ČEMU SLUŽE BLAGDANI U VAŠOJ OBITELJI?

Na što ste potrošili veći dio vremena ovih blagdanskih dana?

Jeste li se više posvetiti druženju, grljenju, razgovorima i komunikaciji, provođenju zajedničkih trenutaka, pjevanju i prisjećanju kako je to nekada bilo te stvaranju novih obiteljskih običaja?

Ili ste više kupovali stvari, pospremali i čistili, uljepšavali dom sitnicama kako bi svima bilo lijepo, a pokloni što bolji?

Što mislite što će vašem djetetu ostati više u sjećanju? Sve te stvari i hrana ili zajednički trenuci veselja i radosti, igre i zabave?

Istraživanja su pokazala da ono što najduže ostaje u sjećanju osobe su emocije i zajednički divni i manje divni trenuci. Nikada to nisu stvari i njihova količina već ljepota doživljavanja drugih ljudi, smijeh, veselje, emotivni trenuci, zajedništvo.

Predlažem da i inače stavite fokus na to i da se potrudite da sve što radite, radite sa srcem i emocijama te dajete svojim voljenima do znanja da je ljubav prisutna u svemu.

Češće govorite hvala, volim te, oprosti i molim.

Više i jače grlite.

Pustite glas i zapjevajte.

Plešite zajednički.

Plačite da svi vide i glasnije se smijte.

Igrajte društvene igre i šalite se.

Nastojte probleme pretvoriti u izazove.

Stvorite djeci osjećaj da ste tu za njih, uvijek i u svakoj situaciji.

Radite manje drama a više razumijte i prihvatite.

Stvarajte rituale i uključujte dijete u njih.

To su „sitnice“ kojih će se dijete s radošću sjećati. Sve ostalo otići će u zaborav. Duboki i daleki zaborav. Treba vam puno energije za sve te stvari koje kupujete i poslove koje obavljate, a oni brzo odlaze u zaborav.

Manje energije treba za radost, osmijeh, zagrljaj i emociju a ostaju duže u vašem sjećanju i sjećanjima malenih.

Stoga, potrudite se staviti fokus na emociju i uživajte u ljudima koje volite.

Stvarajte svakodnevne rituale pozitivnih emocija.

Zamislite sebe i svoje dijete za 20 godina. Što će vaše dijete pohraniti u banku sjećanja od onog što danas živite?

Hoće li to biti zajednički shoppinzi, zajedničke igre, smijanja i radosti, šale, rituali?

Čega će se sjećati? Što mislite?

Ili će se sjećati roditeljskih naredbi, vike, tjeranja pisanja zadaće, zabrana, svađa i rasprava, lupanja vratima, tjeranja na pospremanje sobe, neprestanih prodika, dugih razgovora, vrijeđanja, omalovažavanja ili pak čak i batina?

Sve se to pohranjuje u banku sjećanja djeteta. Ono što se češće radi, to ostaje više u sjećanju. Stoga, razmislite što je to što radite vrlo često a možda niste svjesni jer će to ostati u sjećanju djeteta. Želite li da ostane baš to ili biste voljeli da ostanu lijepi događaji?

Već danas pitajte dijete koja najljepša sjećanja ima iz vaših obiteljskih druženja. Pitajte dijete što bi voljelo da ima više? Izjasnite se što biste vi voljeli da ima više? Popričajte i napravite plan te se držite toga.

Sve što pretvorite u rituale i primjenjujete ritualno, ostaje u banci sjećanja. Naročito ako uz sebe veže pozitivne emocije. Stvorite lijepe uspomene već danas.

Odličan plan za početak godine, zar ne?

Važno je da ostanete dosljedni u tome.

Želite li naučiti kako biti dosljedni, pretplatite se na primanje Newslettera petkom i ponedjeljkom te će vam stići snimka edukacije. Pretplatiti se možete na dnu web stranice www.anitavadas.com

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA