KAD TI JE TEŠKO UČINI AKCIJU A NE REAKCIJU

Ima dana kada se nakupi toga. Ima dana kada shvatiš da je doista teško biti roditelj. Oni koji znaju za mene, kažu da su došli na individualno u posljednji čas. Najčešće  vidim djecu i roditelje u tim „teškim“ stanjima tako da shvaćam i razumijem kako vam je.

I sama se sjećam svojih loših dana kada nisam znala više što, nisam vidjela izlaz i što još da učinim kako bi si olakšala odgoj i roditeljstvo.

Nagledam se i roditelja u školi koji u svojem očaju čine greške ne vidjevši izlaz.

Sve su mi to dovoljni razlozi da sam tu za vas individualnim savjetovanjima (osobno, telefonom, ili virtualno, Zoomom, Viberom ili Messengerom), radionicama, predavanjima ili seminarom. Na koji god način da se odlučite na edukaciju, sve je vama u službi i vama će olakšati daljnje korake. Olakšalo je drugima, olakšat će i vama.

Naime, ono što većina ljudi radi kada im je teško je REAKCIJA.

Imate neku situaciju s djecom, reagirate burno na njih.

Imate li neku situaciju sa supružnikom, reagirate na njega.

Imate li previše posla, reagirate na prvu osobu koja stigne ili ako nikog nema ljuti ste na sebe te opet reagirate, ovaj put na sebe.

Postoji razlika između akcije i reakcije.

Kada reagirate na sebe ili druge tada je to najčešće u svrhu istresanja emocija, pozitivnih ili negativnih. Više negativnih nego li pozitivnih, na žalost.

Kada reagirate to znači da radite suprotno od onog što vam se dogodilo. Reakcijom se bunite protiv onog što vam se dešava. Time što se bunite ne poduzimate apsolutno ništa da bi vama bilo bolje. Reagirati znači da djelujete uzvratno u suprotnom smjeru. 

Rekli ste im kako vam je. Galamite na nekog jer vam je dosta. Bacite nešto. Udarite. Svađate se. Raspravljate. Komentirate. Kritizirate.

Ili radite suprotne reakcije – odustanete, sjednete, odbijate, bježite, odmaknete se ili šutite, gutate, trpite.

Što time dobivate? Jeste li postigli išta? Najčešće ništa.

Reakcijom ne rješavamo situaciju nego samo reagiramo na nju.

Akcijom rješavamo situaciju.

Akcija je djelovanje, pothvat, radnja, aktivnost, pokretačka snaga, poduzimanje.

Kada poduzmete akciju vi ste zapravo krenuli putem rješenja.

Poduzimate akcije a ne reakcije.

Od reakcija gubite snagu i nemate rezultat, ni vi a ni dijete.

Od akcije imate rezultat i vi i dijete jer poduzimate konkretne korake i idete prema rješenju. Fokus na rješenje.

Reagiramo najčešće u trenutku u kojem smo kulminirali, a akciju poduzimamo najčešće kada smo mirne i bistre glave. Tada smo i spremniji uvidjeti rješenje ili potražiti nekog tko rješenje ima.

Reakcija znači da u lošem stanju stišćemo papučicu gasa i jurimo još brže, luđački bez smjera i cilja. Dok akcija znači da u kritičnom trenutku nećemo stiskati gas jer znamo da će to imati gadne posljedice nego ćemo promijeniti smjer kretanja prema cilju pošto ovaj smjer kojim idemo nema smisla. Ili ćemo se zaustaviti, razmisliti i krenuti u najboljem smjeru u tom trenutku. Možda čak i prema natrag.

Bavim se edukacijom roditelja i nastojim vam pokazati i dati uvide koliko sve smjerova ima na putu roditeljstva. Nastojim vas odglaviti kada ste zaglavili. Nastojim vas usmjeriti u pravom smjeru. Otvoriti nove perspektive. Dati raznorazne varijante i načine na koje možete poduzeti akciju.

Jedini vaš PRVI korak treba biti da mi se obratite.

Taj dio prepuštam vama. To je vaš način poduzimanja akcije.

Vjerujem da ste raznorazne načine reagiranja već iskušali. Reakcije na dijete su mnogobrojne i najčešće se dijete loše osjeća kada u svojem lošem stanju reagirate.

Kada naučite razliku između akcije i reakcije, slijedi vam osvještavanje i povećavanje broja akcija u odnosu na dijete a i prema drugim ljudima. Zato mi se i javljaju klijenti nakon susreta sa mnom i govore kako im je od sada lakše i s drugima a ne samo s djecom. Radi se o tome da učite obrazac ponašanja koji vodi rješenju i zato vam je lakše. Moj cilj i jeste da se vama olakša. Vi ste moj klijent. No, vjerujte mi da se ta vrsta akcije odražava i na druge te je i njima lakše s vama. Kao domino efekt.

Stoga, ako vam je teško, javite se.

Reagirate li prečesto, vrijeme je da poduzmete prvi akcijski korak. Valjda vam je sada već jasno da se samo trošite reagirajući, trošite svoje osobne zalihe energije i sve ste više iscrpljeni a rješenja nema na vidiku.

Može vam biti lakše, no tek kada poduzmete akciju umjesto da reagirate.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

PRIJAVA