ŠTO RADIMO DJETETU POPUŠTAJUĆI MU U SVEMU?

Od malih nogu, roditelji su djetetu najveći autoritet. Čak i ako dijete dajete u sustav (jaslice, vrtić, škola) svejedno ono VAS DOŽIVLJAVA kao glavni autoritet u njegovom životu. Mama i tata su djetetu glavni uzori i autoritet, a trebali bi biti i podrška, sigurnost i nadasve ljubav.

Pod ljubavlju ne mislim na popuštanje.

Ljubav ne znači da ćeš djetetu sve dopuštati i dozvoliti da bude po njegovom.

Ljubav bi trebala biti briga o djetetu, razumijevanje zbog čega nešto čini, pokazivanje pažnje i nježnosti kroz 5 jezika ljubavi, ali i postavljanje granica, pravila i discipliniranje.

Poanta roditeljske ljubavi je da odgoji odgovorno i savjesno biće koje će se znati pobrinuti za sebe ali i druge.

Ono što se počelo dešavati je baš suprotno.

Posljedice modernog i popustljivog odgoja ne odgajaju samostalnu i odgovornu jedinku već nesamostalnu osobu, utemeljenu na lažnom samopouzdanju koja uglavnom brine za svoje želje, zanemaruje potrebe umjesto da savjesno bude svjesna sebe i okoline.

Tako nastaje problem u kojem dijete odrastanjem ne može brinuti ni o sebi a kamoli o svojoj obitelji ili roditeljima. Neki uopće ni ne osjećaju odgovornost za brigu o obitelji.

Moderni odgoj pokazuje sve više kako odgajamo:

– djecu punu sebe

– sebičnu i narcističnu djecu

– očekuju da roditelji i odrasli čine sve za njih

– nemaju izgrađenu kulturu ophođenja

– smatraju da su oni u pravu i vrijeđaju kad se drugi ne slažu

– većina ih je emocionalno nezrelih ili nestabilnih

– nemaju razvijen osjećaj odgovornosti prema obavezama

– prava znaju, dužnosti zanemaruju

– mnogi pribjegavaju manipuliranju da dobiju što žele

– očekuju da ih svi razumiju i popuštaju

– ne razumiju zbog čega se nešto traži od njih da čine ako se to njima ne radi

– rade samo ono što vole i žele

– planiraju živjeti i izdržavati se od “nerada”

– uvjereni su u uspjeh preko noći ali se ne potrude išta činiti za to

– od roditelja očekuju da ih izdržavaju što duže

– nezadovoljni su malim primanjima i odbijaju ići raditi za to tvrdeći da će radije doma ležati nego raditi za mizeriju

– nisu kreativni ni poduzetni

– …

Ima tog još. Sami nadopunite listu svojim iskustvima.

Naravno da ima i vrlo odgovorne i samostalne djece koja nisu ni blizu gore navedenima, no danas se osvrćem na ove druge.

Nerijetko privatno radim individualna savjetovanja s djecom/ljudima 20+ koji su završili školovanje (a neki čak i nisu već su ostavili školu) i sad ne znaju što bi sa sobom u životu. Ne žele raditi za mizeriju a kako ih roditelji izdržavaju, hrane i daju im krov nad glavom, nemaju potrebu ni zaposliti se i pobrinuti za vlastitu egzistenciju.

Počnu negdje raditi i kako nemaju razvijenu disciplinu, vrlo brzo odustanu jer im je teško ustajati rano svaki dan, raditi za malo novca, smatraju da su ti poslovi glupi i dosadni ali za bolji nisu kvalificirani ni spremni. Nemaju svoje ideje što bi mogli raditi, a za poduzetništvo nemaju ulog, ideje ni investitore.

Biste li vi investirali u takve ljude? Samo pitam.

Maštaju o uspjehu preko noći poput Youtubera, influensera ili marketinških stručnjaka dok istovremeno ništa konkretno ne čine u praksi po tom pitanju. Mediji im pokazuju kako je uspjeh preko noći moguć i jeste za određeni postotak ljudi. S druge strane, u medijima se ne prikazuje što sve uspješni rade da bi bili uspješni. Ako promatraš samo njihov uspjeh ali ne i ulog, vrijeme, znanje, vještine, rad i sposobnosti koje oni ulažu u to, onda dobivaš pogrešnu sliku o njihovom uspjehu.

Ta lažna slika je stvorila u glavama mladih iluziju uspjeha bez investicije.

Ako dijete nije razvilo radne navike, nije disciplinirano u onome što radi, nema volje za to, nije spremno neko vrijeme raditi bez zarade, onda radije neće ni ući u to i živjet će na račun svojih roditelja.

Eto kud vodi moderni odgoj – nezadovoljna djeca, nezadovoljni roditelji, nezadovoljno društvo.

Trebam li napomenuti da mi tu djecu/ljude dovode roditelji da “spasim” stvar jer oni tek sada shvaćaju što su učinili odnosno što nisu učinili i što su u stvari trebali činiti.

Spas ne ide preko noći jer da bi starog konja naučili nova pravila potrebno je čak duplo duže vremena pa vi izračunajte kada će oni postati odgovorni i samostalni, steći disciplinu i radne navike ili razviti kulturu ophođenja i poštovanja.

Eh, muko moja!

Stoga, ako imate dijete u vrtiću, osnovnoj ili srednjoj školi, poduzmite nešto već danas, SAD I ODMAH da vam se ne dogodi nešto slično.

Poradite hitno na disciplini, granicama i poštivanju pravila….da ne bude prekasno.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA