TANKA JE GRANICA IZMEĐU LJUBAVI I POPUSTLJIVOSTI

Mnogi roditelji čuju da svojoj djeci trebaju dati puuuno ljubavi i oni to shvate doslovno.

Vole ih u toj mjeri da djeci dozvole da gospodare svime.

Tanka je granica između ljubavi i popustljivosti i svakodnevno se potrebno u mnogim situacijama preispitivati jesmo li je prešli ili nismo.

 

Kad se s djetetom dogovoriš oko nečeg i ono ne učini dogovoreno, k tome ima dobre argumente zašto to nije učinio…što vi tada učinite – popustite ili ustrajete?

 

Kad idete u dućan s djetetom i već ste ranije dogovorili da nema nikakvih posebnih želja u dućanu jer nemate novaca, ali u dućanu vas dijete moljaka i traži, govori da želi samo to, da to nije skupo i slično…što vi tada učinite – popustite ili ustrajete?

 

Kad je vrijeme pisanja domaće zadaće, vi baš sada imate vremena da se posvetite djetetu, ali ono je usred igre. Pozovete ga i objasnite razlog, ali maleni odugovlači.

Što vi tada učinite – popustite ili ustrajete?

 

 

Kad je vrijeme spavanju, podsjetite ga da obavi sve što treba prije spavanja, a maleni kaže ‘još saamooo maaaloo’, i tako nekoliko puta vi ponovite svoje, a on svoje…što vi tada učinite – popustite ili ustrajete?

 

Mogla bih tako nabrajati još mnoge vama dobro poznate scenarije. Ono što je bitnije je odgovor na pitanje koje ste sebi dali…što učinite – popustite ili ustrajete?

 

Ako prečesto popuštate, nije dobro za malenog.

 

U toj situaciji dijete vlada vama i točno zna do koje granice može vama manipulirati. Oni točno po tonu glasa osjete kada vi popuštate. Ne podcjenjujte malog mudricu.

Znaju više no što vi mislite ali vješto koriste u svoju korist. Tko i ne bi kad dobro znaš kako da nekog nagovoriš, tada je to tvoja prednost.

 

Ako ustrajete baš SVAKI put (što je gotovo nemoguće), nije dobro za vaš odnos.

U takvim situacijama ste previše autoritativni i ne želite saslušati dijete ili kažete da vas ne zanima, da će biti baš onako kako vi kažete ili nikako. Takva djeca su poslušnici, ali će s vremenom početi skrivati situacije od vas, imati svoje tajne.

 

Najbolje je ako ste nešto između.

Pokušajte djetetu objasniti koliko je važno ispoštivati dogovor i držati se svoje zadane riječi. To je vrlina koja ima svoju cijenu.

Ako ste se nešto dogovorili, onda je na njemu da dogovor ispoštuje.

U slučaju da ima dovoljno dobre argumente da nešto ne može učiniti, možete mu to uvažiti ali napomenite da se niste tako dogovorili i da ćete ovaj puta učiniti iznimku jer ga volite i poštujete, ali da ga molite da ubuduće to ne čini.

Kad se idući put ponovi, nemojte popustiti. Podsjetite ga da ste već jednom to učinili i da to nije fer.

Trebam li napomenuti da i vi trebate držati svoju riječ?

Kad nešto obećate, držite se toga. Dapače, čak i naglasite važnost toga. Neka dijete nauči na vašem primjeru. Tako odgajate odgovorno dijete.

Uvijek tražite od djeteta ono što i sami slijedite, ono što i sami ispoštujete, ono što i sami imate u svojem ponašanju, ono što pokazujete primjerom.

Ne tražite nešto što vi ne radite jer samo rušite svoj integritet.

To vam neka bude polazišna točka u odgoju i možete biti sigurni da ćete imati dobro odgojeno dijete, baš onako kao i sami želite.

PRIJAVA