ŽIVITE LI U SKLADU SA SVOJOM PRIRODOM?!

Tjerati ribu da se penje po drvetu i da pri tome bude izuzetno brza je suludo.

Tjerati majmuna da pliva brže od ribe je isto suludo.

Tjerati puža da skače najviše što može je još luđe, a klokana da puzi još i gore.

Ali…

Svatko od njih može biti najbolji u svojem području, sve dok su svjesni koje je njihovo područje.

Riba može izuzetno brzo plivati, majmun se brzo penjati po drveću i skakati s drveta na drvo, puž puziti a klokan skakati. Svatko može dati maksimalni potencijal u svojem području.

Ono što naš školski sustav radi od djece je da ih tjera da budu najbolji u svim područjima i pri tome im ruši samopouzdanje ako nisu odlični čak i na poljima koja nisu njihova jača strana.

Dijete s jače razvijenom lijevom stranom mozga bit će odličan logičar ili matematičar dok će ono s razvijenijom desnom stranom biti odličan umjetnik, pisac tekstova, u maštanju ili kreativan.

Ima i onih kojima ide oboje.

Školski sustav a i roditelji kojima su važni rezultati i ocjene, time što traže od djece da budu najbolji u svim područjima, postižu to da ta djeca zaborave što je njihova strast i u kojem području su najbolji.

Srećom da postoje oni koje neki roditelji nazivaju „lijenom djecom“ pa oni žele raditi samo ono u čemu su dobri i u čemu im ide.

Srećom pa ti isti „lijeni“ ustraju u tome i ne žele raditi ono što im se ne radi.

Srećom pa ti „lijeni“ rade samo ono što žele, u tome se usavršavaju i postaju odlični a kasnije i eksperti u tom području.

Srećom, pa ti isti „lijeni“ pronađu načine kako odraditi ono što se mora na brži, kraći i bezbolniji način.

Srećom pa neki „lijeni“ budu podržani od vlastitih roditelja da ustaju u onome što oni vole.

Ti isti „lijeni“ izmisle nove poslove, nove stvari, puste kreativnosti na volju, prkose sustavu i čine balans na Zemlji.

U posljednje vrijeme primjećujem sve manje poslušnika u školi a sve više „lijenih“. Živcira to mnoge roditelje ali i kolege, ali ja se tješim da je to put do promjene zastarjelog školskog sustava.

Tako da – živjeli „lijeni“ i nek ih bude što više da se stvori kritična masa jer će oni utjecati na promjene.

A vas roditelje koji ste zbunjeni načinom funkcioniranja vlastitog djeteta pozivam da prođete vrlo važnu edukaciju o tipovima djece. To je moja nova edukacija koju još do sada nikada nisam održala. Napravila sam da podržim „lijene“, da podržim „drugačiju“ djecu, da podržim „kontraše“ i ine druge čudne djeliće našeg sustava a meni su oni važne karike koje će mijenjati svijet.

Ne bi li bilo lijepo da kao roditelji podržite vlastitu djecu pa makar je čitav svijet protiv njih. Svako dijete zaslužuje barem jednu osobu koja vjeruje u njega.

Budite to vi!!!

Prijavnica za Webinar…

PRIJAVA