ZABLUDE O ODGOJU

Evo nekoliko zabluda o roditeljstvu u koja su nas uvjerili! Neki ih i danas žive pa čak i odgajaju u tom smjeru. Koliko im je to korisno ako dijete pokazuje nezadovoljstvo?

1.         Ako roditelj ima više djece trudi se odgajati ih na jednak način kako ne bi imao grižnju savjesti da jednome daje nešto što drugome ne daje.

2.         Dječake treba odgajati da budu čvrsti i ne plaču već da budu prave muškarčine.

3.         Postoje muški i ženski poslovi a muška djeca ne moraju raditi ženske poslove. Za žensko dijete je dobro da nauči raditi muške kako bi preživjela.

4. Dječaci ne bi trebali nositi ženske boje kao što su rozna, ljubičasta pa čak i crvena jer time odaju dojam slabijeg muškarca ili onog koji naginje homoseksualnosti.

Idemo po redu proći svaku od ovih zabluda detaljnije.

Ako roditelj ima više djece trudi se odgajati ih na jednak način kako ne bi imao grižnju savjesti da jednome daje nešto što drugome ne daje.

Rečenicu o tome da je svako dijete individua za sebe ste već mnogo puta čuli, no jeste li je shvatili?! Godinama radim s djecom, proučavam ih, i sama imam dvoje različite djece (i po spolu i po karakteru) a i prateći istraživanja već imam dovoljno informacija da sa svaki djetetom trebate postupati drugačije. Više individualnim pristupom. Što se odgojnih pravila tiče, možete ih ujednačiti kako biste ispali pravedan roditelj, no sve više mi dolaze roditelji na savjetovanja baš iz tog razloga da se trude jednako ponašati prema svakom svojem djetetu kako ih ne bi zakinuli za nešto, a ono ispada da djeca nisu zadovoljna ili da i sami roditelji imaju osjećaj da nešto rade pogrešno.

Starije dijete ne bi trebalo imati jednaki tretman kao mlađe dijete. O tome sam pisala u članku Pravilo starijeg djeteta koji možete potražiti. Postoji mnoštvo razloga i argumenata da je starije dijete puno bolje ako mu pružite pravilan tretman u obitelji. Taj tretman nije jednak tretmanu mlađeg djeteta.

Jednako tako postoji više tipova djece (o tome možete naučiti na mojim edukacijama – Odgoj bez vike i Razumijevanjem do lakšeg odgoja). Svaki tip djeteta zahtjeva drugačiji pristup. Ako dva različita tipa djece tretirate jednakim postupkom, vaši rezultati neće biti jednaki. Moguće da će kod jednog djeteta sve funkcionirati kako treba, ali kod drugog neće. Drugo će biti buntovno i iskazivati probleme u ponašanju.

Koliko god roditelj mislio da bi trebalo sve biti u redu time što se ponaša jednako prema oboje, dijete se buni baš zato što osjeća da nema pravilan tretman. Zato je važno da prepoznate koji tip djece imate i prema svakome posebno zauzmete takav stav.

Još jedna bitna stavka je da za roditelja nije dobro odgajati dijete s osjećajem grižnje savjesti i krivnje. Ako se roditelj osjeća krivim zato što ima dojam da nešto ne radi dobro ili da nešto ne zna, važno je da što prije potraži pomoć i nauči kako ili pak da sazna da ipak radi sve dobro.

Dijete osjeća vašu krivnju i počet će je iskorištavati i manipulirati vama. Za dijete to nije dobro. Za dijete je bolje da ste stabilni i jak roditelj, pouzdan i siguran. U takvo stanje se trebate dovesti.

Dječake treba odgajati da budu čvrsti i ne plaču već da budu prave muškarčine.

Živimo na prostorima gdje ovaj mit ima tradiciju i nekako se nesvjesno uvuče s koljena na koljeno. Možda čak i današnji roditelji ne djeluju više grubo po tom pitanju, ne izgovaraju i čini im se da ne djeluju tako da odgajaju čvrste dječake, no ima mnoštvo nesvjesnih postupaka nekih roditelja koji to pokazuju.

Čim kažete da dijete ne treba plakati u javnosti ili ti si dečko pak nemoj plakati, već ste djetetu poslali poruku da se on mora ponašati sasvim drugačije od ostale ženske djece.

Čim sinu ne dajete neke poslove koje dajete kćeri, nesvjesno mu šaljete poruku da to nisu muški poslovi (pranje suđa, serviranje stola, kuhanje, usisavanje, pranje kupaonice…). Čak i ako je pod izgovorom da će to majka odraditi jer ona stigne. Nije u tome poanta da stignete ili ne stignete. Poanta je pripremiti dijete za život.

Ako gledate neki tužni film i vaš sin je plakao ili spustio suzu, ako ćete taj događaj nekome komentirati s prizvukom podsmjeha, vaš sin više neće nikada zaplakati kada gleda film, barem ne pred vama i barem ne pred drugima. Sam sebi će dati zabranu plakanja.

Svaki put kada spomenete riječ „muški“ poput – primi to muški, napravi to kao pravo muško, dođi ti si muško i sl. djetetu šaljete nesvjesnu poruku da ono mora pokazati snagu a nikako slabost.

Koliko god žene vole muškarce koji pokažu emocije i puste suzu, upravo će te žene nesvjesno odgajati svoje sinove da budu „muškarci“ samo zato što je to stoljećima prisutno u narodu i izlazi iz usta čak i ako ne želimo.

Postoje muški i ženski poslovi a muška djeca ne moraju raditi ženske poslove. Za žensko dijete je dobro da nauči raditi muške kako bi preživjela.

I dok se sinove ne tjera da rade ženske poslove naročito ako imate muško i žensko dijete pod krovom, žensko dijete ćemo tjerati da radi baš sve poslove kako bi ojačala i naučila preživljavati u ovom muškom svijetu.

Baš u takvim postupcima tretiranja se radi ogromna šteta ženi.

Žena jest slabiji spol. Može ona puno toga ali ne treba. Zato ima muškarce oko sebe koji je trebaju zaštiti ili pak joj pomoći i dati podršku. Tek tako žena neće u odgoju imati muške osobine ili živjeti muški princip.

Kod žena su se izgubili ženstvenost, mekoća, nježnost, opuštenost, uživanje, život bez žurbe, odmaranje i bivanje u trenutku.

Većina žena je odgajana da treba odraditi sve i sav teret prebaciti na svoja leđa jer ona to može, a onda smo time dobili mnoštvo žena s muškom energijom koje mogu sve ali pucaju po šavovima ili pak obole jer nemaju dovoljno snage niti energije za takav život koji njima nije namijenjen. Današnja žena živi muški princip i poprilično je nezadovoljna.

Iz tog razloga imam program za žene koji uči ženu kako u stvari žena treba pravilno živjeti, pa čak i kako se opustiti bez da ima grižnju savjesti zato što se opušta. To je prirodno za svaku ženu no u ovom užurbanom svijetu su nas uvjerili da stalno nešto moramo raditi a to je muški princip.

Zato i tvrdim da su djevojčice od malih nogu odgajane poput dječaka što je pogrešno od starta. Vrijeme je da mijenjamo ono što nam upropaštava društvo.

Pozivam vas da na mojem webu potražite neke od mojih programa koji kreću od jeseni i pridružite nam se na edukacijama. Ili pak se javite za individualna savjetovanja. Do kraja mjeseca imate povoljnu ljetnu ponudu. Javite se na mail za više informacija.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA