SREĆA VAŠEG DJETETA NE OVISI O ISPUNJENJU ŽELJA ZA KOJE VI PUNO RADITE

Postoji velika razlika između želja koje vaše dijete ima i onog što su njegove potrebe. Dijete tu razliku ne zna, a čini mi se da je ne znaju ni mnogi roditelji. Zato se dešava to da roditelji čine sve da zarade dovoljno novaca kako bi djetetu omogućili ispunjenje njegovih želja ili pak mu omogućili sve ono što svi drugi imaju. Tko se slijedi trend.

Pri tome mislim na treninge, strane jezike, igračke, rođendane, bolju odjeću i obuću, putovanja, izlete i slično.

Neki će od vas pomisliti da je to ono što djetetu treba ali na žalost to su sve želje a ne potrebe djeteta.

Tako imamo roditelje koji se rastrgaju u tome da omoguće djetetu sve (ne)moguće, a onda im dijete nije zahvalno za to.

Zahvalno dijete postaje kada radimo na potrebama djeteta a ne na željama.

Ispunjavajući djetetu želje, ono razvija navika da želi još i još više.

Ispunjavajući djetetu potrebe, ono razvija samostalnost i odgovornost te je zadovoljno iznutra. Takvo dijete će vam biti zahvalno.

Ako doma imate biljku i njoj kupite što ljepšu teglu, ukrašenu predivnim ukrasima, hoće li to utjecati na rast biljke?

Ako toj istoj biljci puštate glazbu i govorite lijepe riječi, što mislite, hoće li to utjecati na rast biljke?

Ako je tuširate najboljim šamponima ili je oblačite u skupu odjeću, hoće li to utjecati na njen rast?

Ili pak ako se educirate o tome koje su potrebe točno te vrste biljke – treba li više svjetla ili manje svjetla, češće zalijevanje ili rjeđe, i tome slično.

Zadovoljavanjem želja, biljka neće napredovati ali zadovoljavanjem točno onih potreba koje trebaju toj biljci, ona će i te kako napredovati.

Tako je i s djetetom. Jedino što dijete podliježe trendovima i želi igračke koje vršnjaci imaju, želi mobitel, odjeću, gledati crtiće i filmove koje čuje da drugi gledaju. Želi ići na mjesta koja je čuo da drugi spominju.

Marketing zna da su djeca i žene najplodnije tlo da ih se potakne na željenje i to dobrano koriste u reklamama i šoping centrima.

Roditeljski život se kod mnogih sveo na to da rade po cijele dane kako bi zadovoljili sve te želje i bili u trendu te da se njihovo dijete ne osjeća zakinutim pored drugih.

Treba li sve to djetetu?

Hoće li vaše dijete biti sretnije ako mu ispunite sve što želi?

Hoćete li vi biti mirniji i imati bolje dijete ako mu sve omogućite?

Nećete!

Jer svijet nije tako zamišljen.

Doći će novi trendovi i izazvati nove želje, a vaše će dijete željeti sve više i sve skuplje.

Pogledajte koliko skupe mobitele oni žele. Nema djeteta koje nema pametni sat.

Jesu li zbog toga samostalniji i sigurniji u sebe?

Nisu. Dapače. Strah nikad nije bio veći. Straha da se ne izgube. Strah da sigurno dođu do škole. Strah da im se nešto ne dogodi u virtualnom svijetu. …

Da ste kao roditelji počeli od rođenja raditi na potrebi djeteta – razvoj SIGURNOSTI, do svih ovih strahova ne bi došlo.

Iz neznanja se bavite nečim što neće djetetu omogućiti da se ono osjeća sigurnije uz sve te spravice i igračke. Razlog je taj što ste smetnuli s uma da poradite na potrebi sigurnosti jer kada je dijete razvije u sebi, tada se izvana dešavaju promjene.

Ali ako roditelji izvana nastoje organizirati život djetetu da se ono osjeća sigurno a iznutra nismo po tom pitanju učinili ništa već smo samo usadili strah, neće nam  pomoći nikakvi programi za praćenje jer će strah biti prisutan i dalje.

Zato je važno poraditi na razvoju potreba a ne se toliko zamarati željama. Dapače, tek s razvojem potreba vaše dijete nema ni poriv za toliko želja jer je zadovoljnije, sretnije i ispunjenije iznutra. Želje samo kamufliraju i daju lažni sjaj a onda si još samo više frustriran i želiš opet još nešto drugo i nešto novo i nešto bolje.

U nedjelju ću održati uživo edukaciju za oba roditelja u Castellumu u Čakovcu gdje ćemo raditi na tome kakao razviti zadovoljno, sretno, samostalno i odgovorno dijete. Svi detalji su na mojem webu.

Vjerujem i sigurna sam da svaki roditelj svojem djetetu želi najbolje, baš kao što sam spomenula primjer biljke kojoj želimo najbolje – da raste, cvijeta, razvija se, ali iz neznanja je previše zalijevamo i ona uvene. Ako djetetu dajemo previše želja, ono neće biti sretno već željeti još i još i biti sve nesretnije.

Ne bih voljela da vam se iz neznanja potkradu takve greške a vi se trudite i želite najbolje svojem djetetu i na to trošite svoje vrijeme i svoj život. Dok će to isto dijete jednog dana vama predbacivati da niste za njega učinili dovoljno i neće biti u stanju pobrinuti se smo za sebe. 

Budite mudriji, educirajte se što je najbolje za vaše dijete i pomognite i sebi i djetetu da budete sretni i zadovoljni.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V., savjetnica za roditelje

PRIJAVA