SVI NA (s)KUP!

Ma koliko osoba bila sigurna u sebe, čvrsta karaktera i samouvjerena, ako nema s kime podijeliti svoju radost ili tugu, sve to „pada u vodu“.

Čovjek je društveno biće i interakcija s drugima nam je nužna, naročito kao podrška.

 

Upravo u obitelji bismo trebali njegovati tu interakciju, međusobnu podršku i druženje.

Obitelj je ta koja nas treba naučiti međusobno dijeliti dobro i zlo, loše i bolje trenutke, divne i manje divne situacije. U obitelji bismo trebali dobiti podršku, motivaciju i poticaje za pokretanje naših ideja. Obitelj je ta koja bi nam trebala čuvati leđa i dizati samopouzdanje kada sami ne možemo.

 

Jedna od odličnih obiteljskih navika je „obiteljski sastanak“. Vi ga možete zvati kako god želite, no od imena je važnija sama svrha sastanka. Svrha mu je poboljšanje odnosa članova obitelji, razmjena iskustva, stjecanje međusobnog poštovanja te razvijanje povjerenja u obitelj.

 

Možete razvijati lijepi obiteljski običaj tako da se jednom tjedno cijela obitelj okupi i „sastanči“ ili raspravlja o nekoj temi. Nije nužno da to uvijek bude isti dan u tjednu. Ako okolnosti zahtijevaju drugačije, možete se okupljati i češće.

 

Svaki put može netko drugi voditi ili predsjedati. To ne mora uvijek biti najstariji član obitelji. Djeca vole kopirati, vole izazove i vole se praviti važni. Dajte i njima tu mogućnost. Tako pokazujete da vjerujete u njih a i istovremeno treniraju svoje samopouzdanje.

 

Teme sastanka mogu biti različite: što će ovaj tjedan biti za ručak, tko ima koje dužnosti i obaveze a ne obavlja ih ili ih obavlja jako lijepo, kako će obitelj provesti vikend, prijedlozi za neki zajednički izlet, koliki džeparac će imati djeca, uvođenje novih pravila, organizacija učenja ako kome treba pomoć, kome će pomagati tata a kome mama, obavljanje kućanskih poslova, zašto djeca ne idu na vrijeme u krevet, pubertet, promjene na tijelu u pubertetu i mnoge druge teme.

 

Na ovakvim druženjima možete izmisliti neki zajednički moto obitelji ili imati svoj obiteljski logo, možda neku motivacijsku izreku.

 

Ovakvim načinom druženja naviknut ćete članove obitelji da se lakše „otvaraju“. Kada zapadnu u probleme da uvijek znaju kome se mogu obratiti. To je naročito važno za mlađe članove obitelji. U teškim životnim situacijama, svaki će član obitelji osjećati da ima podršku ostalih članova obitelji. No, obitelj će biti tu i kada članovi žele podijeliti divne novosti jer taj osjećaj zajedništva se stvara i njeguje godinama, a upravo ovakvim sastancima to i radite.

 

Da biste postigli takvu vrstu povezanosti i povjerenja, pokušajte ne izbjegavati neke teme na sastancima. Otvoreno razgovarajte o svim moralnim vrijednostima, javno obznanite čime se slažete a s čime ne. Kada dijete vidi da čak i o seksu možete otvoreno raspravljati i diskutirati, tada će znati da što god da mu se jednom dogodi može doći i tražiti pomoć u svojoj obitelji. Neće tražiti prijatelje, vršnjake a vas izolirati od nekih informacija već ćete ih vi prvi doznati.

 

Stoga, „Svi na (s)kup!“ neka se primjenjuje u dobrim i lošim danima. Podržite svakog člana obitelji. Potičite ga da za sve postoji rješenje i da je više glava pametnije. Kako se obitelj međusobno najbolje poznaje, lakše će zajednički pronaći neko rješenje. Ali i organizirati obiteljske proslave za sve lijepe životne situacije. Sretno!

 

PRIJAVA