KAKO KORISTITE STOL ZA KOJIM SE JEDE

Kakva je atmosfera za stolom u vašoj obitelji?

Prakticirate li uopće jedenje za stolom?

Koliko često to radite?

Imate li običaj obiteljskih ručkova, druženja, igranja za stolom, razgovora…?

Kada bismo se vratili na stare tradicije i spominjali stol za blagovanje tada bismo točno znali čemu je on služio – da okuplja i povezuje članove obitelji te za druženje.

Stol je u povijesti služio da se obitelj nađe nekoliko puta na dan, sastane, dogovora o planovima, razmjenjuje ideje, druži, smije, raspravlja te da se zajednički donose ideje i planovi.

Vrijeme okupljanja je bilo nekoliko puta na dan, ali jednom dnevno pod obavezno.

Kada su se donosile važne odluke ili se raspravljalo o ključnim događajima za obitelj, sjedalo se za stol.

Stol je bio svojevrsno sidro dobrog raspoloženja ili odlične energije korisne čitavoj obitelji. Kad se sjedalo za stol, znalo se da će doći do dogovora i da će zajedništvo pronaći rješenje.

Stolovi za blagovanje bili su veliki i u centru doma jer su i obitelji bile veće.

Prije nego li su postojali stolovi, istu stvar je obitelj radila oko vatre, koja je bila centralna u domu. Imala je istu namjeru – okupljanje, povezivanje, zajedništvo, podrška, ljubav.

Što se dogodilo sa stolom i njegovom ulogom danas?

U današnje vrijeme je općenito stol za blagovanje izgubio smisao svojeg postojanja. Neke obitelji ga čak ni nemaju, a neke nikad ni ne koriste. Ulogu zajedništva i povezivanja je preuzeo TV pred kojim se povremeno obitelj okuplja. No, tada više nisu usmjereni jedni na druge nego više na TV ekran koji postaje kao dio obitelji.

Ima nekih obitelji koji prakticiraju jedenje za stolom i okupljanje obitelji te druženje no vrlo su rijetke. Većina obitelji koristi stol za ukras u stanu, jede se pred ekranima i vrlo se rijetko okuplja. U vrijeme kada se okupljaju, najčešće jedni druge živciraju ili komentiraju koliko tko jede, kako jede ili pak iznose probleme.

I dok se nekada pazilo na međusobno poštovanje članova obitelji i na međusobno ophođenje te kulturu ponašanja. Danas svatko svakome kaže u lice na vrlo grub način ono što želi reći ne pazeći na način kojim će to reći. Uglavnom se svodi na vrijeđanje, kritiziranje ili komentiranje.

Tako stol u situacijama u kojima se koristi poprima potpuno novu dimenziju.

Usidreno je raspravljanje, komentiranje ili svađanje. Kome je ugodno sjedati za stol u kojem čim pomisliš na njega, sjetiš se da će opet netko nekoga komentirati.

Najčešće se kritizira djecu i njihovo ponašanje za stolom. Ili pak se roditelji međusobno raspravljaju ili pak svađaju. U takvoj atmosferi nije ugodno jesti. Naše se tijelo grči i apetit narušava (neki ne mogu uopće jesti a neki jedu bez reda jer im je to jedina satisfakcija).

Djeca ne vole jesti za stolom koji od malih nogu predstavlja „svojevrsni problem“. Nije im ugodno niti žele. Radije biraju ekrane bilo koje vrste nego mjesto za koje ih ne veže ugodna atmosfera.

Većina nas ne razmišlja o tome no sve u svijetu je određena vrsta energije. Tamo gdje nam je ugodno, idemo s veseljem. Dok mjesta gdje nam nije ugodno, izbjegavamo u širokom luku.

Upravo se to dogodilo stolu za blagovanje.

Sam naziv govori da on treba biti blago našeg doma, no pretvorio se u nešto sasvim suprotno.

Ja pišem općenito i molim vas da se ne osjetite prozvanim ako sam napisala nešto što ne vrijedi za vašu obitelj. Nije mi namjera da vas uvrijedim nego da potaknem na razmišljanje.

Ako već radite kako treba, onda je vaš stol divno mjesto za kojim se obitelj okuplja, a ako pak ne volite jesti za stolom, promislite što se dogodilo i kakve ste energije stvarali svih ovih godina pa se dogodilo to što se dogodilo.

Uvijek možete početi ispočetka. Promijeniti mjesto na kojem je stol stajao, promijeniti stolnjak, staviti cvijeće, privikavati obitelj da češće sjeda za stol, igrati društvene igre, postepeno možda i jesti barem jedan zajednički obrok, više se smijati, donijeti pravilo da za stolom nema vrijeđanja ni komentiranja, samo stvaranja ugodne atmosfere a sve ostalo ćete nakon toga. Ili pak jednostavno možete ne pričati i jesti u tišini, barem u početku dok ne savladate osnove bontona i ponašanja za stolom.

Ako zaista želite mijenjati odnose i trenutnu situaciju s kojom niste zadovoljni, možete pronaći mnogo načina, možete doći osobno pa ću vam na individualnim savjetovanjima pomoći ako nemate ideja ni upornosti za promjenu na bolje.

Ima poremećaja prehrane koji imaju izvor čak i u tome kakva je atmosfera za stolom. Ako je dijete odrastalo od malih nogu u takvoj atmosferi, prirodno će imati težnju nesvjesnog jedenja ili pretrpavanja hranom skriveno od svih. Ili je moguće da jedva žvače i ne voli uopće jesti kada ga se gleda te odlazi jesti sam u sobu.

Sve vam ovo pričam iz osobnog iskustva jer radim s djecom i roditeljima koji imaju i ovakve probleme te sam uočila da je kod većine obitelji atmosfera za stolom bila uglavnom nepodnošljiva ili nimalo ugodna. Tako da je prirodno da nećemo željeti ići na takva mjesta.

Možda će vam sve ove informacije pomoći da razmislite i promijenite neke sitnice u domu kako biste imali još bolje odnose i ljepšu i ugodniju atmosferu.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

PRIJAVA