BITI RODITELJ NIJE LAKO I TO NE MOŽE BITI SVAKO

Najlakše je upirati prstom u pogrešne postupke roditelja.

Najlakše je optuživati kako ne čine dobro.

Najlakše je kriviti roditelje čiju djecu smatramo neodgojenom.

No, nije poanta u najlakšem nego u pravilnom i najboljem.

Sigurna sam da svaki roditelj odgaja najbolje što zna. Bira načine koji mu se čine da će dati rezultate. Trudi se činiti djelotvorno i funkcionalno. Nastoji odgojiti dobro dijete.

Gdje kreće po zlu?

Djelomični odgovor je u početku teksta.

U optuživanju.

Drugi nas optužuju da nismo dobar ili dovoljno dobar roditelj. Tako počinjemo sumnjati u sebe i poljuljamo vlastitu vjeru u sebe. Počnemo sumnjati i griješiti.

Možda i nismo najbolji roditelj, ali zar takav uopće postoji?

Tko nas uči kako biti ISPRAVAN roditelj, tko nam je pokazao, koju smo školu završili i koliko diploma treba imati “dobar” roditelj da to bude?

Svatko daje maksimum od sebe.

Ono što u današnje vrijeme možemo činiti je educirati se o tome KAKO odgajati.

No, hoće li to biti primjenjivo baš na naše dijete, to je već novi izazov. Ako imamo dvoje ili više djece, primjećujemo da ono što kod jednog funkcionira, ne djeluje kod drugog. Nemamo nikakvu garanciju.

Najbolji roditelji se educiraju ali djeluju po srcu, trudeći se da u svakoj fazi života nauče doprijeti do djeteta razgovorom.

I još uvijek je sve lutrija.

Upravo iz tog razloga sam pokrenula svoj posao savjetovanja, podrške i usmjeravanja roditelja da umjesto optuživanja pomažem, motiviram, inspiriram i usmjerim.

To rijetki nude.

Roditelji osim kritika ne dobiju pravih usmjerenja. Pa čak i ako su na dobrom putu, to ih poljulja jer svatko ima nešto za dodati iako ne poznaje njihovo dijete.

Ako sumnjate u sebe, javite se. Bolje da dobijete potvrdu da ste na pravom putu nego da sumnjate u sebe.

Osim edukcija i usmjerenja kroz savjetovanja, možete potražiti literaturu koje u Hrvatskoj ima više nego dovoljno. Nastojite očvrsnuti vjeru u sebe jer samouvjereni roditelj je bolji od roditelja koji sumnja u sebe.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA