koji dolaze kasnije, više nikada nisu sami i nemaju svu pažnju roditelja, za razliku od prvog djeteta. Iz tog razloga, prvom se djetetu daje više pažnje čitav njegov život. I to neće izazvati ljubomoru ostale djece. Dapače, njima je to prirodno. Samo prvom nije.

Evo savjeta za roditelje kako s prvorođenim djetetom.

Uzmite vrijeme tijekom dana u kojem ćete biti nasamo sa starijim djetetom, posebno majka i posebno otac, plus svi zajedno. Možete čak uvesti, kada je mama s jednim djetetom nasamo, tata je s drugim djetetom. I onda se idući dan zamijenite.

Važno je djetetu naglasiti da je to vrijeme samo za njega tako da stekne dojam da je u centru zbivanja. To je više moguće izvesti kada ste jedan na jedan.

Uključite prvorođeno da bude vaša „desna ruka“, vaš glavni pomagač oko mlađeg djeteta – da vam donese ovo, doda ono, da pogleda je li mlađe budno, da vam pomaže oko presvlačenja mlađeg i slično. Što ga više uključujete i dajete mu na važnosti da se osjeća bitnim i vašim glavnim pomoćnikom, to ono ima osjećaj da je opet u centru zbivanja.

Takvim ponašanjem razvijate odgovornost kod starijeg djeteta prema mlađem djetetu. Samim time, najstarije dijete i treba biti odgovorno jer po nekoj našoj tradiciji starija djeca su nasljednici i brinu o ostatku obitelji a u starosti i o roditeljima. Ako od malih nogu poradite na razvoju odgovornosti prvorođenog, odgajate nasljednika i osobu koja će se znati pobrinuti za obitelj. To će mu biti prirodno.

Što više uključite prvorođeno u brigu ostalih, dijete se osjeća korisnim i važnim, a vi ste dobili veliku pomoć u domu. S druge strane, UVIJEK uzmite vremena da pohvalite sve što je dijete napravilo i ističete to pred drugima, jer to dijete radi zbog toga – zbog pohvale, važnosti i da ostane „prvo“ u svojim očima i u očima odraslih. Zato je važno ne zanemariti taj dio. Pohvala je njima veliki pokretač.

Nemojte se bojati da zanemarujete ostalu djecu zato što oni nemaju tako izražen osjećaj da moraju biti prvi kao prvorođeno dijete. No, od vas se kao roditelja očekuje da pružite i ostaloj djeci jednaku ljubav i pažnju tako da tu balansirajte, no ipak najstarijem djetetu dajte mrvicu više.

Biti roditelj nije lako kada nema škole ni konkretnih uputstava za to kako. Zato vam nudim redovite edukacije s područja roditeljstva i odgoja, kao i rad na sebi kroz program za žene.

Pokrenula sam grupu na Facebooku za podršku roditeljima gdje držim besplatne edukacije, a sada u doba korone radim i online tako da me možete kontaktirati i pomoći savjetima konkretnim za vaše dijete. jednom tjedno održavam edukacije online i uz sve to podršku ženama kroz program za žene, online. Tako da se možete javiti na mail i raspitati o terminima i edukacijama i vrlo ću vam rado pomoći. Ili pak se uključite u OVU GRUPU i pratite aktualnosti.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA