DIJETE TRAŽI UZOR

Jeste li kao dijete imali neku osobu koja vam je bila uzor, kojoj ste se divili, ugledali ste se u nju i značila vam je puno?

Nije nužno da to budu roditelji. Možda rođaci, susjedi, kumovi ili netko izvan vašeg kruga obitelji i poznanika. Možda učitelj ili učiteljica. Po istraživanjima su to često tetka ili tetak.

Prisjetite se kakve je osobine imala ta osoba. Što vas je na njoj fasciniralo i kakav je stav prema vama imala da ste je toliko zavoljeli i da vam je toliko draga?

Je li bila uvijek tu za vas kada vam je trebala? Bila je prisutna i svjesna u svakom trenutku i kako se osjećate i kako vam je? Podržavala vas je i vjerovala u vas i kad drugi nisu? Vidjela je u vama ono što vi u tom trenutku niste ni znali da imate u sebi? Nasmijavala vas je kad ste bili tužni ali i prekorila kada je trebalo? Poticala da vi to možete i uvjeravala vas da će sve biti dobro bitno je da napravite? Bila je hrabra, empatična, simpatična, humoristična i sve bi okrenula na šalu, uvijek je ostavila sve što je radila i time dokazala koliko ste joj bitni?

Razmislite koje je još osobine imala a da vas je njima fascinirala?

Takve osobe su u našim životima vrlo rijetke ali je zanimljivo da se uvijek nađe barem jedna.

Istraživanja pokazuju kako je i u životu djevojčice ali i u životu dječaka važna takva osoba tijekom odrastanja. Nekima su to roditelji a li većini nisu.

Tijekom puberteta se mnoga djeca okrenu vršnjacima i traže uzora u njima, a ako ga ne nađu pronađu odraslu osobu kojoj se dive ali i koja ima uvijek vremena za njih te u njoj nađu uzor.

Mnoge roditelje povrijedi ta spoznaja da oni nisu vlastitom djetetu dovoljno dobri te da im odjednom u pubertetu počinju biti važni svi drugi samo ne oni kao roditelji iako se trude biti što bolji svojem djetetu.

Moja poruka roditeljima je da u to doba potaknu svoje dijete da potraži uzor u osobi u koju vi imate povjerenja. To je za vaše dijete odlično.

Dokazano je da će u tom periodu dijete ionako tražiti uzore izvan doma, onda je bolje da to bude netko u koga imate povjerenja a ne netko tko će u vaš život unijeti još više sumnje u dijete. Potencirajte kod djeteta da kada se ne može povjeriti vama da ode kod te osobe. Barem znate da će dati odgovoran i mudar savjet.

Istraživanja su pokazala da je čak u obitelji sa samohranim roditeljem dobro da majka potencira kod djeteta da traži uzor u muškom članu obitelji jer time nadoknađuje ono što otac ne može odraditi a samohrana majka još i manje. Rezultati tog istraživanja su pokazali da su takva djeca boljeg samopouzdanja od onih koji nemaju nikog.

Znači, ne bi se kod roditelja trebala pojaviti ljubomora ili strah da će dijete izgubiti povjerenje u vlastitog roditelja nego baš suprotno. Zato je i dobro da potencirate takva druženja.

Za dijete je vrlo važno da u dobi puberteta ima mudrog i odgovornog uzora u kojeg možete i vi kao roditelji imati povjerenja ali i dijete. Takva osoba je vaš oslonac.

Za dječake je važno da to bude muška figura a djevojčice češće biraju žensku osobu. Dječaci uz takvu osobu imaju muškog uzora za oponašanje dok djevojčice trebaju osobu koja se usudi. Postoji naziv za to – YOLO – you only live once, samo jednom se živi. U periodu puberteta kada se dijete ima potrebu dokazivati, bolje je da to radi u prisustvu osobe koja zna postavljati granice ali i dovoljno se zabavljati da se dijete može prepustiti.

Učinite sve što možete da potencirate takvu osobu u životu djeteta i nemojte kao roditelji sebi uzimati za zlo ako se pojavi ljubomora. Prirodno je da „gubite“ dijete no budite uvjereni da će se vratiti još bolje i sigurnije. Potrebna mu je jedna takva osoba jer se u životu djeteta do sada to bili uvijek vi, a od sada dijete uči da treba imati povjerenja u život i druge ljude. Počnite s takvom osobom.

Ja znam često spominjati roditeljima da taj period u životu djeteta služi da ponovno prerežete pupčanu vrpcu inače će dijete naučiti da u svemu treba ovisiti samo o roditelju. Takva djeca se ne daju iz roditeljskog doma. Zato je važno da vježbaju povjerenje u život koji će im slati različite vrste ljudi.

Postoje faze u razvoju dječaka i djevojčica za koje je dobro znati kako se ne bi dogodilo da ih odgajate jednako, a njihove potrebe nisu jednake te će rezultati biti nepovoljni. Želite li naučiti više o tome, javite se za kupnju snimke predavanje o odgoju djevojčica ili o odgoju dječaka.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA