ZAŠTO DIJETE NE VOLI SEBE?

Kada jednom počnete s radom na sebi, shvatit ćete sami ili će vam drugi reći da se ne volite dovoljno. Čuli ste to puno puta, zar ne? „Dijagnoza“  koju je lakše izgovoriti nego li uopće shvaćamo što se sve krije iza toga. Većina će na samu pomisao smatrati da je to sebično i odbaciti ljubav prema sebi i radije se baviti „pametnijim“ stvarima u životu.

Što podrazumijeva ljubav prema sebi?

Ono što govorite o sebi i za sebe, što mislite o sebi, ono kako tretirate sebe, što činite za sebe, kako se ponašate prema sebi u odnosu na druge, navike koje imate tijekom dana, kako dozvoljavate da vas drugi tretiraju i što činite po tom pitanju.

Sve to gleda i uči vaše dijete i preuzima od vas navike te će tako i samo sebe tretirati. Ponavljati iste rečenice koje vi sebi govorite i izgovarati one kojima se obraćate drugima.

 

Koliko često sebi kažete da ste glupi, nerazumni, da nemate u glavi? Koliko često nemate strpljenja sami sa sobom te odustajete od onog za što mislite da vam je važno? Koliko ste puta netolerantni prema sebi? Koliko ste nezadovoljni vlastitim izgledom – viškovima na tijelu? Koliko na dnevnoj bazi izgovarate nešto o svojem izgledu?

Mislite li da vas dijete ne čuje, da ne registrira vaše riječi i vašu energiju?

Varate se. Sve čuje, vidi i osjeti. I na veliku žalost, kopira. Počinje i sebe promatrati tim očima i gleda na sebi te dijelove tijela i govori najprije unutarnjim govorom to o sebi a kasnije i naglas.

 

Što time postižete?

Nisko samopouzdanje, nikakvo samopoštovanje, blokiranje uspjeha, (pre)visoka očekivanja od sebe a samim time i blokiranje uspjeha, pa nezadovoljstvo na kroničnoj bazi, nezahvalnost i sve to vodi do nedostatka sreće.

Kakav je to život kad u njemu nema ljepote i čari, asve je počelo od ljubavi prema sebi?

 

Što čine najčešće takvi ljudi?

Kritiziraju druge kako bi sebe učinili barem malo boljima i osjećali se barem mrvicu bolje. Kratkog je to vijeka, no barem imaju malo gušta u životu, tako razmišljaju.

Što čine djeca takvih ljudi? Kopiraju roditelje i čine isto što i oni, vrijeđaju svoje prijatelje i odnose se loše prema braći.

Nitko od njih ni ne sluti da time ne rješava problem već ga produbljuje i otežava sam sebi. Kritizirajući druge i umanjujući tuđu vrijednost, samo trenutno dobijemo na važnosti, no ti drugi se neće osjećati dobro u našem društvu te nam šalju loše vibre i negativnu energiju a mi se time osjećamo još gore. Tako se vrtimo u začaranom krugu i sve to prenosimo na svoju obitelj i djecu.

 

Ne bavimo se rješavanjem uzroka, već potiskujemo pravi problem, zaliječujemo površnu ranu a unutra ključa kao u ekspres loncu.

Naravno da osoba koja ne voli sebe, ne može i ne zna kako da zavoli druge ljude. Teško joj je voljeti i rođenu djecu. I njih kritizira, s vremenom postavlja visoka očekivanja kako djeca ne bi završila kao ona, no dijete uz takvu osobu pati više no itko. Takvoj osobi dijete nikada ne može ugoditi niti je zadovoljiti. Nikada ne može biti dovoljno dobro. Što god da učini, takav roditelj je nezadovoljan postignutim i očekuje još i još i još. Samo zato što ne nosi sreću unutar sebe i ne osjeća se zadovoljan u sebi, svi su mu drugi krivi.

Onaj tko je radostan u sebi, tko voli i prihvaća sebe, to zadovoljstvo širi na druge, potiče druge oko sebe, hvali ih iskreno i divi im se, zahvalan je i uživa u svakom trenutku života.

 

Shvaćate li važnost ljubavi prema sebi? Nužna je i neophodna za sreću u životu, vašu i onih oko vas. Ne možeš dati ono što sam nemaš, čak ni svojim voljenima.

Kao razviti ljubav prema sebi i što činiti?

Ako mislite da ne možete sami proći kroz to, predlažem pomoć neke stručne osobe, coacha ili terapeuta. No, ako se volite baviti sobom i raditi na sebi, možete učiniti neke korake i polako, uz puno strpljenja prema sebi, početi buditi ljubav prema sebi i u sebi.

 

 • Najprije se pobrinite da o sebi više ne govorite ružno, da se ne kritizirate i ne omalovažavate. Istu stvar prestanite govoriti drugima. Jednostavno prešutite.
 • Pokušajte tijekom dana raditi neke aktivnosti koje vas vesele i čine vas boljom osobom. Barem jednu dnevnu aktivnost koja budi radost.
 • Uvedite u obitelj prakticiranje zahvalnosti. S djecom pišite ili pobrojite sve divne dnevne situacije i događaje koji su vam uljepšali dan i zahvalite na tome.
 • Bavite se sportom jer će vam aktivirati hormon sreće pa ćete se bolje osjećati.
 • Izaberite neku pozitivnu rečenicu u obliku pohvale koju ćete sebi izgovarati kada uspijete u nečemu. Izgovarajte je i pohvaljujte druge ljude kada primijetite da su uspjeli. Naročito djecu. Primjeri nekih motivacijskih rečenica: Bravo ti! Majstorski odrađeno! Ja sam fenomenalna! Koja sam ja kraljica! I slično, bitno da vas motivira kada je sebi izgovarate, a imponira drugima kada je njima izgovarate.
 • Pronađite na sebi u svojem izgledu svaki dan nešto lijepo. Neka svaki dan bude nešto drugo čemu ćete se diviti i primjećivati da je lijepo na vama. Jedan dan oči, drugi dan izgled, treći dan ruke, četvrti nokti, peti frizira, šesti zdravlje, sedmi pamet, osmi inteligencija, deveti snalažljivost, deseti nešto drugo i tako sve redom. Potrudite se primjećivati lijepo na sebi i u sebi. Otvorite se za to.
 • Pokušajte razumjeti druge koji kritiziraju vas i oprostiti im zbog toga što to ne rade da vama napakoste već da se oni bolje osjećaju.
 • Ako su vam roditelji živi, porazgovarajte s njima o djetinjstvu i vašim dobrim osobinama. Neka vam kažu na što su ponosni kada ste vi u pitanju. Isti razgovor obavite sa svojom djecom. Recite im zbog čega ste ponosni na njih.
 • Svakodnevno ističite kod svoje djece i partnera divne osobine koje imaju. Slični se privlače. Ne bi vi uvidjeli u njima nešto lijepo da i sami to nemate. Osvijestite sebi taj dio sebe uz pomoć njih. Po principu ogledala.
 • Prema drugima se uvijek trudimo biti strpljivi i tolerantni, naročito prema nepoznatima. Tretirajte i sebe tako. Dajte si dovoljno vremena za ono što ne možete svladati.
 • Jedite zdravu hranu a ne tretirajte se kao kanta za otpatke koja jede ostatke svih i kojoj je važno samo da u sebe ubaci nešto, bez obzira na hranjivu vrijednost. Pokušajte barem neko vrijeme pripaziti da jedete nešto kvalitetnije i bolje. Za stvaranje navike je potrebno mjesec do dva svakodnevnog truda.
 • Smiješite se češće. Uvedite sebi pravilo „5 iskrenih osmjeha na dan“ i povećavajte ih no ne smanjujte nikako.
 • Grlite češće osobe koje volite. Pravi zagrljaj traje duže od 17 sekundi pa se potrudite grliti duže, jače i iskrenije, barem svoje voljene.
 • Povremeno se nagradite nečim. Napravite nešto za sebe i osvijestite da vam je to nagrada.
 • Uzmite 5 minuta mira na dan. Minimalno 5. Više od toga uvijek može. U miru lezite, smirite se i ne pričajte. Budite sa sobom. Sami sa sobom da shvatite kako ste divno društvo.
 • Čitajte knjige i educirajte se.
 • Pjevajte i plešite. Kada ste sami u autu, pjevajte u sav glas. Kada kuhate, čistite ili usisavate, plešite i pokrenite svoje tijelo u ritmu koji vama odgovara. Za radost ne treba puno osim – pokrenuti se.
 • Dižite sebi samopouzdanje tako što ćete se sjetiti svega u čemu ste uspješni. Svaki put kada ne znate što da radite, izbrojite svoje male uspjehe i analizirajte ih. Osvijestite sebi kako vaš život ima smisla jer radite divne stvari.
 • Pitajte dijete jeste li mu dobar roditelj. Pitajte supružnika jeste li mu dobar supružnik. Pustite ih da govore a vi ne komentirajte nego samo recite hvala.
 • Češće izgovarjte riječi „Volim te!“ sebi i drugima.

 

Ne brinite da ste sebični zato što konačno malo više brinete o sebi i osvještavate sebe te razvijate ljubav prema sebi. Sebičnost je negativna osobina, a ljubav prema sebi je pozitivna osobina.

U društvu sebičnih osoba se nitko ne osjeća dobro jer takve osobe brinu samo o sebi i govore samo o sebi a za druge ne mare. U društvu osoba koje vole i cijene sebe, svi se osjećaju ugodno jer takve osobe šire ljubav i njome zaraze i ostale.

Stoga, ne brinite da ste sebični. Čak i ako u jednom trenu postanete sebični, nastavite strpljivo s radom na sebi ili potražite pomoć koja će vas usmjeriti.

Uspjet ćete, sigurna sam zato što kada uspijete naučit ćete i svoje dijete kako da uspije voljeti sebe. Neće moći bez vas naučiti nešto što vi nemate.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA