DJECA PREBRZO ODRASTU

Ako imate djecu mlađu od 18 godina, vjerojatno se tu i tamo pitate kad će već odrasti.

Možda su zahtjevni, često bolesni, odbijaju učiti, tvrdoglavi su, nikako da shvate, imate osjećaj da se borite s vjetrenjačama, da sporo napreduju, ne slušaju.

Neprestano razbacane igračke i knjige, vječna borba s prljavim vešom, uvijek neke rasprave oko previše TV-a, računala, mobitela, zabave a premalo odgovornosti prema obavezama i dužnostima.

Iz sadašnje vaše perspektive to tako izgleda.

Svi mi koji imamo djecu 20+ znamo da su nam te godine preletjele.

Žalimo što više nitko ne viče “Mama, mama! Tata, tata!”

Žalimo za time što se više ne grle i maze ili što ne provode više vremena s nama.

Pitamo se kad je to tako brzo prošlo.

Ono što vama trenutno traje čitavu vječnost, nama je iz naše perspektive preletjelo.

Koji mudar savjet vam mogu dati da vama i djeci djetinjstvo traje što duže i bude što ugodnije?

1. Iskoristite svaki trenutak s djetetom.

2. To što vam na desetke puta u danu govore “Mama, mama! Tata, tata!” znajte da nije vječno i da će proći već kroz koju godinu.

3. Svaki put kada prolazite pored djeteta, uspostavite neku vrstu kontakta s njime (pogled u oči, dodir, zagrljaj, riječi Volim te…)

4. Uključite mlađu djecu maksimalno u svaku aktivnost koju obavljate.

5. Uključite se maksimalno u svaku aktivnost koju vaše dijete zanima nakon puberteta. Doznajte zbog čega to vole i nastojte prihvatiti to kao dio njihovog života.

6. Imajte na umu da svaki put kad ste na telefonu ili radite nešto dok dijete pokušava s vama razgovarati, ono doživljava da vam nije bitno samo vam to ne govori jer misli da ono nije dovoljno dobro pa mu se zato ne posvetite u potpunosti.

7. Svaki vaš ritual koji imate s djetetom (posebni način buđenja ili uspavljivanja, večer za društvene igre, dan bez tehnike, izleti, redoviti razgovori u dvoje, odlasci na vruću čokoladu…i sl.) ako je redovito održavan, ostaje djetetu najljepše sjećanje na djetinjstvo.

8. Tretiranje djeteta s poštovanjem rezultirat će time da dijete daje poštovanje vama.

9. To što danas nemate vremena za dijete, a sutra ne stignete, dok ste jučer zakasnili na dogovor s djetetom a prije neki dan zaboravili održati obećanje, rezultirat će istim ponašanjem djeteta prema vama za otprilike 20-ak godina.

10. Ne zaboravite da prema istraživanjima disciplina, granice i dosljednost djetetu šalju poruku da ga volite a ne da vas nije briga.

Davanje ljubavi djetetu ne znači da ćete se uvijek i svagda slagati, ili da ne smijete dijete razočarati.

Davanje ljubavi djetetu znači omogućiti djetetu razvoj potreba – da se osjeća sigurnim uz vas bez obzira na sve, da se osjeća prihvaćenim i voljenim bez obzira na sve, da ga se vidi i primjećuje te uzima u obzir njegove odluke.

Davanje ljubavi djetetu znači puno češće NE od DA a svaki taj ‘ne’ naučio je dijete da se nosi s frustracijama i životom.

Dragi roditelji, zapamtite jednom za svagda!

Vaša djeca će jednom odrasti.

Sve ono što ste im pokazali vlastitim primjerom i djelima učinit će ih sličnima vama.

Sve ono gdje ste im dali slobodu da se razviju kao vlastite jedinke, rezultirat će time da budu svoji.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam.

Vaša Anita V.

PRIJAVA