Bolji roditelj danas, bolje dijete u budućnosti

Ima roditelja koji žive u uvjerenju da će im jedno predavanje o tome kako biti bolji roditelji pomoći da se promijene. Ili pak misle da je dovoljno pročitati nekoliko knjiga o roditeljstvu i to je sada to.

Važno je da shvatite da kao roditelj trebate mijenjati svoje koncepcije rada, način djelovanja, katkada postupke. Trebate shvatiti da se dijete mijenja iz dana u dan i da ni mi kao roditelji ne možemo ostati isti. To zahtjeva i od nas da rastemo, mijenjamo sebe, način razmišljanja i ponašanja prema djetetu.

Za takvo što je potreban neprestani rad na sebi. Dijete je poput najzahtjevnijeg posla. Ako pak imate više djece, to je kao da radite kod više poslodavaca.

I kada biste obavljali neki posao za nekog i taj netko bi tražio od vas redovite edukacije i primjenu svega što ste naučili, stimulirao vas financijski te hvalio vaša postignuća, vi biste bili motivirani odlaziti na posao.

Roditeljstvo je sve to samo stimulacija nije plaća ni novac ni pohvala, nego stimulaciju doživite tek kada dijete odraste u odgovornu i zrelu osobu. Najbolja stimulacija je roditelju doživjeti i vidjeti kako je odradio najbolji posao kao roditelj. No, kako za to treba čekati godine i godine, ima roditelja koji posustaju.

Zato vas želim motivirati da nikada ne odustanete na tom putu jer nema tih novaca koji će platiti onu vašu radost i doživljaj kojim ćete promatrati u što se vaše dijete pretvorilo, u kakvu je osobu odraslo i kakav je čovjek postao.

Kako biste to mogli, potrebno je zamisliti svoje dijete za 20 godina. Kakvo želite da bude? U što želite da se pretvori? Kakav čovjek želite da postane? S kojim osobinama i kvalitetama? Na što biste naročito bili ponosni i sretni da ima? Kakav roditelj će vaše dijete biti? Kakav partner? Postavite sebi ovakva pitanja i zamišljajte 20-ak godina unaprijed. Dajte odgovore sebi i poželite si najbolje.

Gdje ćete vi biti tada? Kako želite da vas dijete tretira? Kako da se ponaša prema vama kada ćete već biti stariji? Želite li da vas posjećuje, da brine o vama, da vam pruži ljubav kroz posjete i brigu o vama i male sitne radosti? Ili pak da ide svojim putem i nije ga briga za vas?

Kada sebi odgovorite na ova pitanja, onda se zapitajte kako se vi trebate DANAS ponašati prema svojem djetetu da ga naučite svemu tome? Trebate li pokazati brigu, nježnost, pažnju ili ljubav? Ili pak usput odraditi sve što ima veze s djetetom tek toliko da obavite i da se riješite i da vam da mir?

Onaj tretman brige koji pokazujete vi danas svojem djetetu, to je model ponašanja koji će dijete preslikati i ponašati se prema vama za 20 godina. Jeste li svjesni toga?

Što to vi danas učite svoje dijete, koja djela mu pokazujete i kakav tretman mu pružate a ono će jednako tako prema vama? 

Želite li to? Jeste li zadovoljni?

Danas imate priliku mijenjati ono što nije dobro, no da bi se osoba promijenila treba puno više od jednog predavanja ili jedne knjige. Mijenjati sebe nije lako. Želimo mi to, ali ne znamo otkud početi. To se zove rad na sebi. Posljednjih godina mnogi o tome više pričaju tako da to nije ništa novo. O vama ovisi kojom vrstom rada na sebi ćete se početi baviti jer svakome od nas treba sustavna podrška u promjeni koju želimo za sebe. Potražite nekog u koga imate povjerenja da će vam biti podrška.

Ili pak ste sebi dobri ovakvi kakvi jeste? I nije vas briga što će biti za 20 godina kada djeca odrastu, niti kakvi će postati. Ne želite se time baviti. Njihova stvar hoće li vam dolaziti u posjetu i željeti vaše društvo.

Uvijek imamo izbor, a kao roditelji naši današnji postupci će obilježiti budućnost.

Djeca su poput sjemena. Ako dobro pripremiš zemlju, prihraniš i brineš o sjemenu, vrlo brzo će niknuti biljčica. No, ona treba brigu, nježnost, pažnju, zaštitu i skrb kako bi odrasla u što čvršću biljku koja će jednog lijepog dana dati plodove.

Ako samo bacimo sjeme u zemlju i nije nas briga za ništa, igramo se srećom, kockamo – možda nešto bude, a možda baš ništa.

Energija i ljubav koju uložimo u brigu jednog će dana biti naša najveća radost i ponos.

No, danas treba napraviti sve najbolje što god znamo, a katkada ne znamo puno, naročito o roditeljstvu.

Više se raspitujemo o kuhanju i receptima ili o autima i motorima, modi ili uređenju interijera nego li o odgoju vlastite djece. I zato su moguće neke nesvjesne greške koje ćemo sebi osvijestiti tek kada dijete odraste a tad će biti prekasno.

Učinite to danas!

Educirajte se više na polju roditeljstva kako biste bili najbolji roditelj svojem djetetu i jednog dana uživali u plodovima svojeg rada.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA