SVAKI VAŠ PROBLEM IMA RJEŠENJE

Zamislite život kao prolaz iz nižeg u viši razred škole. Učitelji koji vam predaju u svakom razredu imaju rješenje za sve vaše probleme. Vama se čini kao da je nešto poprilično zbunjujuće i nerješivo, a njima ste vi još jedna od učenika koji je željan znanja.

 

Neki učenici u školi su odlični, zainteresirani, motivirani, žele učiti, postavljaju pitanja i primjenjuju naučeno. Dok ima i onih koji se pitaju kako su se tu našli, ne odrađuju zadatke, nije im baš puno jasno i svoju odgovornost za učenje prebacuju na leđa učitelja kriveći ih za sve loše što im se događa.

 

Učenici koji polaze školu dive se količini znanja koje učitelji imaju, ni ne sluteći koliko toga znaju. Ima učenika koji pokušavaju sabotirati učenje radeći spačke kako bi testirali hoće li se učitelji snaći. No, učiteljima nisu to prvi učenici. Kroz njihove ruke je prošlo mnogo učenika i u gotovoj svakoj generaciji imaju one koji žele učiti, one prosječne i one koji nisu motivirani. Tu i tamo se nađe neki koji zagorčava život. Znaju učitelji i s takvima doći na kraj jer imaju iskustva.

 

Ova priča vam je metafora da shvatite kako svaki problem koji imate kao roditelji, postoji netko tko ga je najmanje jednom imao i nađeno je rješenje. Nisu vaši problemi prvi put u životu pojavljeni u ovom svemiru. Vama se javljaju prvi put, pa je vama teško. No, postoje učitelji koji znaju rješenje. Na vama je da ih pronađete, pitate, saznate i primijenite naučeno.

 

Svaki problem ima rješenje. Iz vaše perspektive se čini nerješiv, no iz perspektive onog tko zna se čini rješiv i takvi ljudi će vam rado pomoći.

U današnje doba više nije sramota potražiti pomoć za bilo koju vrstu problema. Naročito kada postoje stručne osobe na svim poljima života. Manje-više su dostupne ili osobno ili virtualno. Sve je nekako bliže i brže. Ako istinski želite riješiti svoju situaciju, možete potražiti nekog tko će vas uputiti ili vam pomoći.

 

No, ima i roditelja koji vole kukati, jadikovati i žaliti se na probleme, bez da išta poduzimaju. To je metenje pod tepih. problem će s vremenom rasti i bit će ga sve teže riješiti.

 

Pokušajte na život gledati kao da za svaki problem postoji rješenje. I postoji. Već je netko to prošao, proživio i ima iskustvo koje vama treba. Na vama je samo da pronađete one koji znaju KAKO.

Nastavite li kukati bez da tražite rješenje, neće sebi pomoći a najmanje djetetu. Naučit ćete dijete da je to put kako se rješavaju problemi – kukanje i jadikovanje.

Nitko vam se neće smilovati ako sami ne potražite rješenje. Baš nitko.

Ako je problem došao vama, na vama je i da potražite rješenje.

 

Potrebno ej naučiti preuzeti odgovornost za ono što se vama dešava. Ne dešava se nekome drugome, nego vama. Čim je tako, stavite se u poziciju učenika tragača za rješenjem. Na vama je samo da potražite osobu ili više njih koji su sve to prošli. Oni će vam reći i naučiti vas kako ćete i vi to proći. Ne morate otkrivati toplu vodu jer ona već postoji.

 

Srećom postoji dosta udruga koje sve više istupaju s rješenjima. Manje-više su dostupne na internetu te tako možete stupiti s njima u kontakt. Statistički je već pokriven svijet s raznoraznim pojavama i bolestima koje su u svijetu. Ako neka osoba ima rijetku vrstu bolesti ili pojave, sigurno je to negdje zabilježeno. Ako je rijetko, zna se. Ako nije, opet se zna. To što vi ne znate, ne znači da one ne postoje.

 

Neznanje vam ne bi trebalo biti opravdanje da poduzimate korake do rješenja.

Što god da vam se u odgoju dogodi, na što god da naiđete u roditeljstvu, koji god problem da imate – sve je rješivo. SVE!!!

 

Ne umišljaje sebi kao onaj učenik s početka priče da je došao u školu i napraviti spačku da ga svi pamte po najlošijem ili najboljem. Takav to samo umišlja jer su učiteljima kroz njihove ruke prošli mnogi takvi i on je samo još jedan u nizu iskustava.

 

Tako ste i vi još jedno iskustvo sebi i ako si želite pomoći što prije, potražite pomoć i ne mučite ni sebe ni dijete.

 

Ima li dijete problema u čitanju, matematici ili izgovoru postoje logopedi i defektolozi. Ima li problema u ponašanju, postoje psiholozi. Većina škola ej pokrivena sa stručnošću tih osoba. Veća mjesta ih imaju u bolnicama. Najčešći problemi su uglavnom vezani uz njih. No, i svi drugi problemi imaju svoju stručnu i kompetentnu osobu koja će vam rado pomoći. Na vama je samo da potražite pomoć.

 

Prečesto srećem roditelje koji ne poduzimaju ništa misleći da će se samo riješiti, a neće već će rasti i postajati još gore. Kada ih savjetujem da odu po pomoć, javljaju mi kako su odahnuli. I u tome je poanta! Potražite pomoć i odahnite, i vi i dijete.

 

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA