DIJETE JE DAVEŽ

Jeste li i vi jedan od roditelja koji smatraju da su djeca zahtjevna, previše traže, stalno zanovijetaju, puno pitaju, sve ih zanima, ne znaju prestati daviti…?

Ako pak imate dijete koje je tiho, povučeno, pristojno i ne davi previše, sretnik ste?

Jeste li doista?

 

Što mislite koje dijete će više naučiti – ovo koje puno ispituje ili ono tiho i mirno?

jeste li se uopće pitali zbog čega je tiho i mirno? Je li to zbog toga što ga ne zanima ili zato što ste mu vi tako naredili, a ono samo pokušava odraditi vaš zahtjev?

 

Što je po vašem mišljenju korisnije za dijete – da ispituje i uči sve o onome što još ne zna ili da šuti i pravi se da ga ništa ne zanima?

 

Radoznala djeca malo spavaju, puno promatraju, još više pitaju samo zato što žele učiti o svijetu oko njih. Istina ej da ponekad postavljaju takva pitanja da se izuješ i teško ti je uopće naći prave riječi da odgovoriš, no to ne znači da ih treba ušutkivati.

Ušutkujete li ih na redovitoj bazi, tako im šaljete poruku da je raspitivanje loše a oni naporni te s vremenom prestaju to raditi. Nisu glupi da shvate poruku.

 

No, na duže staze ste im srušili samopoštovanje i rijetko kada će se usuditi pitati u javnosti ili pred drugima. Kada ste vi odrasli na nekom sastanku, koliko se ljudi usudi glasno nešto pitati? Malo, tek nekolicina, zar ne? Što mislite zašto?

Pa i njima su govorili da pitanja nisu dobra. I njima su slali poruku da su davež ako pitaju. I njima ej netko govorio da su dosadni zato što pitaju. I prestali su. i ne pitaju sve do dana današnjeg. Ne usude se. Samo klimaju glavom i kada odu doma onda se iza zatvorenih vrata žale na druge, ogorčeni na sebe i svijet oko sebe.

 

To želite od svoje djece?

Mislim da je vrijeme da odgajamo mudre i inteligentne generacije djece koje će se usuditi glasno reći ono što se mi ne usudimo. Ne mislite tako?

Dosta je bilo da su generacije i generacije šutjele i klimale. Trebamo djecu koja su mudra, koja se usude pitati, koje zanima svijet i sve oko sebe. Takva djeca će biti hrabra i neće samo pognuti glavu.

 

Uz sve to, ne zaboravite na pristojnost i bonton. Možemo odgojiti inteligentne i pristojne ljude. No, to nećete moći ako ćete radije gledajući vijesti i političare ušutkati svoje dijete govoreći mu da ne smeta, ne pita i ne dosađuje jer su vama svi ovi drugi važniji od odgovora koji trebate dati djetetu.

 

Nešto tu ne štima, zar ne?

Zapitajte sebe, kakvo dijete želite. Kada sebi date odgovor, uskladite se s njim.

Želite li da vaše dijete šuti, malo pita i još manje zna, da bude poslušnik koji ne smeta ostalima, onda nastavite tako odgajati svoje dijete.

Želite li mudro, inteligentno, radoznalo dijete koje traži odgovore, raspituje se za svijet oko sebe, koje čak i kada vi ne znate odgovor, traži dalje i nastavlja tragati, tada se uskladite sa sobom i odgajajte takvo dijete i nemojte mu govoriti da šuti.

 

Danas možete to odlučiti. Danas donesite odluku i uskladite se s njome te tako djelujte i tako odgajajte dijete.

 

Jednostavno je, zar ne?

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

 

 

PRIJAVA