ZNATE LI ZAŠTO DIJETE GUBI MOTIVACIJU ZA ŠKOLU I UČENJE?

Dijete od malih nogu voli učiti promatranjem. Prohoda tako. Progovori ponavljajući ono što roditelji i okolina govore. Gleda, sluša i uči. Na ruku mu idu zrcalni neuroni koji ono što vide kopiraju bez prosuđivanja.

Kako odrasta, krene prosuđivanje i ulaskom u školu, počinje razvoj razmišljanja. Postaje u otporu i ne želi više sve što čuje i vidi, prihvaćati zdravo za gotovo. Ulaskom u pubertet razvija svoj stav i mišljenje o nečemu i tako neće više prihvaćati sve što mu se servira. Opire se nečemu što ga ne zanima.

Mogli bismo reći da tu počinju problemi ali da toga nema dijete nikada ne bi počelo misliti svojom glavom već bismo imali poslušnika kojim je lako upravljati. Društvo takve voli, ali vjerujte mi da je za vaše dijete bolje da promišlja i razmišlja o svemu što mu se servira.

U dobi puberteta još uvijek dijete nije potpuno bez utjecaja jer mnogi ovise o mišljenju vršnjaka, javnosti, medija ili okoline u kojoj se kreću. No, ipak ne prihvaćaju više tek tako slijepo.

Tada u školi krenu i veći problemi. Do tada će većina reći da je to bilo drugo dijete a onda se povampirilo.

Ima djece koja imaju problema s učenjem već i u nižim razredima osnovne škole. Razlog su uglavnom razvojne teškoće u čitanju, pisanju ili računanju te trebaju kraću stručnu pomoć. Kada to otklonimo kao da sve postane lakše.

Neka djeca u toj dobi ne znaju učiti i nemaju navike učenja te im i to postaje problem dok neka druga imaju problema s organizacijom učenja.

Ako netko u domu ima sklonosti tome, mogao bi tome podučiti dijete, ali ako nema onda je najbolje da potražite pomoć stručne osobe koja će naučiti dijete da:

 • za učenje mora postojati svakodnevno redovito vrijeme za učenje
 • za dijete je važno da zna koji je tip djeteta prema mozgovnim jezicima kako bi znalo koje tehnike učenja su za njega najbolje za brže i lakše učenje
 • da nauči kako se organizirati u učenju i što učiti prije a što kasnije kako ne bi došlo do pada motivacije tijekom učenja
 • ako ima problem s pažnjom da nauči vježbe usmjeravanja pažnje kako bi postiglo bolju koncentraciju tijekom učenja te bi trebalo kreće vrijeme za učenje
 • što više tehnika učenja dijete poznaje i koristi tijekom učenja a da one odgovaraju baš njegovom mozgovnom jeziku to će više svega pamtiti
 • važno je i da nauči kako da ta znanja ostaju smještena u dugoročnoj memoriji djeteta a ne da

Kroz sva ta znanja smanjuje se stres od učenja a raste motivacija za rad jer sada dijete ima utjecaj na učenje i zna otkloniti greške tijekom učenja.

Samo učenje je vještina koja se uči. Znam da ćete pomisliti da vas nitko nije učio učiti i da ste nekako prošli kroz školu. Mnoga djeca će proći kroz školu bez ovih znanja ali mnoga će pružati otpore prema školi, učenju i stjecanju znanja samo zato što ne znaju kako da to učine. U današnje vrijeme sve te vještine može naučiti kroz mjesec-dva ako prione na posao i netko ga usmjeri KAKO da to čini.

Učenje ne mora više biti mučenje!

Vaše dijete može jednom za svagda naučiti kako da si pomogne a vi možete odahnuti od toga da ga tjerate na učenje ili muku mučite s lošim ocjenama koje vam donosi.

U Čakovcu pokrećem Školu učenja u učenike od 4. do 8. razreda koja nudi sva ova spomenuta znanja te dijete stječe potrebne kompetencije za učenje.

Ne morate više muku mučiti s tjeranjem na učenje jer će dijete naučiti:

 • koji je tip djeteta – vizualni, auditivni, kinestetički ili kombinacija – testiranje
 • tehnike učenja u skladu s tipom djeteta
 • organizacija učenja
 • planiranje učenja
 • važnost ponavljanja
 • kako da se(be) motivira na učenje
 • vježbe koncentracije i pažnje
 • diploma o završenoj Školi učenja

Susreti će biti četvrtkom od 18.30 do 20 sati. Počinjemo 2.3.2023. i imamo 6 susreta po 1,5 sat, znači ukupno 10,5 sati učenja o učenju.

Svi detalji o Školi učenja, kao i prijavnica su na ovom linku https://anitavadas.com/predavanja/skola-ucenja-nauci-kako-uciti/

Ako pak još nešto nije jasno, slobodno me kontaktirajte mailom na info@anitavadas.com ili na mob. 098/564-290

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA