GDJE JE NESTAO BLAGDANSKI DUH I KAKO GA NJEGOVATI

Pripreme za blagdane počinju sve ranije. Božićnu glazbu i ukrase u dućanima možemo naći već nakon 1.11. ali to ne pomaže da gradimo blagdanski duh ako po tom pitanju sami nešto ne poduzmemo.

Starije generacije se sjećaju blagdanskih dana kao njegovanje tradicije, zajedništva, zahvalnosti i obiteljska okupljanja.

Novije generacije blagdanski duh više povezuju s kupovanjem darova, gužvama, strkama i putovanjima. Tradicija, zajedništvo i zahvalnost većini djece nisu usađeni i zakinuti su za taj dio jer ono što ne njeguješ kroz djetinjstvo ne stvara lijepa sjećanja.

Razmislite malo!

Na što vas više vežu sjećanja na djetinjstvo – na dobivene darove i kupljene stvari ili običaje i rituale koje ste njegovali kao obitelj?

Želim vas potaknuti da ipak svojoj djeci usađujete neke druge vrijednosti od čistog konzumerizma jer još nisu ni počeli živjeti a već im usađujemo pogrešne vrijednosti.

Ako već danas vaše dijete doživljava blagdane samo kao dobivanje poklona a nije mu jasno što je u pozadini, onda će kroz nekoliko godina sve manje njegovati blagdanski duh i jednog dana će ostati samo kupovanje i trošenje a sve ostalo nestati jer nije bilo dovoljno usađeno.

U obiteljima u kojima se njeguje religija, djeci je još jasno zbog čega se sve ovo zbiva. No, to još uvijek ne znači da njegujemo vrijednosti koje će na dijete ostaviti dublji trag.

Što sve možete činiti kako biste njegovali blagdanski duh kod djeteta te da to ostane divno sjećanje na djetinjstvo a da se takvi dani ne pretvore samo u kupovanje poklona?

Bez obzira na to što dijete ima listu želja koju bi voljelo da mu se ispuni sad i odmah, istraživanja nam pokazuju da je za dijete odlično ako odgađamo ispunjenje tih želja. Ako dijete nauči strpljivo čekati ono što želi tada će više cijeniti ono što je dobilo. Posljedično tome razvija ZAHVALNOST za ono što je čekalo pa će i više paziti na to te bolje čuvati. Sjećanja ostaju duže.

Zahvalnost njegujemo i kroz osvještavanje divnih trenutaka u danu, tjednu, mjesecu ili životu. Te trenutke može dijete bilježiti kroz crtež ili tekst u neku bilježnicu sjećanja svega lijepog. To ostaje kao divna uspomena krasnih trenutaka. U lošim danima može dijete posegnuti za bilježnicom zahvalnosti i prisjetiti se divnih trenutaka kao da su se sada dogodili. Pomognite djetetu oko izrade tako divne uspomene.

Ako u obitelji njegujete ZAJEDNIŠTVO to će kod djeteta razviti ipak najbolja sjećanja na blagdansko vrijeme.

I opet imamo istraživanja koja nam potvrđuju da dijete voli dobivati nove igračke ali da najviše od svega treba roditelja koji će s njime provoditi vrijeme ili se igrati. To im ipak pričinjava veće zadovoljstvo.

Barem možemo blagdane iskoristiti nešto više za zajedničke aktivnosti u koje ćete uključiti dijete i provoditi vrijeme zajedno. Dijete će to više cijeniti. Čak i ako se radi o tinejdžeru koji tvrdi da je s vama dosadno, u vrijeme blagdana možete organizirati zajedničke večere (npr. večer filmova, večer društvenih igara, večer kokica, večer pričanja viceva, priča ili nešto slično) jer ste ipak tih dana svi zajedno na okupu.

To su trenuci koje će dijete imati više u sjećanju od svakodnevnih šopinga ili hrpe bespotrebnih sitnica ili stvari za koje nemaju osjećaj koliko vrijede. Npr. dijete od 7 godina ne može znati cijeniti mobitel od nekoliko stotina eura ako za to nije mjesecima ranije štedio. Više će vas boljeti ako mu padne nego li njega. Onaj tko je uključen u to, on i više cijeni.

I za kraj da spomenem ono što je također poanta blagdanskog duha a sve je manje prisutno, a to je OBITELJSKI DUH. Sve je više krnjih obitelji u kojima nitko s nikim ne razgovara ili ne posveti vrijeme a to je ipak djeci najvažnije usađivati jer jednog dana neće nas doći ni posjetiti, ni pitati kako smo a niti imati osjećaj brige i empatije prema nama. Baš sada kada su djeca trebamo im pokazati vlastitim primjerom da je obiteljski duh važan i da je važno kako tretiramo ostale članove obitelji.

U obiteljima u kojima ne njegujemo međusobno poštovanje dijete nema od koga naučiti poštovanje te jednog dana neće moći dati ono što samo nema ili nije razvilo. To ne ide preko noći i zato trebamo svaku priliku iskoristiti za to. Blagdani su odlično vrijeme za posjete pa pokažite djeci primjerom.

Dragi roditelji, sve što njegujete kroz svakodnevicu, dijete promatra i uči te će jednog dana i samo to činiti. Razmislite malo što prenosite svojem djetetu kao blagdanski duh i po čemu će ono pamtiti ovakve dane u vašoj obitelji. Ipak to ostaju sjećanja na djetinjstvo. Stoga, potrudite se usaditi im lijepa sjećanja.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA