I UČITI TREBA NAUČITI

Događa se da neka djeca uče i po nekoliko sati a rezultati nisu najbolji. U odnosu na uloženo vrijeme i naizgled uložen trud kao da ocjene nisu u skladu s uloženim. Čovjek se pita kako je to moguće!

Nakon nekog vremena takvog rada volje i motivacija za učenjem pada i dijete pokazuje sve slabiji interes za školu a kamoli za knjigu. Učenje postaje muka a ne užitak a rezultati sve lošiji. Mnoga djeca čak pribjegavaju još i lošijem ponašanju jer ionako ne mogu biti poznati među vršnjacima kao dobri učenici pa onda barem da imaju status lošijeg i barem su u tome dobri.

Znate li da je potreban jednak trud i za biti loš i za biti dobar? Pitanje je samo u što ćeš uložiti energiju, ideje i kreativnost.

Znate li da to dijete radi samo zato što ne zna drugačije i ne zna KAKO biti bolje i na koji način doći do boljih rezultata. Pa onda ulaže svu energiju da bude loše jer se to ionako nudi preko društvenih mreža.

Što ako biste omogućili djetetu da nauči odgovarajuće tehnike učenja te nauči KAKO učiti i shvati da u kraće vrijeme nego li ranije kada nije znalo kako učiti može postizati bolje rezultate?

Mnoga djeca ne znaju učiti pa im rezultati izostaju. Za to postoji rješenje!

Ima djece koja imaju razvojnih poteškoća koje roditelji ili učitelji ne prepoznaju a djeca ih se srame te i tako postižu slabije rezultate. I za to postoji rješenje!

S vremenom će takva djeca imati nisko samopouzdanje i gubit će vjeru u sebe pa taman kada će morati upisivati srednju školu ili birati zanimanje za život, njihova vjera u sebe će biti toliko niska da će im biti svejedno.

Ne postoji dijete koje nešto ne može naučiti ako otklonimo poteškoće i ako ga naučimo KAKO da to radi.

Primjer! Ako osoba nema primjeren alat za košnju trave već to radi običnim nožićem, trebat će joj više vremena, rezultati neće biti najbolji a s vremenom će motivacija pasti i neće više imati volje da to radi.

Dakle, što je potrebno?

Odgovarajući alat i stjecanje sposobnosti da se alat koristi na pravilan način.

Što je sve važno za vaše dijete da nauči o učenju?

  1. Motivacija

Kada dijete zna koji mu je mozgovni jezik dominantan, tada će moći već i u školi, tijekom nastave memorirati znanja baš na takav način te će već i tako pamtiti. Osim toga, dijete treba podučiti da postoji više vrsta motivacija i otkriti koja je vrsta motivacije najbolja baš za pojedino dijete te tako neće kopirati prijatelja ili prijateljicu u nečemu što za njega ne vrijedi. Kada nauči kojim načinima se najbolje motivira tada će učenje organizirati na svoj način a ne onako kako su mu to drugi rekli.

S tim vještinama se dijete nije rodilo a niste se ni vi roditelji te si nemojte to predbacivati već se potrudite omogućiti djetetu stručnu pomoć.

  • Organizacija učenja

Mali broj ljudi se rodi a da se zna organizirati. Većina ipak organizacijske vještine uči usput ili pak se educira po tom pitanju. Ako vaše dijete ne zna kako da sebi organizira učenje a da takav način organizacije djeluje motivacijski, tada je moguće da i tako gubi volju za učenjem te rezultati izostaju.

Ovu vještinu je nabolje naučiti dijete i pozabaviti se njome.

  • Koje tehnike učenja su baš za dijete?

Nije sve za svakog pa tako ni svaka tehnika učenja ne odgovara svakome. Naročito kada testiramo koji je dominantni mozgovni jezik djeteta.

Zato možda i nema rezultata u učenju.

Ne mora biti tako. Može drugačije, bolje, jednostavnije, lakše, brže i efikasnije.

Važno je djetetu omogućiti KAKO može drugačije, jer može!

Ako ste iz Čakovca ili okolice, možete svoje dijete upisati u Školu učenja koja će početi 2. ožujka, u četvrtak.

Svi detalji su na ovom linku https://anitavadas.com/predavanja/skola-ucenja-nauci-kako-uciti/

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA