BLAGDANI SU PRILIKA ZA NJEGOVANJE OBITELJSKIH VRIJEDNOSTI

Kupovanje poklona, božićne pjesme, gužve, jurnjave, nedostatka vremena, a priprema kolača, hrane, ukrašavanje domova, čišćenje i pospremanje…

Jesu li to jedine aktivnosti koje obavljate u predblagdansko vrijeme?

Zastanite i razmislite što je bit blagdana i koliko ste u stvari prisutni u sebi, u duhu te koliko toga prenosite vlastitoj djeci. Kako će dijete doživljavati blagdane ako se baš sve vrti oko nekih izvanjskih stvari koje obavljate? Koju poruku želite prenijeti djetetu a vezana je uz blagdane? Kakao biste voljeli da dijete u budućnosti doživljava blagdane?

Dajem nekoliko prijedloga koje možete svakodnevno prakticirati a pomoći će da blagdanski duh dignete na višu razinu te da njegujete barem neke od važnijih obiteljskih vrijednosti.

ZAHVALNOST

Vjerujem da u blagdansko doba nijedno dijete neće biti zakinuto za poklone, bili oni jeftiniji ili skuplji, bili od srca ili reda radi.

Ono što je važnije da ne zaboravimo je da djetetu prezentiramo vrijednost tog poklona te pokažemo primjerom kako da se i ono samo ophodi prema poklonu.

Ako vam se događa da dijete ima gomilu stvari koje ne zna cijeniti ili ih ne tretira sa zahvalnošću, tada je dobro da pokažete primjerom kako se to radi. Želimo li da dijete bude zahvalno, nećemo to postići riječima već djelom i osobnim primjerom.

Pokažite interes za njegove stvari te pokažite kako se te stvari čuvaju i spremaju na mjesto. Ne da budu razbacane već da na kraju dana imaju svoje mjesto.

Pitajte povremeno dijete za to gdje mu je ta stvar, koliko mu znači i poigrajte se zajedno. Samo vlastitim djelima i primjerom pokazivanja zahvalnosti ćete dijete tome podučiti. Ako vas ne zanima i ne pokazujete interes za to što ste kupili djetetu, ni ono neće jer slijedi vaš primjer.

ZAJEDNIŠTVO

Blagdani su prilika da se zajedno družimo, okupimo češće, da radimo aktivnosti zajedno te da naučimo međusobno provoditi vrijeme kroz zabavu i slogu a ne samo uz davanje naredbi, zabrane ili pak zahtijevanje.

Jednog dana će vaše dijete njegovati to zajedništvo koje ste mu danas usadili. Ne očekujte od djeteta da to zna samo od sebe ako vi u svojem domu gledate TV svatko u svojoj sobi, ne znate međusobno razgovarati bez da se posvađate ili pak niste naučili zajednički provoditi vrijeme kroz svakodnevne aktivnosti.

Barem nekoliko sati u danu provodite u zajedništvu.

POŠTOVANJE I UVAŽAVANJE

Bez da pripazimo na međusobni rječnik i uporabu terminologije kojom se obraćamo jedni prema drugima, dijete će usvojiti takav stav i početi sve druge tretirati bez poštovanja i uvažavanja. I ovdje je važan osobni primjer roditelja koji bez obzira na to što je dijete puno mlađe od njih, trebaju to maleno biće uvažavati i poštovati jer baš to maleno biće će biti jednog dana osoba koja se treba pobrinuti za njih.

Naročito je ovo važno staviti u praksu kada je dijete u pubertetu jer je pod utjecajem hormona i ne poštuje roditelje. Ako roditelji čak i tada nastavljaju komunicirati s djetetom uvodeći uvažavanje, dijete će naučiti važnu lekciju – da i u dobru i zlu možeš reći što te muči ali je važno zadržati način na koji to govoriš – uz uvažavanje i poštovanje. Vježbajte takav način ophođenja.

GOSTOPRIMSTVO

Način na koji se ophodite prema gostima koji dolaze u vaš dom je slika i prilika koju ostavljate u nasljedstvo djeci.

Ako o gostima koji vam dolaze govorite ružno a onda se pred njima smješkate i prikazujete boljima pa onda kada odu kritizirate i osuđujete njihovo ponašanje, vaše dijete upija ko spužva način na koji treba tretirati goste.

Pazite na to i bolje vama je da u svoj dom pozivate ljude s kojima imate odličan odnos a ne nekog koga ne možete smisliti. To se osjeća u zraku, pa gdje ne bi dijete to primijetilo. Koju poruku šaljete djetetu?!

MIR I SLOGA

Blagdani su  vrijeme u kojem možemo opraštati brže i njegovati zahvalnost jače. Tada svako zamjeranje pretvaramo u proces opraštanja. Tome su nas podučavale svete osobe i zbog njih i imamo blagdane. Barem onda možemo poraditi na tome da njegujemo mir i slogu unutar obitelji, da se brže ispričamo, da ne zamjeramo danima, da otvorimo srce i razumijemo ljubavlju.

Tako bismo trebali svakodnevno djelovati kroz život, no blagdani nas podsjećaju na te važne osobine koje kroz godinu zaboravimo.

Želim da u vašoj obitelji provedete ove blagdanske dane više njegujući osobine koje su važnije od kupovanja stvari, da vam čista kuća zamijeni osjećaj zajedništva i bude vam važnije da ste ipak svi zajedno u ljubavi i zajedništvu nego li čistom domu kao da će sanitarna doći na pregled.

Postoje divni pokloni koje ne možeš nigdje kupiti a vašoj djeci će značiti za čitav život. Posvetite se tome i njegujete prave vrijednosti. Pokažite osobnim primjerom.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA